Συνάντηση με εκπροσώπους του Συντονιστικού Οργάνου Λέσβου είχε το πρωί της Τετάρτης στη Βουλή ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, Κυριάκος Μητσοτάκης.
Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση της ΝΔ, οι εκπρόσωποι του Συντονιστικού εστίασαν στα προβλήματα που αντιμετωπίζουν εξαιτίας των προσφυγικών και μεταναστευτικών ροών και ζήτησαν την αποσυμφόρηση των νησιών, καθώς και τη διατήρηση του μειωμένου ΦΠΑ σε εκείνα τα νησιά που καλούνται να σηκώσουν το βάρος της κρίσης.
 
Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της Ν.Δ., κατά την ανακοίνωση, δεσμεύθηκε ότι θα διατηρήσει -για το χρονικό διάστημα που διαρκεί η προσφυγική κρίση- το μειωμένο ΦΠΑ στα νησιά που καλούνται να διαχειριστούν το πρόβλημα, ενώ θα προχωρήσει και στην επίσπευση της διαδικασίας χορήγησης ασύλου. Είπε επίσης ότι η Ν.Δ. θα παρουσιάσει σύντομα την ολοκληρωμένη πρότασή της για τη νησιωτικότητα.

Ύστερα από τη συνάντηση, ο Κ. Μητσοτάκης φέρεται να ζήτησε από τους βουλευτές του κόμματός του, Χ. Αθανασίου (Λέσβου), Μ. Κόνσολα (Δωδεκανήσου) και Ν. Μηταράκη (Χίου) να καταθέσουν τροπολογία με την οποία θα ζητείται από την κυβέρνηση η δωδεκάμηνη παράταση του ειδικού καθεστώτος του νησιωτικού ΦΠΑ, για όσα νησιά πλήττονται από τη μεταναστευτική κρίση.
 

Η εν λόγω τροπολογία αναμένεται να κατατεθεί στο υπό συζήτηση νομοσχέδιο για το προσφυγικό και μεταναστευτικό.