Σε συνέντευξη του στην Καθημερινή, ο πρόεδρος της Συρίας, Μπασάρ Αλ Άσαντ, υποστήριξε πως οι κατηγορίες για επίθεση με χημικά αποτελούν «φάρσα» με μόνο σκοπό να πλήξουν τον συριακό στρατό. Ο λόγος σύμφωνα με τον πρόεδρο της Συρίας, είναι η διατήρηση του ελέγχου της χώρας, προσθέτοντας ότι «μόλις οι τρομοκράτες ηττήθηκαν, ΗΠΑ, Γαλλία, Ηνωμένο Βασίλειο και οι σύμμαχοί τους, που θέλουν να αποσταθεροποιήσουν τη Συρία, είδαν ότι έχασαν τα βασικά χαρτιά τους. Θέλουν να ανυψώσουν το ηθικό των τρομοκρατών και να εμποδίσουν την απελευθέρωση περισσότερων περιοχών».

Επιπλέον, τόνισε ότι η Συρία δεν διαθέτει χημικό οπλοστάσιο από το 2013, οπότε και το παρέδωσε. Το γεγονός αυτό επιβεβαιώνει και ο διεθνής οργανισμός για τα χημικά όπλα, ο οποίος έκανε έρευνες καταγράφοντας ότι η χώρα δεν διαθέτει τέτοιου είδους όπλα, ανέφερε ο Άσαντ. Επιπλέον, υποστήριξε ότι «ας υποθέσουμε, όμως, ότι ο στρατός μας έχει χημικά όπλα και βρίσκεται στο μέσον ενός πολέμου. Πότε θα έπρεπε να τα χρησιμοποιήσει; Στο τέλος των συγκρούσεων; Θα έπρεπε να τα χρησιμοποιήσει νωρίτερα, όταν οι τρομοκράτες προήλαυναν, όχι στο σημείο που ο στρατός έχει ολοκληρώσει τη μάχη, οι τρομοκράτες έχουν παραδοθεί και είναι έτοιμοι να εγκαταλείψουν την περιοχή. Το δυτικό αφήγημα, λοιπόν, ξεκίνησε μετά τη νίκη του συριακού στρατού, όχι νωρίτερα».

«Εντελώς ψεύτικα τα βίντεο»

Επιπλέον, ο πρόεδρος της Συρίας αρνήθηκε ότι έγινε χρήση όπλων μαζικής καταστροφής φέρνοντας ως παράδειγμα τη Ντούμα, όπου «αν είχε γίνει χρήση όπλων μαζικής καταστροφής σε μια τέτοια περιοχή, θα έπρεπε να υπάρχουν εκατοντάδες ή και χιλιάδες νεκροί» υποστήριξε. Τέλος, αναρωτήθηκε πάλι για τα χημικά όπλα, τονίζοντας «γιατί τα υποτιθέμενα χημικά όπλα σκοτώνουν μόνο παιδιά και γυναίκες; Δεν σκοτώνουν εξτρεμιστές; Αν δείτε τα βίντεο, είναι εντελώς ψεύτικα. Εννοώ ότι όταν υπάρχουν χημικά όπλα, πώς είναι δυνατόν οι γιατροί και οι νοσοκόμες να εισπνέουν μολυσμένο αέρα χωρίς να φορούν μάσκα και γάντια;».

Ωστόσο, ο Άσαντ αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο να υπήρξε χημική επίθεση από τρομοκράτες η οποία «είτε χρησιμοποιήθηκε σκόπιμα είτε κατά λάθος». Στη συνέχεια, αναφέρθηκε στους πολίτες της χώρας του οι οποίοι, σύμφωνα με τον Άσαντ, λένε «δεν πληγήκαμε από χημική επίθεση, δεν είδαμε χημικό αέριο, ούτε μυρίσαμε κάτι», ενώ απέδωσε ευθύνες στη Δύση.

Πυρά κατά ΗΠΑ

Σχολιάζοντας τη στάση των ΗΠΑ, μίλησε για βοήθεια προς το Ισλαμικό Κράτος ώστε να αποδράσει από τη Ράκα, κατηγορώντας ότι οι πυραυλικές επιθέσεις που δέχθηκε η χώρα δεν προωθούν την καταπολέμηση της τρομοκρατίας αλλά ενισχύουν τους τρομοκράτες. Στη συνέχεια εξέφρασε τη γνώμη ότι δεν θα μπορούσε να συνεργαστεί με την κυβέρνηση Τραμπ καθώς πιστεύει ότι «το βαθύ κράτος, το αληθινό κράτος, έχει τον έλεγχο κάθε Αμερικανού προέδρου. Έτσι ήταν πάντα στις ΗΠΑ, τουλάχιστον τα τελευταία 40 χρόνια, από την εποχή του Νίξον, ίσως και νωρίτερα, αλλά γίνεται όλο και πιο έντονο και η πιο τρανταχτή περίπτωση είναι αυτή του Τραμπ». 

