Ο αγωγός EastMed βρέθηκε στο επίκεντρο των τριμερών συνομιλιών του Έλληνα πρωθυπουργού με τον πρόεδρο της Κύπρου, Νίκο Αναστασιάδη, και τον πρόεδρο του Ισραήλ, Μπενιαμίν Νετανιάχου, στη Λευκωσία.

Από μεριάς του ο Αλέξης Τσίπρας χαρακτήρισε την τριμερή συνάντηση ως θεσμό και στρατηγική συνεργασία που παίρνει σάρκα και οστά. «Είμαστε τρεις χώρες που μας βρέχουν τα ίδια νερά, η Μεσόγειος Θάλασσα θέλουμε να είναι θάλασσα ειρήνης, σταθερότητας και συνεργασίας και όχι εντάσεων» είπε χαρακτηριστικά.

«Στόχος αυτής της προσπάθειας είναι να ενώσουμε τις δυνάμεις μας, προκειμένου να διασφαλίσουμε την ευημερία, τη σταθεροτητα, τη συνεργασία, ανάμεσα στις χώρες μας αλλά και στις γειτονικές χώρες και τους λαούς της περιοχής» πρόσθεσε.

«H τριμερής συνεργασία Ελλάδας – Κύπρου – Ισραήλ έχει ως στόχο την ενίσχυση της σταθερότητας και της ευημερίας των χωρών μας, αλλά και της ευρύτερης περιοχής μας, σε μια περίοδο γεμάτη προκλήσεις, αλλά και ευκαιρίες» έγραψε στο Twitter o Έλληνας πρωθυπουργός.

Ο ίδιος έστειλε μήνυμα στην Τουρκία τονίζοντας πως οφείλει να σέβεται τα κυριαρχικά δικαιώματα των γειτόνων της, όπως αυτά πηγάζουν από το διεθνές δίκαιο.

Ο Έλληνας πρωθυπουργός χαρακτήρισε τον αγωγό East Med «εμβληματικό ενεργειακό πρότζεκτ» κάνοντας λόγο για κορυφαίο έργο διασυνδεσιμότητας ανάμεσα στις τρεις χώρες.

«Στην πραγματικότητα μιλάμε για τους ενεργειακούς και τηλεπικοινωνιακούς δρόμους του μέλλοντος για την ευρύτερη περιοχή και την Ευρώπη που συμβάλουν καθοριστικά και στη διαφοροποίηση των πηγών ενέργειας, που αποτελεί και βασική στρατηγική της ΕΕ» ανέφερε.

Όπως σημείωσε, το γεγονός ότι σήμερα συμφώνησαν να υπογράψουν τη διακρατική συμφωνία γι' αυτό το «ύψιστης γεωπολιτικής σημασίας έργο» το συντομότερο δυνατόν, εντός του 2018, χαρακτηρίζει τη σημερινή συνάντηση ως εξόχως εποικοδομητική.

«Κοινό όραμα για ειρήνη και ασφάλεια»

Μετά τη συνάντηση, στο πλαίσιο των κοινών δηλώσεων, ο Νίκος Αναστασιάδης ευχαρίστησε τους Αλέξη Τσίπρα και Μπένιαμιν Νετανιάχου σημειώνοντας ότι «ο μηχανισμός που καθιερώσαμε μετουσιώνει το κοινό μας όραμα για ειρήνη και ασφάλεια στην περιοχή μας».

Οι τρεις ηγέτες συζήτησαν και για το Κυπριακό και για τα προβλήματα που αντιμετωπίζει το Ισραήλ με τον Ν. Αναστασιάδη να επισημαίνει ότι η χώρα του είναι έτοιμη να ξεκινήσει εκ νέου τις συνομιλίες, ζητώντας να απέχει η Τουρκία από τις προκλητικές ενέργειες.

Ο Νίκος Αναστασιάδης είπε πως «με τον φίλο πρωθυπουργό της Ελλάδας μετέφεραν στον φίλο πρωθυπουργό του Ισραήλ ότι είναι υπέρ της αμερικανικής προσπάθειας και της συμβολής της Σαουδικής Αραβίας και της Αιγύπτου για την έναρξη των συνομιλιών».

Μνημόνιο συνεργασίας

Οι τρεις ηγέτες χωρών υπέγραψαν μνημόνιο συνεργασίας στον τομέα Τεχνολογίας Πληροφοριών και Επικοινωνίας, τομέας «στον οποίο σκοπεύουμε να επικεντρωθούμε την επόμενη περίοδο», ενώ σε ό,τι αφορά την περιβαλλοντική συνεργασία υπέγραψαν συμφωνία για το Υποπεριφερειακό Σχέδιο Αντιμετώπισης Θαλάσσιας Ρύπανσης από Υδρογονάνθρακες.

Οι τρεις τους συζήτησαν επίσης για την οικονομία και τη συνεργασία στον τομέα της υψηλής τεχνολογίας, τονίζοντας τη σημασία που έχει η υπογραφή μνημονίου συνεργασίας μεταξύ των Κεντρικών Ενώσεων Επιμελητηρίων των τριών χωρών.