Συνεχίζεται το πολιτικό αδιέξοδο της Ιταλίας, έπειτα από το τρίτο γύρο διαβουλεύσεων για το σχηματισμό κυβέρνησης, με τον δεύτερο γύρο να κλείνει χωρίς αποτέλεσμα, ενώ η πολιτική κρίση στην γειτονική χώρα συμπληρώνει δύο μήνες από το αποτέλεσμα των ιταλικών εκλογών. Η δεδομένη κατάσταση ανάγκασε τον πρόεδρο της Ιταλικής Δημοκρατίας, Σέρτζιο Ματαρέλα, να θέσει πολιτικό δίλημμα στους αρχηγούς των κομμάτων με σκοπό τον σχηματισμό κυβέρνησης.
 
Σύμφωνα με το κρατικό δίκτυο RAI, o πρόεδρος της δημοκρατίας δήλωσε ότι «τα κόμματα πρέπει να διαλέξουν είτε εκλογές τον Ιούλιο ή το Φθινόπωρο είτε ουδέτερη κυβέρνηση η οποία να παραιτηθεί τον Δεκέμβριο». Η συγκεκριμένη δήλωση αποτυπώθηκε μετά την ολοκλήρωση του τρίτου γύρου διαβουλεύσεων με τα κόμματα και αφού κατέστησε σαφές ότι η υπηρεσιακή κυβέρνηση του Πάολο Τζεντιλόνι έχει εξαντλήσει τον ρόλο και την αποστολή της.
 
Όπως αναφέρει το ΑΠΕ – ΜΠΕ, όσον αφορά το ενδεχόμενο να γίνουν εκλογές τον Ιούλιο, ο Σ. Ματαρέλα τόνισε ότι κάτι τέτοιο θα μπορούσε να δημιουργήσει προβλήματα στην προσέλευση των ψηφοφόρων και ότι αν στηθούν κάλπες το Φθινόπωρο, η χώρα μπορεί να μείνει χωρίς δημόσιο προϋπολογισμό.

Παράλληλα, άφησε να εννοηθεί ότι ο ίδιος προτιμά την συγκρότηση μιας ουδέτερης κυβέρνησης, προσθέτοντας ότι η καθοριστική απόφαση ανήκει στα κόμματα και στο κοινοβούλιο. Τέλος, ο Ιταλός πρόεδρος, έκανε έκκληση προς όλες τις πολιτικές δυνάμεις να αναλάβουν τις ευθύνες τους και υπενθύμισε ότι αν δεν συγκροτηθεί νέα κυβέρνηση, η χώρα δεν θα μπορέσει να εκπροσωπηθεί όπως της πρέπει στην κρίσιμη ευρωπαϊκή σύνοδο, στα τέλη Ιουνίου.
 

Απάντηση πολιτικών κομμάτων

 
Η Λέγκα και τα Πέντε Αστέρια, επανέλαβαν την αντίθεσή τους σε κάθε είδους κυβέρνηση τεχνοκρατών, τονίζοντας ότι προτιμούν νέες βουλευτικές εκλογές.

«Είναι βασικό να τύχει σεβασμού η βούληση των Ιταλών. Κάτι που σημαίνει ή κυβέρνηση της κεντροδεξιάς, ή εκλογές το γρηγορότερο δυνατό, για πρώτη φορά μέσα στο Καλοκαίρι», έγραψε στο διαδίκτυο ο γραμματέας της Λέγκα, Ματτέο Σαλβίνι. Επιπλέον, τόνισε, «δεν μπορεί να χαθεί άλλος χρόνος και δεν υπάρχουν πιθανότητες να συσταθούν κυβερνήσεις τεχνοκρατών σαν και αυτή του Μάριο Μόντι».
 
Ο υποψήφιος πρωθυπουργός των Πέντε Αστέρων, Λουίτζι Ντι Μάιο, έγραψε στο Twitter πως «δεν δίνουμε την εμπιστοσύνη μας σε καμία ουδέτερη κυβέρνηση, διότι είναι συνώνυμο κυβέρνησης τεχνοκρατών. Ας πάμε να ψηφίσουμε τον Ιούλιο». Επιπλέον, ο Ντανίνο Τονινέλλι, εκπρόσωπος της ίδιας παράταξης ανέφερε, «ο Ματτέο Ρέντσι και ο Σίλβιο Μπερλουσκόνι επέλεξαν να σαμποτάρουν κάθε μας προσπάθεια να δημιουργήσουμε μια πολιτική κυβέρνηση. Πώς μπορούμε, λοιπόν, να δεχθούμε μια κυβέρνηση τεχνοκρατών στο εσωτερικό του οποίου θα βρίσκονται οι άνθρωποι αυτοί;»
 
Υπενθυμίζεται ότι τα δύο κόμματα είχαν προτείνει πιθανή ημέρα επαναληπτικών εκλογών, την 8η Ιουλίου, αν δεν καταστεί δυνατό να επιτευχθεί μια συμφωνία της τελευταίας στιγμής για τον σχηματισμό νέας κυβέρνησης.