Στο εδώλιο του κατηγορούμενου για παράνομη μεταφορά μεταναστών στην Ελλάδα την 14η Ιανουαρίου 2016 θα καθίσουν τρεις Ισπανοί πυροσβέστες-διασώστες, μέλη της ΜΚΟ «Proemaid», καθώς και δύο Δανοί αραβικής καταγωγή, μέλη της Team Humanity.
 
Κατά το κατηγορητήριο, οι πέντε άνδρες συνελήφθησαν επιβαίνοντας σε ταχύπλοο φουσκωτό σκάφος στα σύνορα Ελλάδας και Τουρκίας, με σκοπό να ρυμουλκήσουν βάρκες με πρόσφυγες, χωρίς να κινδυνεύει κανείς.
 
«Λανθασμένα έχει μεταδοθεί ότι ρυμούλκησαν μετανάστες. Κάτι τέτοιο δεν συνέβη ποτέ. Οι άνθρωποι αυτοί είναι δημόσιοι υπάλληλοι, πυροσβέστες, διασώστες, από τους καλύτερα εκπαιδευμένους στην Ισπανία. Είναι πιστοποιημένοι για στεριά και θάλασσα» δήλωσε στο Euronews ο συνήγορος των τριών Ισπανών, Χάρης Πέτσικος. Όπως αναφέρει το δημοσίευμα, Μανουέλ Μπλάνκο, Χούλιο Λατόρε και Χοσέ Ενρίκε Ροντρίγκεζ βρίσκονται ήδη στη Λέσβο για να δώσουν τις απαραίτητες εξηγήσεις στο δικαστήριο.
 
Υπενθυμίζεται, πως της σύλληψής τους ακολούθησε δωδεκάωρη απολογία των τεσσάρων, ενώ αμέσως μετά αφέθηκαν ελεύθεροι με εγγύηση 5.000 ευρώ ο καθένας. Ο πέμπτος αφέθηκε ελεύθερος με εγγύηση 10.000 ευρώ, με το δικαστήριο να διατάσσει την απαγόρευση εξόδου από τη χώρα.
 
Οι τρεις Ισπανοί παραχώρησαν πριν έναν μήνα συνέντευξη τύπου, μετά από συνάντησή τους με τον υπουργό Εξωτερικών της Ισπανίας, Αλφόνσο Ντάστις, όπου η ισπανική κυβέρνηση δήλωσε στο πλευρό τους.

Ακόμη, η «Proemaid» πραγματοποιεί ενημερωτική εκστρατεία κατά της «ποινικοποίησης του εθελοντισμού και της παροχής ανθρωπιστικής βοήθειας».

«Δεν μπορούσαμε να επιχειρήσουμε με το δικό μας σκάφος και επιβιβάστηκαν τρία από τα μέλη μας σε σκάφος άλλης οργάνωσης προκειμένου να βοηθήσουμε κάποια βάρκα για την οποία ειδοποιηθήκαμε ότι κινδύνευε. Ξαφνικά το λιμενικό μας ζήτησε να τους ακολουθήσουμε και στη συνέχεια τα μέλη μας συνελήφθησαν, χωρίς να έχουμε καταλάβει το γιατί» δήλωσε τον Ιανουάριο του 2016 στην ΕΡΤ ο Τόνι Αμαδόρ, εκπροσωπώντας την οργάνωση «Proemaid».
Επίσης, από την πλευρά των άλλων δύο κατηγορουμένων μελών της Δανικής οργάνωσης «Team Humanity», ο συνήγορος τους τότε, Θεμιστοκλής Κεφάλας, δήλωσε στην ΕΡΤ: «Θα προσπαθήσουμε να αποδείξουμε στις αρχές ότι σώζουμε ζωές και ότι δεν έγινε καμία ενέργεια παροχής βοήθειας για παράνομη είσοδο στη χώρα».

 
Σημειώνεται πως στο πλευρό των Ισπανών αναμένεται να βρεθεί, εκτός από διερμηνέα, ο Ισπανός πρόξενος, καθώς και μέλη του τοπικού κοινοβουλίου της Ανδαλουσίας, ενώ από ελληνικής πλευράς τη στήριξή του στους κατηγορούμενους έχει δηλώσει ο βουλευτής της Ν. Λέσβου του ΣΥΡΙΖ, Γιώργος Πάλλης.