Σε συνέντευξη που έδωσε στο ραδιόφωνο 24/7 δήλωσε ότι «και ο υπουργός Οικονομικών και εγώ και ο Πρωθυπουργός, πολύ περισσότερο ο Πρωθυπουργός, έχουμε πει ότι αυτή τη στιγμή δεν τίθεται τέτοιο ζήτημα στο πλαίσιο της διαπραγμάτευσης για την έξοδο από το πρόγραμμα».
 
Επισήμανε επίσης ότι η κυβέρνηση εργάζεται στο να επιτευχθεί μια καλή συμφωνία για τη ρύθμιση του χρέους και για το καθεστώς μεταμνημονιακής εποπτείας.
 
«Από εκεί και πέρα, αν στη συνέχεια προκύψει ότι τα πρωτογενή πλεονάσματα είναι πάνω από τους στόχους, ότι η πορεία της ελληνικής οικονομίας είναι τέτοια που θα επιτρέψει τη μείωση της λιτότητας, την ελάφρυνση της λιτότητας, αυτό είναι κάτι το οποίο θα το δούμε στον καιρό του», πρόσθεσε ο Δ. Τζανακόπουλος.

 

Νωρίτερα η αναπληρώτρια υπουργός Εργασίας Θεανώ Φωτίου συνέστησε στους συνταξιούχους να «σπεύδουν βραδέως», δηλώνοντας ότι τα ζητήματα που σχετίζονται με τη μείωση των συντάξεων από την 1/1/2019 «δεν είναι τελειωμένα».
 
Μιλώντας στον ΣΚΑΪ αν και αναγνώρισε ότι τα μέτρα που έχουν συμφωνηθεί με τους θεσμούς, κι έχουν νομοθετηθεί, θα εφαρμοστούν. Ωστόσο, όπως είπε, «είμαστε σε μία κατάσταση μετάβασης που είναι κοσμογονική που θα φέρει και άλλα πράγματα».

Τζανακόπουλος: Δε θα υπάρξει μείωση αφορολόγητου
 

Μεταξύ άλλων ο υπουργός Επικρατείας ανέφερε ότι δεν προκύπτει κανένας απολύτως λόγος για την εφαρμογή της μείωσης του αφορολόγητου από το 2019. Είπε, επίσης, πως με βάση τις διαπραγματεύσεις, έτσι όπως μέχρι τώρα κινούνται, δεν υπάρχει θέμα ούτε πιστοληπτικής γραμμής στήριξης, ούτε παράτασης του προγράμματος.
 
Σε ερώτηση σχετικά με την έξοδο της Ελλάδας από την εποπτεία ανέφερε ότι πως μη καθαρή έξοδος θα ήταν μια συμφωνία, η οποία θα συνοδευόταν από προληπτική γραμμή στήριξης. Αντιθέτως, όπως συμπλήρωσε, μια καθαρή έξοδος θα περιγραφεί σε μια συμφωνία, η οποία θα προβλέπει τους ίδιους περίπου όρους, οι οποίοι προβλέπονταν και για τις υπόλοιπες χώρες που εξήλθαν από προγράμματα δημοσιονομικής προσαρμογής. 
 
Τόνισε επιπλέον ότι καθαρή έξοδος σημαίνει πως δεν θα υπάρχουν επιπλέον δεσμεύσεις, σε σχέση με αυτά τα οποία συμφώνησε η ελληνική κυβέρνηση στο πλαίσιο των διαπραγματεύσεων για την ολοκλήρωση του τρίτου προγράμματος.

Μίλησε επίσης για κλίμα τρομοκράτησης των συνταξιούχων από μέσα ενημέρωσης, καθώς και για «εφιαλτικά τρέιλερ των καναλιών», αναφέροντας ότι η μείωση θα αφορά την προσωπική διαφορά που αφορά τις συντάξεις άνω των 1.000 ευρώ.

«Εκτός πραγματικότητας το αίτημα για εκλογές»
 

«Δε νομίζω ότι το αίτημα της κας Γεννηματά για εκλογές εγγράφεται σε μια πολιτική ίσων αποστάσεων. Αντιθέτως είδαμε μια στροφή που την οδηγεί σε μια σύγκλιση με την πολιτική ρητορική της ΝΔ και αυτό είναι κάτι που κατά τη γνώμη μου θα πρέπει να προβληματίσει το Κίνημα Αλλαγής» τόνισε ο Δ. Τζανακόπουλος.
 
«Δική μας προτεραιότητα είναι η διαπραγμάτευση για την καλύτερη δυνατή συμφωνία εξόδου από τη μνημονιακή επιτροπεία. Η κα Γεννηματά φαίνεται δε συμμερίζεται αυτήν την προτεραιοποίηση. Δεν φαίνεται να κατανοεί τη δυναμική της διαπραγμάτευσης. Μέχρι τις 21 Ιουνίου είναι κοινός στόχος της Ελλάδας και των δανειστών να έχουμε καταλήξει σε συμφωνία. Η οποία θα είναι θετικότερη στις βασικές γραμμές της από ό,τι θα μπορούσε να περιμένει κανείς δύο χρόνια πριν» πρόσθεσε.
 
«Επομένως το αίτημα για εκλογές είναι νομίζω εκτός πραγματικότητας. Επιπλέον η πρότασή της συνιστά μια αντίφαση καθώς τώρα έθεσε θέμα εκλογών ενώ λίγες εβδομάδες πριν είχε μιλήσει για αναθεώρηση του Συντάγματος η οποία πρέπει να προκύψει από την παρούσα Βουλή» τόνισε.