Σύμφωνα με δημοσίευμα της «Αυγής», αν και δεν υπάρχουν οριστικές αποφάσεις, η κυβέρνηση σκοπεύει να «σπάσει» σε τρεις τομείς την Β’ Αθηνών που αποτελεί την μεγαλύτερη εκλογική περιφέρεια της χώρας. Σε δύο κομμάτια αναμένεται να «σπάσει» το πρώην Υπόλοιπο Αττικής. Όπως αναφέρουν οι πληροφορίες, το επικρατέστερο σενάριο που εξετάζει η κυβέρνηση είναι το εξής:

«Σήμερα η Β' Αθηνών “δίνει” συνολικά 44 έδρες, ενώ το Υπόλοιπο Αττικής 15. Με την κατάτμηση των περιφερειών, η κατάσταση διαμορφώνεται ως εξής: ο Βόρειος Τομέας θα βγάζει 15 έδρες. Εκεί θα ανήκουν οι Δήμοι Αγ. Παρασκευής, Αμαρουσίου, Βριλησσίων, Γαλατσίου, Ηρακλείου, Κηφισιάς, Λυκόβρυσης – Πεύκης, Μεταμόρφωσης, Ν. Ιωνίας, Παπάγου – Χολαργού, Πεντέλης, Φιλαδέλφειας – Χαλκηδόνας, Φιλοθέης – Ψυχικού και Χαλανδρίου.

Ο Δυτικός Τομέας “δίνει” 11 έδρες και περιλαμβάνει τους Δήμους Αγ. Βαρβάρας, Αγ. Αναργύρων – Καματερού, Αιγάλεω, Ιλίου, Περιστερίου, Πετρούπολης, Χαϊδαρίου. Χωρίς δηλαδή μεταβολές ως προς τη σύστασή του με τη σημερινή κατάσταση.

Ο Νότιος Τομέας “δίνει” 18 έδρες και θα περιλαμβάνει τους Δήμους Αγ. Δημητρίου, Αλίμου, Βύρωνα, Γλυφάδας, Δάφνης – Υμηττού, Ελληνικού – Αργυρούπολης, Ζωγράφου, Ηλιούπολης, Καισαριανής, Καλλιθέας, Μοσχάτου- Ταύρου, Ν. Σμύρνης, Π. Φαλήρου.

Όσον αφορά το Υπόλοιπο, Ανατολική και Δυτική Αττική ακολουθούν τη διοικητική διαίρεση της Περιφέρειας Αττικής. Από τις 15 έδρες που αντιστοιχούν σήμερα στο Υπόλοιπο Αττικής, οι 10 μοιράζονται στην Ανατολική Αττική και οι 4 στη Δυτική. Στην προκειμένη περίπτωση, μία έδρα “χάνεται” και πάει στην Αχαΐα, που σήμερα έχει 8 έδρες.

Με βάση τα εκλογικά αποτελέσματα που προέκυψαν από τις κάλπες του Σεπτεμβρίου το 2015, από την ανακατανομή των εδρών επηρεάζονται όλα τα κοινοβουλευτικά κόμματα εκτός από το ΚΚΕ και το Ποτάμι, που διατηρούν όλες τις έδρες που καταλαμβάνουν σε Β' Αθήνας και Υπόλοιπο Αττικής. Πάντα με βάση το αποτέλεσμα του 2015, εάν διεξαγόταν με αυτό το σύστημα, θα είχαμε συνολικά 19 αλλαγές στην κατανομή των εδρών μεταξύ των κομμάτων».

Ο υπουργός Εσωτερικών, Πάνος Σκουρλέτης, δήλωσε ότι υπάρχει ανάγκη για αλλαγή του εκλογικού νόμου και πρέπει να υιοθετηθεί η απλή αναλογική στις εκλογές της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Δήλωσε θετικός στο ενδεχόμενο «σπασίματος» της Β΄Αθηνών. «Και μόνο αυτή να ήταν η προς ψήφιση θεσμική αλλαγή, που δεν είναι, θα είχε μια πολύ μεγάλη αξία. Το σημερινό εκλογικό παραμορφωτικό εκλογικό σύστημα έχει κλείσει προ πολλού το κύκλο του».