Σε συνέντευξη που έδωσε στο ΑΠΕ – ΜΠΕ, ο γενικός γραμματέας του ΝATO, Γενς Στόλτενμπεργκ, μίλησε για το ονοματολογικό και την υποψηφιότητα της ΠΓΔΜ να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ, για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις και τους δύο Έλληνες στρατιωτικούς, καθώς και για τις προσφυγικές ροές.
 
Όσον αφορά την παραμονή των δύο Ελλήνων στρατιωτικών στις φυλακές της Αδριανούπολης, ο Γ. Στόλτενμπεργκ, δήλωσε πως «υπάρχουν διαφωνίες, διαφορές μεταξύ των συμμάχων του ΝΑΤΟ, αλλά νομίζω ότι δείχνει και τον τρόπο λειτουργίας του ΝΑΤΟ που αντιπροσωπεύει 29 συμμάχους και όπου όλες οι αποφάσεις λαμβάνονται με συναίνεση. Συνεπώς, καλούμε την Τουρκία και την Ελλάδα να αντιμετωπίσουν αυτά τα ζητήματα στις άμεσες επαφές μεταξύ τους.

Τέλος, εξέφρασε την ανησυχία του σχετικά με περιστατικά που χαλάνε τις σχέσεις των δύο χωρών, ενώ για τους δύο Έλληνες στρατιωτικούς δεν ανέφερε κάτι παραπάνω, εκτός από την ανησυχία του ΝΑΤΟ, καθώς και ότι «το ΝΑΤΟ δεν διαθέτει μηχανισμούς για την επίλυση διαφορών μεταξύ των συμμάχων». Υπενθυμίζεται ότι παρόμοια θέση έχει πάρει και κατά το παρελθόν, τηρώντας τη θέση των ίσων αποστάσεων 
 
 

Σχετικά με το ονοματολογικό

 
Συγκεκριμένα, ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ, σχετικά με την ονομασία της ΠΓΔΜ και την ένταξη της στη Βορειοατλαντική Συμμαχία, τόνισε ότι «η πόρτα του ΝΑΤΟ παραμένει ανοικτή», ενώ στη συνέχεια, πρόσθεσε «θα εξετάσουμε το θέμα της διεύρυνσης στη σύνοδο κορυφής τον Ιούλιο, τόσο με τις υποψήφιες προς ένταξη χώρες, τη Βοσνία – Ερζεγοβίνη και τη Γεωργία, αλλά και με την ΠΓΔΜ». Σχετικά με τις προσπάθειες που καταβάλλουν οι δύο χώρες σχετικά με το ονοματολογικό, υποστήριξε ότι «χαιρετίζω τις προσπάθειες που καταβάλουν τόσο η ΠΓΔΜ όσο και η Αθήνα για να προσπαθήσουν να βρουν λύση στο ζήτημα του ονόματος. Επισκέφτηκα την ΠΓΔΜ πριν από μερικούς μήνες. Μίλησα επίσης με τον πρωθυπουργό Τσίπρα, μετά την επίσκεψή μου και χαιρετίζω την ισχυρή πολιτική στήριξη για την εξεύρεση λύσης σε αυτό το πολύ δύσκολο και ευαίσθητο ζήτημα. Ωστόσο, ο Γ. Στόλτενμπεργκ, έθεσε ως προϋπόθεση τη λύση του ονοματολογικού για την ένταξη της γείτονα χώρας στο ΝΑΤΟ, δηλώνοντας πως «εάν επιλυθεί το ζήτημα του ονόματος, τότε το ΝΑΤΟ θα καλέσει την ΠΓΔΜ να γίνει μέλος».
 

Προσφυγικές ροές 

Όσον αφορά τις προσφυγικές ροές στο Αιγαίο, έκανε λόγο για «κάτι που πρέπει να αντιμετωπιστεί με πολλά διαφορετικά εργαλεία. Με ανθρωπιστικά μέσα, με έλεγχο των συνόρων, με την υποστήριξη των προσπαθειών της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες και τα διάφορα στρατόπεδα προσφύγων στη Μέση Ανατολή, στην Ιορδανία, σε άλλα μέρη, στην Τουρκία, αλλά έχει επίσης να κάνει και με το τι μπορεί να προσφέρει το ΝΑΤΟ». Στη συνέχεια, αναφέρθηκε στη μείωση των προσφυγικών ροών με την παρουσία του ΝΑΤΟ στο Αιγαίο, υπογραμμίζοντας πως «τα στοιχεία από τα Ηνωμένα Έθνη δείχνουν ότι μετά την παρουσία των Νατοϊκών πλοίων στο Αιγαίο, παρατηρείται μια πολύ σημαντική μείωση του αριθμού των παράνομων διελεύσεων από το 2016». 
 

Σχέσεις Ελλάδας – Τουρκίας

 
Αναφερόμενος στις σχέσεις μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας όσον αφορά το προσφυγικό, τόνισε ότι «το ΝΑΤΟ συμβάλλει στην εφαρμογή της συμφωνίας μεταξύ της Τουρκίας και της ΕΕ για την αντιμετώπιση της προσφυγικής κρίσης. Έχουμε ναυτική παρουσία του ΝΑΤΟ στο Αιγαίο. Η Ελλάδα είναι μέρος αυτής της επιχείρησης και το καλωσορίζουμε». Ερωτηθείς για τις εντάσεις στο Αιγαίο, είπε ότι «γνωρίζουμε τις διαφορές μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας. Είναι και οι δύο πολύτιμοι σύμμαχοι. Και οι δύο συμβάλλουν στη συλλογική μας άμυνα και στην ασφάλεια. Ως εκ τούτου, χαιρετίζω ιδιαίτερα το γεγονός ότι υπάρχει άμεση επαφή μεταξύ της Ελλάδας και της Τουρκίας για την αντιμετώπιση αυτών των θεμάτων».