Τη Δευτέρα προφυλακίστηκαν τέσσερις από τους κατηγορούμενους για το σκάνδαλο με τη διακίνηση αντικαρκικινικών φαρμάκων μετά τις πολύωρες απολογίες τους χθες ενώπιον της ανακρίτριας κατά της διαφθοράς. Πρόκειται για δυο νοσηλεύτριες του Λαϊκού Νοσοκομείου, έναν πρώην νοσηλευτή του ίδιου νοσοκομείου και έναν ιδιώτη φαρμακοποιό.

Σύμφωνα με την αστυνομία, η οργάνωση είχε συγκεκριμένη δομή και τα μέλη της διέθεταν καθορισμένους ρόλους. Από τα στοιχεία της προανάκρισης προκύπτει ότι οι Γερμανικές Αρχές διαπίστωσαν κατόπιν ελέγχου που διενήργησαν σε γερμανική φαρμακαποθήκη ότι εισήγαγε σημαντικές ποσότητες φαρμάκων νοσοκομειακής χρήσης και υψηλού κόστους από φαρμακείο ιδιοκτησίας ενός εκ των κατηγορουμένων. Στο χώρο της φαρμακαποθήκης βρέθηκαν φαρμακευτικά προϊόντα με ελληνική επισήμανση, χωρίς ταινία γνησιότητας.

Μετά από έλεγχο των τιμολογίων για την περίοδο 2013 – 2016, προκύπτει ότι έχουν εκδοθεί τιμολόγια για αγορά φαρμάκων κυρίως ελληνικής προέλευσης, υψηλού κόστους, το μεγαλύτερο μέρος των οποίων είναι αποκλειστικά νοσοκομειακής χρήσης , από εταιρεία με έδρα το Κάιρο προς το φαρμακείο εμπλεκόμενου στην υπόθεση. Την ίδια περίοδο εκδόθηκαν τιμολόγια πώλησης των ιδίων φαρμάκων, από το εν λόγω φαρμακείο προς τη φαρμακαποθήκη Γερμανίας, καθώς και άλλη εταιρεία στην Ελβετία. Με βάση τα εν λόγω τιμολόγια, το συνολικό χρηματικό ποσό αγορών του φαρμακείου από το εξωτερικό ανέρχεται σε 24.913.375 ευρώ, ενώ το συνολικό ποσό πώλησης υπολογίζεται σε 25.073.196 ευρώ.

Το κύκλωμα προχωρούσε στην έκδοση τιμολογίων για να προσδίδουν νομιμοφάνεια στην μεταξύ τους συναλλαγή, ώστε να μπορούν εν συνεχεία τα φάρμακα να διακινηθούν στο εξωτερικό. Η ζημιά σε βάρος του ελληνικού δημοσίου ανέρχεται σε τουλάχιστον 13.690.375,95€ και αντιστοιχεί στην αξία 14.401 φαρμακευτικών σκευασμάτων την περίοδο δράσης της οργάνωσης 2013-2016, όπως προέκυψε από τα τιμολόγια.

Ο τρόπος που δρούσε το κύκλωμα

Η κλοπή γινόταν είτε μέσω εικονικών συνταγογραφήσεων με τη συνδρομή γιατρών του ΕΟΠΥΥ είτε μέσω υπεξαίρεσής τους από νοσηλευτικό προσωπικό των νοσοκομείων. Για συμμετοχή στο κύκλωμα συνελήφθησαν δύο γιατροί και ελέγχονται άλλοι οκτώ, όπως επίσης και δύο νοσηλεύτριες του Λαϊκού Νοσοκομείου Αθηνών. Κατηγορίες για ένταξη στην εγκληματική οργάνωση αντιμετωπίζουν και ιδιοκτήτες μεταφορικών εταιρειών που συμμετείχαν στη λαθραία διακίνηση των φαρμακευτικών σκευασμάτων.

Αξιωματικοί της Οικονομικής Αστυνομίας αποκάλυψαν ότι πριν σταλούν στο εξωτερικό, τα κλεμμένα αντικαρκινικά φάρμακα φυλάσσονταν πάνω σε πάγο σε ένα ανθοπωλείο και σε ιχθυοπωλείο στο Παγκράτι και στην Καλλιθέα. Στη διάρκεια της αστυνομικής επιχείρησης κατασχέθηκαν φάρμακα αξίας 300.000 ευρώ, 63.000 ευρώ σε μετρητά, ηλεκτρονικοί υπολογιστές, χειρόγραφες σημειώσεις.