«Έχουμε ζητήσει από τους Τούρκους να πάρουν τα μέτρα που προβλέπει το διεθνές δίκαιο, θα το δούμε αυτό» είπε κατά τη συνέντευξη Τύπου μετά το πέρας των εργασιών της 3ης Υπουργικής Συνάντησης Ελλάδος – Αλβανίας – Βουλγαρίας – ΠΓΔΜ ο Ν. Κοτζιάς.
 
Υπενθυμίζεται ότι τις πρωινές ώρες της Παρασκευής, τουρκικό εμπορικό πλοίο «ακούμπησε» την ελληνική κανονιοφόρο «Αρματωλός» νοτιοανατολικά της Μυτιλήνης.
 
«Δεν μπορώ να το κρίνω αυτήν τη στιγμή αν η επαφή του τουρκικού εμπορικού πλοίου με την ελληνική κανονιοφόρο, τα ξημερώματα ανοιχτά της Λέσβου, ήταν ηθελημένη ενέργεια ή ατύχημα» τόνισε ο υπουργός.
 
«Για το εμπορικό πλοίο η ενημέρωση που είχα μέχρι τις 08:00 που το παρακολουθούσα, είναι ότι δεν έμεινε σε ελληνικά χωρικά ύδατα. Βγήκε, πήγε στα τουρκικά χωρικά ύδατα» προσθέτοντας ότι «στις 04:40 με ξυπνήσανε και από τις 04:40 μέχρι να εμφανιστώ εδώ έδινα οδηγίες. Γιατί αυτά είναι θέματα που σχετίζονται πιο πολύ με το υπουργείο Εξωτερικών. Είναι θέματα Διεθνούς Δικαίου, είναι θέματα παραστάσεων από το ΝΑΤΟ και διευκρινίσεων, αν θέλετε με την τουρκική πλευρά».
 
Σχολιάζοντας το περιστατικό άφησε αιχμές κατά της γείτονας χώρας χαρακτηρίζοντας την «χώρας με πολλές αντιφάσεις» και τόνισε πως «μπροστά στις εκλογές, πέρα από τον αναθεωρητισμό και την νευρικότητα, εκδηλώνονται πλευρές και ανασφάλειας, φόβων, μαζί με μια υπέρμετρη αυτοπεποίθηση, που συγκροτεί μια αντιφατικότητα».