*vouli*

Το απόγευμα της Τετάρτης αναμένεται η ψήφιση του νομοσχεδίου, «Μέτρα για την προώθηση των θεσμών της αναδοχής και υιοθεσίας», στο οποίο προσφέρεται η δυνατότητα αναδοχής σε ομόφυλα ζευγάρια που έχουν συνάψει σύμφωνο συμβίωσης, μέσω του άρθρου 8. Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρης Βέττας, ο οποίος είχε πρωτοστατήσει στην κίνηση των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ για την απόσυρση της διάταξης, αλλάζει γνώμη μετά τις βελτιώσεις που επέφερε στη διάταξη η αναπληρώτρια υπουργός Θεανώ Φωτίου, λέγοντας στη συζήτηση της Ολομέλειας της Βουλής ότι είναι πλήρως ικανοποιημένος.

 
«Προσωπικά είμαι ικανοποιημένος με τις βελτιώσεις που έγιναν κατά τη συζήτηση και φυσικά με τη ριζική αλλαγή φιλοσοφίας στο άρθρο 8» τόνισε και σημείωσε ότι στην αρχική μορφή του το άρθρο δεν θα γινόταν αποδεκτό. Το ιερό δικαίωμα στην ευτυχία του παιδιού, ούτως ή άλλως ορίζεται από τη Διεθνή Σύμβαση για τα Δικαιώματα του Παιδιού. Έχω εμπιστοσύνη στους κοινωνικούς θεσμούς και στη δικαιοσύνη, που επιτέλους αναλαμβάνουν σημαντικό ρόλο και την ευθύνη που τους αναλογεί».
 

«Προτιμότερη η αποχή από την καταψήφιση»

 
Σύμφωνα με πληροφορίες του News24/7.gr, το Μαξίμου προτρέπει στους αντιδρώντες βουλευτές να απέχουν από την ψηφοφορία, λέγοντας ότι «είναι πιο τίμιο»  να προτιμήσουν την μη συμμετοχή στην ψηφοφορία από την καταψήφιση του νομοσχεδίου, προκειμένου να μη δώσουν πάτημα για κριτική από την αντιπολίτευση σχετικά με την κοινοβουλευτική πλειοψηφία.
 

Υπέρ του άρθρου 8 οι Μπακογιάννη, Κεφαλογιάννη

 
Οι βουλεύτριες της ΝΔ, Όλγα Κεφαλογιάννη και Ντόρα Μπακογιάννη, τάχθηκαν υπέρ της διάταξης που δίνει τη δυνατότητα αναδοχής σε ομόφυλα ζευγάρια που έχουν συνάψει σύμφωνο συμβίωσης. Από τη ΝΔ δεν έχει τεθεί ζήτημα κομματικής πειθαρχίας, αν και η επίσημη θέση του κόμματος τάσσεται κατά της ψηφοφορίας της σχετικής διάταξης. Βουλευτές του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης δείχνουν προβληματισμένοι σχετικά με τη στάση που θα τηρήσουν, καθώς θεωρούν πως δεν θα πρέπει η ΝΔ να συμπληρώσει τις ψήφους που θα λείψουν υπέρ της διάταξης λόγω της διαφοροποίησης βουλευτών της συγκυβέρνησης.
 

Ομοφοβικό παραλήρημα Κατσίκη

 
Ο βουλευτής των ΑΝΕΛ, Κώστας Κατσίκης, προέβη σε νέες ομοφοβικές δηλώσεις, εξισώνοντας την ομοφυλοφιλία  με την παιδοφιλία και τόνισε ότι δεν θα φιμώσει κανείς αυτούς που θέλουν να πουν τη γνώμη τους, ακόμα και αν χαρακτηριστούν ραστιστές.
 
«Η επιχειρηματολογία των θιασωτών της ομοφυλοφιλίας, πως η αγάπη δεν είναι αμαρτία, έχει απάντηση. Φυσικά και δεν είναι αμαρτία. Εξαρτάται, όμως, και το που κατευθύνεται. Η αγάπη ενός πατέρα προς την κόρη του που είναι διαφορετική της πατρικής, είναι ή όχι αμαρτία;  Την ίδια αγάπη θα μπορούσαν να ισχυριστούν πως έχουν και οι παιδόφιλοι. Γιατί σε αυτές τις περιπτώσεις η αγάπη είναι αμαρτία και μάλιστα τερατώδης, ενώ στις ομοφυλοφιλικές σχέσεις, θεωρείται αθώα αυτή η αγάπη; Φίμωτρο δεν μου βάζει κανείς. Φοβόμαστε να πούμε αυτό που θέλουμε, για να μη μας τρολάρουν και μας χαρακτηρίσουν ομοφοβικούς και ρατσιστές», ανέφερε χαρακτηριστικά.
 

Θεοδωράκης: «Μην κλείνουμε τα μάτια στη λογική»

 
Μιλώντας στην Ολομέλεια της Βουλής ο επικεφαλής του Ποταμιού, Σταύρος Θεοδωράκης απέδωσε το γεγονός ότι η συζήτηση ήρθε στη Βουλή «στην αταλάντευτη θέση» του κόμματος του, προσθέτοντας ότι το νομοσχέδιο και το άρθρο θα ψηφιστεί από τους περισσότερους βουλευτές του Κινήματος Αλλαγής.
 
Σχετικά για όσους δεν ψηφίσουν το εν λόγω άρθρο ανέφερε ότι «το κάνουν γιατί φοβούνται τις αντιδράσεις των συντηρητικών, φοβούνται να συγκρουστούν με τις προκαταλήψεις και -για να μην πάρουν θέση- το ανάγουν δήθεν σε μεγάλη πολιτική σύγκρουση».