Το Ιράν προειδοποίησε ότι θα αποχωρήσει από την πυρηνική συμφωνία που είχε συνάψει το 2015 με ΗΠΑ, Βρετανία, Κίνα, Ρωσία, Γαλλία και Γερμανία, στην περίπτωση που αποχωρήσουν από αυτή οι ΗΠΑ. Υπενθυμίζεται ότι  ο Ντόναλντ Τραμπ, απείλησε ότι θα αποσυρθεί από τη συμφωνία στις 12 Μαΐου, αν οι Ευρωπαίοι δεν καταλήξουν σε ένα νέο κείμενο, καθώς θεωρεί ότι το κείμενο που είχε συνταχθεί το 2015, περιέχει «τρομερές ελλείψεις».

Η συμφωνία για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα συνήφθη τον Ιούλιο 2015, στη Βιέννη, ανάμεσα στην Τεχεράνη και την Ομάδα 5+1 (Κίνα, ΗΠΑ, Γαλλία, Βρετανία, Ρωσία και Γερμανία), πριν από την εκλογή του Ντόναλντ Τραμπ στο Λευκό Οίκο. Ο σύμβουλος του επικεφαλής της χώρας για τις διεθνείς υποθέσεις, Αλί Ακμπάρ Βελαγιατί, τόνισε σε δηλώσεις του πως «αν οι Ηνωμένες Πολιτείες αποσυρθούν από την πυρηνική συμφωνία, ούτε εμείς θα παραμείνουμε σ' αυτή».

Παράλληλα, προειδοποίησε τους Ευρωπαίους ότι  «το Ιράν δέχεται την πυρηνική συμφωνία όπως αυτή προετοιμάσθηκε και δεν θα δεχθεί να προσθέσουν ή να αφαιρέσουν απ' αυτήν οτιδήποτε». Στη συνέχεια υποστήριξε πως «ακόμη και αν οι συμμαχικές χώρες των ΗΠΑ, ιδιαίτερα οι Ευρωπαίοι, επιδιώξουν να αναθεωρήσουν την πυρηνική συμφωνία μαζί με τους Αμερικανούς ώστε οι τελευταίοι να παραμείνουν σ' αυτή, μία από τις επιλογές που θα έχουμε θα είναι η αποχώρηση από τη συμφωνία».

Ο υπουργός Εξωτερικών, Τζαβάντ Ζαρίφ, ξεκαθάρισε πως το Ιράν δεν πρόκειται να μπει σε λογική συμβιβασμών.  «Αφήστε με να το κάνω ξεκάθαρο για όλους, ούτε θα αναθέσουμε την ασφάλεια σε άλλους, ούτε θα επαναδιαπραγματευθούμε ή θα προσθέσουμε κάτι στη συμφωνία που έχουμε ήδη συνάψει στα πλαίσια καλής θέλησης». Σχετικά με την απειλή του προέδρου των ΗΠΑ, ο Τ.Ζαρίφ, τόνισε ότι «όταν αγοράζεις ένα σπίτι και βάζεις την οικογένεια σου μέσα, δεν μπορείς να γυρίσεις πίσω δύο χρόνια μετά και να επαναδιαπραγματευθείς την τιμή που το αγόρασες». Τέλος, ο Ιρανός υπουργός Εξωτερικών, υπογράμμισε ότι οι ΗΠΑ επανειλημμένα έχουν παραβιάσει την πυρηνική συμφωνία, κυρίως με το να εμποδίζει εταιρίες να γυρίσουν στο Ιράν.
 
Σύμφωνα με το Reuters, η Βρετανία, η Γαλλία και η Γερμανία, θέλουν να ανοίξει ξανά η συζήτηση για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν, εν όψει της πιθανής αποχώρησης των ΗΠΑ. Συγκεκριμένα, οι Ευρωπαϊκές δυνάμεις στοχεύουν τη θεματολογία τους στο μέλλον του πυρηνικού προγράμματος μετά τη λήξη του, το 2025, καθώς και τις κρίσεις που έχουν δημιουργηθεί στη μέση ανατολή όπως της Συρίας και της Υεμένης. Επιπλέον, προσπαθούν να πείσουν τον πρόεδρο των ΗΠΑ, να μην αποχωρήσει από το πρόγραμμα, το οποίο ξεκίνησε ο προκάτοχος του, Μπάρακ Ομπάμα.