Η προώθηση του αγωγού φυσικού αερίου East – Med, αλλά και θέματα που σχετίζονται με τις περιφερειακές εξελίξεις στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, αναμένεται να απασχολήσουν τον Αλέξη Τσίπρα, τον Μπενιαμίν Νετανιάχου και τον Νίκο Αναστασιάδη στην τέταρτη τριμερή σύνοδο Ελλάδας – Ισραήλ – Κύπρου.

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, ιδιαίτερη βαρύτητα αναμένεται να δοθεί στη συνεργασία στον ενεργειακό τομέα και στην προώθηση του αγωγού φυσικού αερίου East – Med, «έργο με μεγάλη γεωπολιτική σημασία για τη χώρα μας». Στο τραπέζι των συζητήσεων αναμένεται να τεθεί το ενδεχόμενο υπογραφής διακυβερνητικής συμφωνίας μεταξύ των τριών κυβερνήσεων εντός του 2018.

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης θα συζητηθούν ακόμα ο ρόλος της Τουρκίας σε σχέση με τα ζητήματα του Κυπριακού, της Συρίας, του Αιγαίου και της Ανατολικής Μεσογείου, το Μεσανατολικό, ο ρόλος του Ιράν και οι εξελίξεις στη Συρία.

Ο υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής, Νίκος Παππάς, θα υπογράψει με τους ομολόγους του μνημόνια συνεργασίας για ζητήματα νέων τεχνολογιών τόσο σε τριμερές επίπεδο (με Κύπρο και Ισραήλ) όσο και διμερώς με το Ισραήλ.  Στην ελληνική αποστολή συμμετέχουν οι υπουργοί Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς, Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης, Νίκος Παππάς, Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Γιώργος Σταθάκης και ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Σωκράτης Φάμελλος.

Το πρόγραμμα του Α. Τσίπρα στη διάρκεια της τριμερούς συνόδου:

– 09:30 Άφιξη στο Προεδρικό Μέγαρο της Κυπριακής Δημοκρατίας

– 09:35 Διμερής συνάντηση του Έλληνα πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα με τον Ισραηλινό ομόλογό του, Μπέντζαμιν Νετανιάχου

– 10:15 Τριμερής συνάντηση των Ηγετών Ελλάδας – Κύπρου – Ισραήλ. Παράλληλες τριμερείς συναντήσεις των υπουργών Ενέργειας, Περιβάλλοντος και Επικοινωνιών-Τηλεπικοινωνιών, Ελλάδας-Κύπρου-Ισραήλ

– 11:15 Υπογραφή τριμερών συμφωνιών, μνημονίων συνεργασίας και δηλώσεις των ηγετών προς τα ΜΜΕ

– 11:45 Διμερής συνάντηση του Έλληνα πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα με τον πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκο Αναστασιάδη.