Σύμφωνα με πληροφορίες του Real.gr, ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών που έχει βρεθεί στις ΗΠΑ άλλες δύο φορές συναντώντας τους προηγούμενους ΥΠΕΞ, Τζον Κέρι και Ρεξ Τίλερσον, θα βρεθεί στις ΗΠΑ για την πρώτη του συνάντηση με την νέα ηγεσία του υπουργείου Εξωτερικών. Επίσης, κατά τις ίδιες πληροφορίες, θα συναντήσει Αμερικανούς γερουσιαστές, εκπροσώπους του ελληνοαμερικανικού λόμπι, ενώ αναμένεται να δώσει ομιλίες σε think tank και συνεντεύξεις σε τηλεοπτικά δίκτυα.

Όπως αναφέρεται, στην ατζέντα του Ν. Κοτζιά θα βρεθούν τόσο ζητήματα που άπτονται της ελληνικής οικονομίας και της ενεργειακής ασφάλειας, καθώς και το μεταναστευτικό, τα ελληνοτουρκικά και το Κυπριακό. Επίσης, βάρος αναμένεται να πέσει στη συζήτηση για το ονοματολογικό και τις διαπραγματεύσεις με την ΠΓΔΜ, για το οποίο επιμένουν οι Αμερικανοί να ασκούν πιέσεις, με στόχο την ένταξη της γειτονικής χώρας στο ΝΑΤΟ το προσεχές καλοκαίρι.

Σε κεντρικό ρόλο αναμένεται να βρεθούν και τα εξοπλιστικά, καθώς το ταξίδι του υπουργού έρχεται λίγες μόλις ημέρες μετά την επίσημη επίσκεψη του αρχηγού ΓΕΕΘΑ, ναυάρχου Ευάγγελου Αποστολάκη ΠΝ, όπου συνάντησε τον αρχηγό των Ενόπλων Δυνάμεων των ΗΠΑ, στρατηγό Τζόσεφ Ντάνφορντ, τον αναπληρωτή διευθυντή του Οργανισμού Συνεργασίας για την Αμυντική Ασφάλεια (Defense Security Cooperation Agency), Γκρέγκορι Μ. Κάσνερ, με τον αναπληρωτή βοηθό υπουργό Άμυνας για την Ευρώπη και το ΝΑΤΟ, Τόμας Β. Γκόφους καθώς και με υπηρεσιακούς παράγοντες του αμερικανικού υπουργείου Άμυνας, με τις συζητήσεις για περαιτέρω εξοπλισμούς από τις ΗΠΑ να δεσπόζουν.