Σύμφωνα με δημοσίευμα των New York Times, που επικαλείται αξιωματούχους, ο Αμερικανός πρόεδρος έχει δώσει εντολή στο Πεντάγωνο να καταρτίσει εναλλακτικές λύσεις για την απόσυρση μέρους των 28.500 Αμερικανών στρατιωτών που βρίσκονται αυτή τη στιγμή στη Νότια Κορέα.
 
O Ντ. Τραμπ είναι αποφασισμένος να αποσύρει στρατεύματα από τη Νότια Κορέα υποστηρίζοντας ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν αποζημιώνονται επαρκώς για το κόστος διατήρησής τους, ότι τα στρατεύματα προστατεύουν κυρίως την Ιαπωνία και ότι οι δεκαετίες αμερικανικής στρατιωτικής παρουσίας δεν εμπόδισαν τον Βορρά να γίνει πυρηνική απειλή.
 
Η τελευταία του απόφαση έρχεται έπειτα από έντονες διαπραγματεύσεις με τη Νότια Κορέα για το πώς θα μοιραστεί το κόστος της στρατιωτικής δύναμης. Σύμφωνα με μια συμφωνία που λήγει στα τέλη του 2018, η Νότια Κορέα πληρώνει περίπου το μισό κόστος συντήρησης των στρατιωτών – περισσότερα από 800 εκατομμύρια δολάρια ετησίως. Ο Ντ. Τραμπ όμως απαιτεί να πληρώνει σχεδόν το συνολικό κόστος της στρατιωτικής παρουσίας.
 
Οι αξιωματούχοι αρνήθηκαν να δηλώσουν αν ο Αμερικανός πρόεδρος θέλει να προχωρήσει σε πλήρη ή μερική μείωση των στρατευμάτων, αν και μια απλή απόσυρση ήταν απίθανη. Τόνισαν ότι η επανεξέταση του μεγέθους και της διαμόρφωσης της αμερικανικής δύναμης καθυστέρησε, ανεξάρτητα από την ξαφνική άνθηση της διπλωματίας με τη Βόρεια Κορέα.