παράγοντες αγοράζουν κάρτες των 12 ευρώ για λογαριασμό υποψηφίων της Νέας Δημοκρατίας για τις εσωκομματικές εκλογές της ερχόμενης Κυριακής. Μάλιστα όπως επισημαίνει ο ίδιος, το φαινόμενο είναι εντονότερο στα Χανιά. 
 
Αναλυτικά η καταγγελία του Χρήστου Μαρκογιαννάκη:
 
Πιστεύω ότι είναι λάθος η πληρωμή των 12 ευρώ για την απόκτηση της κάρτας μέλους του κόμματος για ένα χρόνο και κατ’ επέκταση, του δικαιώματος  συμμετοχής  στην ψηφοφορία.  Κατ’ αρχάς η αποδοχή των αρχών και των ιδεών  ενός κόμματος και η δυνατότητα ενεργούς συμμετοχής στα δρώμενα του, δεν μπορεί να είναι αντικείμενο οικονομικής συναλλαγής.
 
Περαιτέρω είναι τραγικό να αγνοούνται  και να παραγκωνίζονται καλοί μας φίλοι, πραγματικοί αγωνιστές, γιατί δεν διαθέτουν χρήματα. Και δυστυχώς αυτή την εποχή  είναι παρά πολλοί. Το βιώνουμε άλλωστε σε μεγάλη έκταση  καθημερινά, που τους  βλέπουμε, να οργίζονται για τον αποκλεισμό τους.
 
Το χειρότερο όμως και πλέον επιζήμιο είναι ότι υπάρχει ο κίνδυνος  να ενισχυθεί  η κακόβουλη επιχειρηματολογία  των αντιπάλων μας,  ότι η Ν.Δ. είναι το κόμμα των ευπόρων.
 
Και κάτι ακόμα χειρότερο. Αναπτύσσονται μικρές τοπικές διαπλοκές. Υποψήφιοι αποδέχονται την προσφορά οικονομικά ισχυρών παραγόντων, οι οποίο κυριολεκτικά «αγοράζουν» αδιακρίτως ταυτότητες για πληρωμή καρτών, χωρίς καμία γνώση ή συμμετοχή στην διαδικασία, των κατόχων τους. Έτσι εκτός από την καταπάτηση της ανθρώπινης αξιοπρέπειας, μ’ αυτή την θλιβερή συναλλαγή, συμβαίνει  ένας αγνός Νεοδημοκράτης που δεν θα έχει την δυνατότητα λόγω οικονομικής αδυναμίας να πληρώσει για να ψηφίσει, να βλέπει ένα πολέμιο της Ν.Δ. να συμμετάσχει στην ψηφοφορία. Δικαιολογημένα δεν θα επαναστατήσει;
 
Δυστυχώς το φαινόμενο αυτό, σε μία συγκεκριμένη περιοχή του νομού μας, έχει πάρει εκρηκτικές διαστάσεις. Φθάνει να ρίξει κάνεις  μια ματιά στον αριθμό των εγγεγραμμένων κατά Δήμο.

«Συμμετοχή – ρεκόρ σε πανελλαδικό επίπεδο»
 

Πάντως, ο γραμματέας της Νέας Δημοκρατίας. μίλησε για συμμετοχή-ρεκόρ σε πανελλαδικό επίπεδο κάνοντας λόγο για ενίσχυση της εσωκομματικής δημοκρατίας. Στο πλαίσιο της συνέντευξης Τύπου ο Λ. Αυγενάκης, δήλωσε: «Μέσω της διαδικασίας αυτής ενισχύουμε την εσωκομματική δημοκρατία, στηρίζουμε την αρτιότερη αξιοποίηση των στελεχών μας, ενδυναμώνουμε τη συμμετοχή των μελών μας. Διεξάγοντας εκλογές από τη βάση, κάνουμε ανοικτή πρόσκληση σε ολόκληρη την κοινωνία, δίνουμε έμφαση στην ενεργό συμμετοχή όλων. Η εκλογή αυτή διαδικασία έρχεται σε πλήρη συμφωνία με τη ρήση του προέδρου μας Κυριάκου Μητσοτάκη: “Κάνουμε πράξη την άμεση δημοκρατία σε τοπικό επίπεδο, αλλά δίνεται και πραγματικός ρόλος στα μέλη”. Προχωράμε ενωμένοι στην πολιτική και ποιοτική ανανέωση της Ν.Δ., εκσυγχρονίζοντας την λειτουργία της Παράταξής μας, η οποία ανοίγεται εκτός των στενών κομματικών τειχών και απευθύνεται με αυτοπεποίθηση σε ολόκληρη την ελληνική κοινωνία».