«Μας σέβονται Ιράν, Κίνα και Ρωσία»

Σχετικά με τον εμφύλιο πόλεμο στη χώρα του, τόνισε ότι «χρειάζεται λιγότερο από ένας χρόνος για να αποκατασταθεί η σταθερότητα στη Συρία», κάτι που μπορεί να επιτευχθεί «χωρίς έξωθεν παρεμβάσεις». Όσον αφορά το στεγαστικό πρόβλημα που αντιμετωπίζει η Συρία με τις περιουσίες πολιτών που έχουν φύγει από τη χώρα, δήλωσε ότι ο νέος νόμος που προωθεί η κυβέρνηση «έχει να κάνει με τη διαδικασία επανασχεδιασμού των κατεστραμμένων περιοχών και των καταπατήσεων, και δεν έχει στόχο να αποκληρώσει κάποιον». Αναφορά έκανε και για τους συμμάχους της Συρίας, υπογραμμίζοντας ότι το Ιράν, η Ρωσία και η Κίνα «είναι οι χώρες που σέβονται περισσότερο την κυριαρχία της Συρίας».

«Κατοχικά τουρκικά στρατεύματα στο Αφρίν»

Όσον αφορά την τουρκική επίθεση στο Αφρίν όπου σύμφωνα με τον Ταγίπ Ερντογάν, ξεκίνησε με σκοπό την μείωση μελλοντικού κινδύνου τρομοκρατικών πράξεων των Κούρδων, ο Άσαντ σημείωσε ότι «πρόκειται για εχθρική πράξη, κατοχή. Κάθε Τούρκος στρατιώτης σε συριακό έδαφος εκπροσωπεί αυτήν την κατοχή». Ωστόσο, φάνηκε συγκρατημένος δηλώνοντας ότι δεν θεωρεί εχθρό του τον τουρκικό λαό αλλά τη «σκοτεινή» μουσουλμανική αδελφότητα στην οποία «πιθανώς» να στηρίζει ο Ερντογάν. Στη συνέχεια, κατηγόρησε την Τουρκία ότι προωθεί την ατζέντα των ΗΠΑ υπογραμμίζοντας ότι «όσοι έρχονται παράνομα στη Συρία είναι εχθροί μας».

«Οι ΗΠΑ δημιουργούν χάος»

Τέλος, ερωτηθείς για το μέλλον της Συρίας, μίλησε για την ανάγκη ενότητας των πολιτών της χώρας με σκοπό να συμβιώνουν αρμονικά, τονίζοντας την πρόοδο της χώρας στη συμβίωση των πολιτών της στις περιοχές που κατέχει η Συρία, σε αντίθεση με τις περιοχές που κατέχουν οι τρομοκράτες με τις ΗΠΑ «να κάνουν ό,τι μπορούν ώστε να εξασφαλίσουν τον έλεγχο ορισμένων περιοχών, ειδικά στο ανατολικό τμήμα της Συρίας, και να δημιουργήσουν την εντύπωση πως η Συρία δεν μπορεί να ενοποιηθεί ξανά». Ο λόγος που δεν συνεργάζεται με τις ΗΠΑ για την καταπολέμηση της ισλαμικής τρομοκρατίας, είναι ότι «συνήθως, έχουν τη δική τους ατζέντα. Όταν δεν μπορούν να πετύχουν τους στόχους τους, καταφεύγουν στη δημιουργία χάους. Προκαλούν το χάος μέχρι να αλλάξει ολόκληρη η ατμόσφαιρα, υπολογίζοντας ότι κάθε πλευρά στο τέλος θα παραιτηθεί και θα ενδώσει στη θέλησή τους. Αυτό το φαινόμενο δεν συμβαίνει μόνο στη Συρία, είναι η πολιτική τους εδώ και δεκαετίες σε κάθε περιοχή του κόσμου».

Η ανέγερση της χώρας «θα κοστίσει εκατοντάδες δισεκατομμύρια. Το ελάχιστο είναι 200 δισεκατομμύρια δολάρια και ορισμένες εκτιμήσεις ανεβάζουν το ποσό σε περίπου 400 δισ. δολάρια. Γιατί δεν είναι ακριβής η εκτίμηση; Επειδή ορισμένες περιοχές βρίσκονται ακόμα υπό τον έλεγχο των τρομοκρατών, επομένως δεν μπορούμε να εκτιμήσουμε με ακρίβεια το ποσό», δήλωσε ο Άσαντ.