Η Α. Μέρκελ βρέθηκε την Πέμπτη στη Γαλλία, προκειμένου να παραστεί στην βράβευση του Μακρόν με το βραβείο του Καρλομάγνου. Σύμφωνα με πληροφορίες του Russia Today, κατά τη διάρκεια των συνομιλιών τους, η γερμανίδα καγκελάριος θέλησε να καταστήσει σαφές ότι η Ευρώπη δεν μπορεί να ποντάρει στην προστασία των ΗΠΑ για την άμυνας της και πρέπει να πάρει την κατάσταση στα χέρια της. «Έχουν περάσει οι καιροί που μπορούσαμε να υπολογίζουμε στην προστασία των ΗΠΑ. Τώρα πλέον θα πρέπει η Ευρώπη να πάρει την τύχη της στα δικά της χέρια, αυτή είναι η αποστολή που έχουμε για το μέλλον».

Ο Ε. Μακρόν τοποθετήθηκε με περισσότερη ευελιξία επί του θέματος. Δήλωσε ότι η Ευρώπη δεν διαπραγματεύεται την κυριαρχία της, χωρίς πάντως να βάλλει ευθέως κατά των ΗΠΑ. «Εάν δεχθούμε άλλες μεγάλες δυνάμεις, περιλαμβανομένων συμμάχων και φίλων μας στις δυσκολότερες ώρες της ιστορίας μας, να βρεθούν σε θέση να αποφασίζουν για εμάς, για την διπλωματία μας, την ασφάλειά μας, θέτοντάς μας ορισμένες φορές υπό το κράτος των μεγαλύτερων κινδύνων, τότε δεν είμαστε πλέον κυρίαρχοι».

Παράλληλα, κάλεσε την Γερμανία να τον εμπιστευθεί και να ξεχάσει τον φετιχισμό  για τα δημοσιονομικά και τα εμπορικά πλεονάσματα, ενώ επανέλαβε τη θέση του για έναν κοινό προϋπολογισμό των κρατών -μελών της Ευρωζώνης. Πιστεύω σε έναν πολύ πιο φιλόδοξο ευρωπαϊκό προϋπολογισμό, πιστεύω σε μία πολύ πιο ολοκληρωμένη Ευρωζώνη, με έναν κοινό προϋπολογισμό. «Στη Γερμανία δεν μπορεί να υπάρχει ένας διαρκής φετιχισμός για τα δημοσιονομικά και τα εμπορικά πλεονάσματα», ανέφερε χαρακτηριστικά.