Σύμφωνα με τον Τραμπ «το Ιρανικό καθεστώς διαθέτει επικίνδυνους πυραύλους και υποστηρίζει τρομοκράτες, όπως η Χεζμπολάχ, η Χαμάς, οι Ταλιμπάν κ.α. Έχει σκοτώσει, απαγάγει και βασανίσει Αμερικανούς πολίτες».

Όπως τόνισε ο ίδιος, «το ιρανικό καθεστώς λέει ψέματα για το πρόγραμμα του» και «είναι ξεκάθαρο ότι δεν μπορούμε να αποτρέψουμε τη δημιουργία πυρηνικής βόμβας». «Δεν έπρεπε να υπογραφεί ποτέ αυτή η συμφωνία» τόνισε χαρακτηριστικά. Πλέον, οι ΗΠΑ θα έχουν τη δυνατότητα να επιβάλουν εκ νέου όλες τις μονομερείς κυρώσεις σε βάρος του Ιράν, οι οποίες είχαν αρθεί με βάση τη συμφωνία.

Νωρίτερα δημοσιεύματα είχα διαρρεύσει την εν λόγω απόφαση. Σύμφωνα με τα δημοσιεύματα ο Ντ. Τραμπ είχε επικοινωνήσει με τον Εμανουέλ Μακρόν και «συζήτησαν τα θέματα της ειρήνης και της σταθερότητας στη Μέση Ανατολή».

Η εφημερίδα ΝΥ Times, επικαλούμενη πηγές από το Ελιζέ έγραφε πως ο Αμερικανός πρόεδρος είπε στον Γάλλο ομόλογό του ότι σκοπεύει να ανακοινώσει την απόσυρση των Ηνωμένων Πολιτειών από την πυρηνική συμφωνία του Ιράν.

Σύμφωνα με τη NYT, ο Αμερικανός πρόεδρος εξέφρασε τη βούληση των ΗΠΑ να «αποκαταστήσουν όλες τις κυρώσεις από τις οποίες είχαν παραιτηθεί -ως μέρος του πυρηνικού συμφώνου- και να επιβάλλουν πρόσθετες οικονομικές κυρώσεις».
Ωστόσο, ανώτερος αξιωματούχος του Λευκού Οίκου, όπως και η γαλλική προεδρία έσπευσαν να διαψεύσουν το δημοσίευμα.

«Δε φοβόμαστε τις αμερικανικές κυρώσεις»

«Το Ιράν δεν φοβάται τις αμερικανικές κυρώσεις ούτε καν μια επίθεση από τις ΗΠΑ» είχε διαμηνύσει λίγες ώρες πριν την απόφαση ο υποδιοικητής των Φρουρών της Επανάστασης.

«Το έθνος μας δεν φοβάται τις κυρώσεις των ΗΠΑ ούτε μια στρατιωτική επίθεση. Οι εχθροί μας, συμπεριλαμβανομένων της Αμερικής, του σιωνιστικού καθεστώτος (σ.σ. του Ισραήλ) και των συμμάχων τους στην περιοχή θα πρέπει να γνωρίζουν ότι το Ιράν έχει προετοιμαστεί για τα χειρότερα σενάρια και απειλές» είπε.

«Δεν θα είναι προς το συμφέρον των ΗΠΑ αν η συμφωνία καταρρεύσει από την επίθεσή τους» ανέφερε από μεριάς του ο Γραμματέας του Ανωτάτου Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας του Ιράν, Αλί Σαμχανί , προειδοποιώντας ότι η χώρα του δε θα παραμείνει άπραγη. «Δε θα παραμείνουμε απαθείς αν οι ΗΠΑ ξεκινήσουν μια αντιπαράθεση με το Ιράν» πρόσθεσε.

Στηρίζουν τη συμφωνία οι Ευρωπαίοι

Από μεριάς της η Ευρωπαϊκή Ένωση θα συνεχίσει να στηρίζει το πρόγραμμα του Ιράν και την εφαρμογή της, όπως επισήμαναν υτό επεσήμαναν  σε συνάντησή τους με τον Ιρανό υφυπουργό Εξωτερικών, Αμπάς Αραγσί, στις Βρυξέλλες, αξιωματούχοι της Γερμανίας, της Γαλλίας και της Βρετανίας. Πρόκειται για τις τρεις ευρωπαϊκές χώρες, που έχουν υπογράψει την πολυμερή συμφωνία του 2015.

Τη συμφωνία είχαν υπογράψει το 2015 το Ιράν και οι χώρες της Ομάδας 5+1  δηλαδή τα πέντε μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ,  Κίνα, ΗΠΑ, Γαλλία, Βρετανία και Ρωσία, μαζί με τη Γερμανία.

Παράλληλα Γερμανός αξιωματούχος τόνισε τις επόμενες ημέρες θα είναι σημαντικό να παραμείνουμε σε επαφή με όλες τις πλευρές για να αποφευχθεί «μια ανεξέλεγκτη κλιμάκωση της κρίσης».