Ένοχος για παράνομη είσοδο στη χώρα, κρίθηκε ο Τούρκος πολίτης, Μουσά Αλερίκ, ο οποίος συνελήφθη στις 2 Μαΐου, στην περιοχή των Καστανιών Εβρου, με εκσκαφέα του Δήμου Αδριανούπολης. 
 
Το μονομελές Πλημμελειοδικείο Ορεστιάδας επέβαλε ποινή φυλάκισης πέντε μηνών με αναστολή και χρηματικό πρόστιμο 1500 ευρώ, ενώ η υπεράσπισή του έχει ασκήσει έφεση, για την οποία επρόκειτο να προσέλθει ο κατηγορούμενος, όταν προσδιοριστεί η δικάσιμος. Επιπλέον, ο εκσκαφέας, με τον οποίο εισήλθε στην Ελλάδα, κατασχέθηκε.

Σημειώνεται ότι η αρχική ποινή του εισαγγελέα, αφορούσε τρεις μήνες φυλάκιση και χρηματικό πρόστιμο 1500 ευρώ, ωστόσο, η ποινή φυλάκισης αυξήθηκε, μετά από αίτημα του συνηγόρου υπεράσπισης του κατηγορούμενου, προκειμένου να μπορέσει να ασκήσει έφεση.

 
Ο Μουσά Αλερίκ, μεταφέρθηκε στην αστυνομική διεύθυνση Ορεστιάδας, όπου και αναμένεται να παραμείνει έως την απέλασή του. Ο 38χρονος, σύμφωνα με το news247, εκτιμάται, ότι αναμένεται να επιστρέψει στην Τουρκία σε δύο ημέρες. 
 
Υπενθυμίζεται ότι κατά τη διάρκεια της απολογίας του, ο Τούρκος, υποστήριξε ότι βρισκόταν στο σημείο, κοντά στο φυλάκιο και εκτελούσε εργασίες για τοποθέτηση αγωγών ύδρευσης. Σύμφωνα με την Καθημερινή, ο κατηγορούμενος, αποδίδει το γεγονός της παραβίασης της οριογραμμής των συνόρων σε δικό του λάθος, καθώς, όπως είπε, βρέθηκε για πρώτη φορά εκεί και δεν γνώριζε το χώρο. Επιπλέον, υποστήριξε πως δεν άκουσε και δεν κατάλαβε τις επισημάνσεις που του έγιναν από τους Έλληνες στρατιωτικούς, επειδή βρισκόταν στο εν λειτουργία όχημά του.