Τουλάχιστον 300 εκδηλώσεις έχουν προγραμματιστεί να λάβουν χώρα στη γενέτειρα πόλη του Γερμανού φιλοσόφου για να τιμήσουν την κληρονομιά του. Το αποκορύφωμα των εορτασμών θα είναι τα αποκαλυπτήρια, σήμερα το μεσημέρι, του γιγαντιαίου ορειχάλκινου αγάλματος του Μαρξ, ύψους 5,5 μέτρων, που πρόσφερε στην πόλη η Κίνα, όπως αναφέρει το ΑΠΕ.

Οι εκδηλώσεις θα πραγματοποιηθούν στην πόλη Τριρ, όπου γεννήθηκε ο Μαρξ στις 5 Μαΐου 1818.
 

Την ίδια μέρα ωστόσο έχουν καλεστεί και διαδηλώσεις από όσους διαμαρτύρονται για τις τιμές που αποδίδονται στον «πατέρα των κομμουνιστικών διδακτόρων».
 
«Θέλουμε να διαμαρτυρηθούμε για τα αποκαλυπτήρια του αγάλματος και να ακουστεί η φωνή μας κατά της εξύμνησης του μαρξισμού» δήλωσε ο Ντίτερ Ντομπρόφσκι, πρόεδρος της Ένωσης Οργανώσεων Θυμάτων της Κομμουνιστικής Τυραννίας. Ο Μαρξ «έθεσε τα θεμέλια στα οποία βασίστηκαν όλες οι κομμουνιστικές δικτατορίες μέχρι και σήμερα» πρόσθεσε. 
 
«Να μην ξεχνάμε τα θύματα του κομμουνισμού – Να ξεμπροστιάσουμε τον Μαρξ» είναι το σύνθημα που προβάλλει από την πλευρά του το ακροδεξιό κόμμα Εναλλακτική για τη Γερμανία (AfD).
 
Ο δήμαρχος της Τριρ, ο Σοσιαλδημοκράτης Βόλφραμ Λάιμπε, απορρίπτει τις επικρίσεις εκείνων που τον κατηγορούν ότι δέχτηκε το άγαλμα για να προσελκύσει τουρίστες και Κινέζους επενδυτές. Πρόκειται απλώς για «μια φιλική χειρονομία» εκ μέρους του Πεκίνου, δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο. 
 
Γνωρίζει επίσης ότι υπάρχει πραγματικός κίνδυνος βανδαλισμού του αγάλματος, κάτι όμως που δεν φαίνεται να τον ανησυχεί. «Σε μια μεγάλη πόλη, αυτά συμβαίνουν. Δεν θα χάσω τον ύπνο μου» σχολίασε.