Οι τρεις Ισπανοί πυροσβέστες-διασώστες, μέλη της ΜΚΟ «Proemaid», και οι δύο Δανοί αραβικής καταγωγή, μέλη της Team Humanity, κατηγορούνταν πως στις 14 Ιανουαρίου του 2016 «ευρισκόμενοι στην οριογραμμή μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας, επιχειρούσαν ρυμουλκώντας βάρκες με μετανάστες, χωρίς αυτές ή οι επιβαίνοντες σε αυτές να κινδυνεύουν».

Όπως είχε δηλώσει ο συνήγορος των τριών Ισπανών, Χάρης Πέτσικος, τα όσα ανέφερε το κατηγορητήριο δεν ευσταθούν. «Λανθασμένα έχει μεταδοθεί ότι ρυμούλκησαν μετανάστες. Κάτι τέτοιο δεν συνέβη ποτέ. Οι άνθρωποι αυτοί είναι δημόσιοι υπάλληλοι, πυροσβέστες, διασώστες, από τους καλύτερα εκπαιδευμένους στην Ισπανία. Είναι πιστοποιημένοι για στεριά και θάλασσα», είχε δηλώσει πριν την απόφαση του Εφετείου τη Δευτέρα.


Υπενθυμίζεται, πως της σύλληψής τους ακολούθησε δωδεκάωρη απολογία των τεσσάρων, ενώ αμέσως μετά αφέθηκαν ελεύθεροι με εγγύηση 5.000 ευρώ ο καθένας. Ο πέμπτος αφέθηκε ελεύθερος με εγγύηση 10.000 ευρώ, με το δικαστήριο να διατάσσει την απαγόρευση εξόδου από τη χώρα. Οι τρεις Ισπανοί παραχώρησαν πριν έναν μήνα συνέντευξη τύπου, μετά από συνάντησή τους με τον υπουργό Εξωτερικών της Ισπανίας, Αλφόνσο Ντάστις, όπου η ισπανική κυβέρνηση δήλωσε στο πλευρό τους.

«Σώζουμε ζωές»

Όπως ανέφερε μέλος της Proemaid το 2016, εκπροσωπώντας την ΜΚΟ, οι διασώστες προσπάθησαν να προσφέρουν βοήθεια σε βάρκα που κινδύνευε. «Δεν μπορούσαμε να επιχειρήσουμε με το δικό μας σκάφος και επιβιβάστηκαν τρία από τα μέλη μας σε σκάφος άλλης οργάνωσης προκειμένου να βοηθήσουμε κάποια βάρκα για την οποία ειδοποιηθήκαμε ότι κινδύνευε. Ξαφνικά το λιμενικό μας ζήτησε να τους ακολουθήσουμε και στη συνέχεια τα μέλη μας συνελήφθησαν, χωρίς να έχουμε καταλάβει το γιατί».

Από την πλευρά των άλλων δύο κατηγορουμένων μελών της Δανικής οργάνωσης «Team Humanity», ο συνήγορος τους τότε, Θεμιστοκλής Κεφάλας, δήλωσε στην ΕΡΤ: «Θα προσπαθήσουμε να αποδείξουμε στις αρχές ότι σώζουμε ζωές και ότι δεν έγινε καμία ενέργεια παροχής βοήθειας για παράνομη είσοδο στη χώρα».


Παρά την εισήγηση του εισαγγελέα για καταδίκη των πέντε διασωστών, το δικαστήριο τους αθώωσε, με τον Χ. Πέτσικο να τονίζει ότι αποδείχθηκε πως σκοπός τους ήταν η διάσωση των ανθρώπων και όχι η παράνομη μεταφορά τους σε ελληνικά εδάφη. «Μετά την ακροαματική διαδικασία , η απόφαση ήταν αναμενόμενη, δεν αποδείχτηκαν οι κατηγορίες και πολύ ορθά , κρίθηκαν αθώοι. Αποδείχτηκε ότι σκοπός τους ήταν η διάσωση ανθρώπων στη θάλασσα και τίποτε άλλο».