Στο γνωστό μνημονιακό περιβάλλον της ανάγκης επίσπευσης των συμφωνηθέντων επιστρέφει η κυβέρνηση την Πέμπτη, με επιστολή του υφυπουργού παρά τω πρωθυπουργό και αρμόδιου για την παρακολούθηση του μνημονίου, Δημήτρη Λιάκου, στο υπουργικό συμβούλιο, με εντολή του Αλέξη Τσίπρα για την επίσπευση της υλοποίησης των προαπαιτούμενων της τέταρτης αξιολόγησης.
 
Σύμφωνα με δημοσίευμα του News247, η επιστολή εστάλη «με εντολή Τσίπρα» και στοχεύει στην αποφυγή σχολίων της τρόικας αναφορικά με πιθανές καθυστερήσεις ή παραλείψεις εκ μέρους της ελληνικής κυβέρνησης. Όπως αναφέρεται, στην επιστολή ζητείται να έχει ολοκληρωθεί η τεχνική αξιολόγηση (staff level agreement) πριν από το Eurogroup της 24ης Μαΐου.
 
Η επιστολή Λιάκου, που είναι η δεύτερη από τις 19 Απριλίου με αντίστοιχο περιεχόμενο, ζητά την επιτάχυνση και το κλείσιμο όλων των εκκρεμοτήτων των υπουργών κατά πολύ νωρίτερα από το Eurogroup της 21ης Ιουνίου.
 
Κατά αντίστοιχο δημοσίευμα του Real, τα μεγαλύτερα ανοικτά ζητήματα στη διαπραγμάτευση που βρίσκεται σε εξέλιξη ξεχωρίζουν εκείνα των υπουργείων Ενέργειας, Μεταφορών, Υγείας και Διοικητικής Μεταρρύθμισης, ενώ μόλις 3 από τα 88 προαπαιτούμενα φέροντα να έχουν υλοποιηθεί μέχρι στιγμής.