«Πληρούνται όλες οι προϋποθέσεις ώστε οι γυναίκες να ξεκινήσουν να οδηγούν», δήλωσε ο στρατηγός Μοχάμεντ αλ Μπασάμι, διευθυντής της Υπηρεσίας Κυκλοφορίας, που ανήκει στο υπουργείο Εσωτερικών.

Παράλληλα, διευκρίνισε ότι το βασιλικό διάταγμα με το οποίο επιτρέπεται στις γυναίκες να οδηγούν θα τεθεί σε εφαρμογή στις 24 Ιουνίου. Οι γυναίκες άνω των 18 ετών θα μπορούν να δίνουν εξετάσεις για να λαμβάνουν άδεια οδήγησης, πρόσθεσε ο στρατηγός Μπασαμί.
 

Σχολές οδήγησης για γυναίκες έχουν ιδρυθεί σε πέντε μεγάλες πόλεις του βασιλείου, ενώ οι γυναίκες της Σαουδικής Αραβίας που διαθέτουν διπλώματα οδήγησης από το εξωτερικό θα μπορέσουν να τα ανταλλάξουν με σαουδαραβικά.
 
Η Σαουδική Αραβία ήταν η μοναδική χώρα που απαγόρευε στις γυναίκες να οδηγούν αυτοκίνητα. 
 
Υπενθυμίζεται ότι μόλις τρία χρόνια πίσω η Σαουδική Αραβία θεσμοθέτησε το δικαίωμα στις γυναίκες της Σαουδικής Αραβίας να ψηφίζουν αλλά και να εκλέγονται, ενώ ένα χρόνο πριν εκλέχθηκε μέλος της Επιτροπής για τα Δικαιώματα των Γυναικών του ΟΗΕ. To Βασίλειο βρίσκεται, σύμφωνα με έρευνα του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ το 2015, στην 134η θέση σε σύνολο 145 χωρών στον τομέα της ισότητας των φύλων και θεωρείται «ένα από τα πιο μισογυνιστικά καθεστώτα του κόσμου»

Παρά την απόφαση για την οδήγηση, οι Σαουδαράβισσες παραμένουν δεσμευμένες σε ένα σύστημα ανδρικής κηδεμονίας. Χρειάζονται τη σύμφωνη γνώμη ενός άνδρα από την οικογένειά τους για να μπορέσουν να ταξιδέψουν, να σπουδάσουν ή να ασκήσουν κάποια επαγγέλματα.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το 2011 η ακτιβίστρια, Μάναλ αλ Σάριφ, ξεκίνησε το κίνημα διαμαρτυρίας «Women2Drive» (οι γυναίκες να οδηγούν) για την διεκδίκηση του δικαιώματος των γυναικών στη Σαουδική Αραβία να οδηγούν. Μετά τη δημοσίευση του σχετικού διατάγματος, είχε δηλώσει ότι ο στόχος του κινήματος επετεύχθη. 


Σκίτσο του Κάρλος Λατούφ για το Women2Drive