*vouli*

Στην Ολομέλεια εισάγεται το νομοσχέδιο που προωθεί η κυβέρνηση για την αναδοχή και την υιοθεσία. Η Διάσκεψη των Προέδρων αποφάσισε στη συνεδρίαση της 7ης Μαΐου 2018 τη συζήτηση του νομοσχεδίου σε μία έως δύο συνεδριάσεις της Ολομέλειας.
 

Η συζήτηση ξεκίνησε στις 11 το πρωί της Τρίτης και θα ακολουθήσουν ομιλίες από βουλευτές και αρχηγούς κοινοβουλευτικών ομάδων.
 
Κατά την ψηφοφορία επί της αρχής την περασμένη εβδομάδα, υπέρ τάχθηκαν ΣΥΡΙΖΑ, ΑΝΕΛ και Ποτάμι. Η ΝΔ, η ΔΗΣΥ και η Ένωση Κεντρώων εξέφρασαν επιφυλάξεις, ενώ το ΚΚΕ δήλωσε «παρών» και η Χρυσή Αυγή καταψήφισε.
Στο επίκεντρο της αντιπαράθεσης επί του νομοσχεδίου έχει βρεθεί τις τελευταίες εβδομάδες το επίμαχο άρθρο 8, που δίνει τη δυνατότητα αναδοχής σε ομόφυλα ζευγάρια που έχουν υπογράψει σύμφωνο συμβίωσης. Μάλιστα, συντηρητικά αντανακλαστικά επί του άρθρου έχουν εκφραστεί και από το εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ. 
 
Εκτός από την πλειοψηφία των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ, τη στήριξή τους στο νομοσχέδιο αναμένεται να εκφράσουν με την ψήφο τους  οι βουλευτές του Ποταμιού και αρκετοί από τη Δημοκρατική Συμπαράταξη.
 
Οι βουλευτές των ΑΝΕΛ αναμένεται να τηρήσουν την ίδια αρνητική στάση με εκείνη που τήρησαν στο νομοσχέδιο για το σύμφωνο συμβίωσης και της αναγνώρισης ταυτότητας φύλου, τα οποία και καταψήφισαν. Εκτός «γραμμής» ΑΝΕΛ αναμένεται να κινηθεί για μια ακόμα φορά ο Θανασης Παπαχριστόπουλος στηρίζοντας τη διάταξη.
 
Από την πλευρά της η Νέα Δημοκρατία έχει ξεκαθαρίσει ότι θα καταψηφίσει την διάταξη που επιτρέπει σε ομόφυλα ζευγάρια να γίνουν ανάδοχοι γονείς, ωστόσο η Ντόρα Μπακογιάννη έχει αφήσει ανοιχτό το ενδεχόμενο να το ψηφίσει αν δεν τεθεί θέμα κομματικής πειθαρχίας. 
 
Η ειδική αγορήτρια της ΔΗΣΥ, Εύη Χριστοφιλοπούλου διευκρίνισε ότι το κόμμα της κράτησε μεν επιφυλάξεις αλλά είναι θετικό στη διάταξη και θα την υπερψηφίσει στην Ολομέλεια, ωστόσο δεν θα τεθεί θέμα κομματικής γραμμής. Παρόλα αυτά, ο Ευάγγελος Βενιζέλος έχει διαμηνύσει ότι θα υπερψηφίσει το επίμαχο άρθρο με τον Οδυσσέα Κωνσταντινοπουλο και τον Ανδρέα Λοβέρδο να απαντούν ότι είναι κατά της διάταξης. Ο Ανδρέας Λοβέρδος μάλιστα τόνισε πως δεν δέχεται να κάνει τα «ρεπό των ΑΝΕΛ» επιμένοντας στην τακτική της καταψήφισης όταν τα νομοσχέδια δεν εισπράττουν την συνολική κυβερνητική στήριξη.
 

Νέα δεδομένα για την αναδοχή και υιοθεσία παιδιών

 
Το νομοσχέδιο προβλέπει τη σύσταση του Εθνικού Συμβουλίου Αναδοχής Υιοθεσίας (ΕΣΑΝΥ) και του Εθνικού Μητρώου Υποψήφιων Ανάδοχων Γονέων καθώς και η δημιουργία μιας μεγάλης δεξαμενής εξειδικευμένου, πιστοποιημένου προσωπικού του Συνδέσμου Κοινωνικών Λειτουργών Ελλάδας (ΣΚΛΕ), το οποίο θα αναλάβει τη γρήγορη ολοκλήρωση όλων των απαιτούμενων διαδικασιών (διεξαγωγή κοινωνικών ερευνών, σύνταξη κοινωνικών εκθέσεων). 
 
Σύμφωνα με την αιτιολογική έκθεση, η νομοθετική παρέμβαση εισάγει βασικές καινοτόμες ρυθμίσεις, οι οποίες συνοψίζονται ως εξής:
 
• Θέσπιση συμβουλευτικού γνωμοδοτικού οργάνου, υπό τον τίτλο «Εθνικό Συμβούλιο Αναδοχής Υιοθεσίας» (Ε.Σ.Αν.Υ.).
• Εισαγωγή Εθνικού Μητρώου Ανηλίκων, στο οποίο καταγράφονται υποχρεωτικά όλα τα παιδιά που διαβιούν σε μονάδες παιδικής προστασίας.
• Εισαγωγή Εθνικού Μητρώου Υποψήφιων Ανάδοχων Γονέων, στο οποίο καταχωρούνται, όσοι επιθυμούν να υιοθετήσουν παιδί ή να γίνουν ανάδοχοι γονείς, εφόσον πληρούν όλες τις νόμιμες προϋποθέσεις και έχουν παρακολουθήσει το υποχρεωτικό εκπαιδευτικό πρόγραμμα.
• Εισαγωγή του θεσμού της ανάθεσης της διεξαγωγής της κοινωνικής έρευνας και της σύνταξης κοινωνικής έκθεσης σε πιστοποιημένους κοινωνικούς λειτουργούς του Συνδέσμου Κοινωνικών Λειτουργών Ελλάδας (Σ.Κ.Λ.Ε.), το οποίο λειτουργεί, βάσει του Ν. 4357/16.
• Καθιέρωση του νέου θεσμού της επαγγελματικής αναδοχής, που αφορά σε παιδιά με χρόνια προβλήματα υγείας και συμπεριφοράς.
• Ανάληψη της ασφαλιστικής κάλυψης των παιδιών σε αναδοχή από τον ασφαλιστικό φορέα των ανάδοχων γονέων.
• Καθιέρωση της οικονομικής ενίσχυσης των ανάδοχων γονέων από ενιαίο φορέα.
• Καθιέρωση του θεσμού της βραχείας αναδοχής.