Κατά τη διάρκεια της συνάντησης του με τον Πρόεδρο των ΗΠΑ, ο Μπ. Τζόνσον αναμένεται να ασκήσει πιέσεις προκειμένου να μην πραγματοποιηθεί η απειλή του Τραμπ για αποχώρηση από το Κοινό Ολοκληρωμένο Σχέδιο Δράσης (ΚΟΣΔ), που αφορά το πρόγραμμα πυρηνικών του Ιράν.

Σε άρθρο του στους New York Times ο Βρετανός υπουργός αναφέρει ότι «μόνο το Ιράν θα επωφεληθεί», αν αρθούν οι περιορισμοί που έχουν επιβληθεί στο πυρηνικό του πρόγραμμα βάσει της συμφωνίας του 2015

«Από όλες τις επιλογές που διαθέτουμε προκειμένου να διασφαλίσουμε ότι το Ιράν δεν θα αποκτήσει ποτέ πυρηνικά όπλα, αυτή η συμφωνία έχει τα λιγότερα μειονεκτήματα. ‘Εχει σίγουρα αδυναμίες, όμως είμαι πεπεισμένος ότι μπορούν να διορθωθούν. Όντως αυτή τη στιγμή η Βρετανία συνεργάζεται με την κυβέρνηση Τραμπ και τους Γερμανούς και Γάλλους εταίρους μας προκειμένου να διορθωθούν», επισημαίνει ο Τζόνσον. Υποστηρίζει πως η συμφωνία έθεσε περιορισμούς στο πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν και «τώρα που αυτές οι χειροπέδες έχουν τοποθετηθεί εν βλέπω κανένα πιθανό πλεονέκτημα στο να τις λύσουμε».

Οι απειλές του Ιράν

Όπως μεταδίδει το πρακτορείο Anadolu, o Πρόεδρος του Ιράν, Χασάν Ρουχάνι, δήλωσε την Κυριακή ότι θα υπάρξουν σοβαρές επιπτώσεις σε περίπτωση που οι ΗΠΑ αποσυρθούν από τη συμφωνία που υπέγραψαν επί εποχής Ομπάμα.

«Αν οι ΗΠΑ επιλέξουν να αποσυρθούν από τη συμφωνία, θα διαπιστώσουν τις ιστορικές συνέπειες που θα έχει μια τέτοια απόφαση.  Τηρούμε τον λόγο μας, αλλά ξεκαθαρίζουμε σε Ευρώπη, την Αμερική, την Δύση και την Ανατολή, πως δεν είμαστε διατεθειμένοι να διαπραγματευτούμε την ασφάλεια της χώρας μας με κανέναν.

Θα δημιουργήσουμε και θα αποθηκεύσουμε όση ποσότητα όπλων χρειάζεται για τις ανάγκες της χώρας μας. Κανείς δεν μπορεί να υποδείξει στους πολίτες του Ιράν τον τρόπο με τον οποίο θα λαμβάνουν αποφάσεις για την άμυνα τους. Δεν θα συζητήσουμε για λεπτομέρειες των αμυντικών μας συστημάτων με κανέναν».