Την επιστολή του προέδρου του Eurogroup σχετικά με τον απολογισμό της συνεδρίασης των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης, σχολίασε η εκπρόσωπος τύπου της Νέας Δημοκρατίας, Μαρία Σπυράκη, τονίζοντας ότι «ο Μάριο Σεντένο, καταρρίπτει το νέο παραμύθι του Αλέξη Τσίπρα περί καθαρής εξόδου. Ο πρόεδρος του Eurogroup επιβεβαιώνει ότι η χώρα μας θα βρίσκεται σε ενισχυμένη εποπτεία και μετά τον Αύγουστο». Επιπλέον, η Μ. Σπυράκη κάλεσε τον πρωθυπουργό «αντί να εμπαίζει τους πολίτες, να τους ενημερώσει αναλυτικά για τις νέες περικοπές στις συντάξεις, τη μείωση του αφορολόγητου και τα υψηλά πλεονάσματα που έχει ήδη υπογράψει δεσμεύοντας την Ελλάδα για τα επόμενα χρόνια». 
 
Παράλληλα, σε άρθρο του στον Φιλελεύθερο,  ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, Κυριάκος Μητσοτάκης, μιλώντας για τις επικείμενες εσωκομματικές εκλογές της παράταξης του, αναφέρθηκε και στην κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ, σχολιάζοντας την έξοδο από το μνημόνιο αλλά και τα τελευταία έργα που εκπόνησε η κυβέρνηση.
 
Συγκεκριμένα, ο πρόεδρος της ΝΔ, χαρακτήρισε την κυβέρνηση ως «κυνική» η οποία «συνεχίζει το καταστροφικό της έργο», ενώ σχετικά με την παράταξη του, τόνισε τον δυναμικό χαρακτήρα των απαντήσεων της ΝΔ προς την κυβέρνηση «εντός και εκτός της Βουλής». Στη συνέχεια κατηγόρησε το αφήγημα της κυβέρνησης περί «καθαρής εξόδου» από το μνημόνιο, αναφέροντας ότι πρόκειται για ψέμα λόγω της μείωσης των συντάξεων και της κατάργησης του αφορολόγητου οι οποίες «έχουν ήδη υπογραφεί». Τέλος, έκκληση έκανε προς όλους τους πολίτες να συμπορευθούν με τη ΝΔ ώστε να εκδιωχθεί το συντομότερο «η χειρότερη κυβέρνηση που γνώρισε ο τόπος στη Μεταπολίτευση». Υποστήριξε ότι αν γίνει κυβέρνηση η ΝΔ, θα γίνουν οι «αναγκαίες τομές που χρειάζεται η Ελλάδα» για το οριστικό τέλος της κρίσης. 
 
Επιπλέον, σχετικά με τα ψέματα της κυβέρνησης τόνισε ότι «δημιουργούμε μια πλατιά κοινωνική συμμαχία που προτάσσει την αλήθεια απέναντι στο ψέμα. Τη δημιουργική ανόρθωση απέναντι στην καθήλωση. Τα έργα απέναντι στα λόγια. Το ρεαλιστικό και κοστολογημένο πρόγραμμα δράσης απέναντι στην αποδεδειγμένη ανικανότητα και ιδεοληψία. Την αυτοπεποίθηση και την ελπίδα απέναντι στην εσωστρέφεια και την παρακμή».
Υπενθυμίζεται ότι την Τετάρτη, 9 Μαΐου, ο πρώην υπουργός Παιδείας, Νίκος Φίλης, ξεκαθάρισε ότι τον Αύγουστο θα υπάρξει έξοδος από τη δανειακή σύμβαση αλλά όχι και από το μνημόνιο, καθώς οι περισσότεροι από 300 νόμοι που έχουν επιβληθεί μέσω των μνημονίων θα συνεχίσουν να ισχύουν, ακόμα και αν η επιτήρηση των δανειστών δεν είναι το ίδιο σκληρή. Σχετικά με το αφορολόγητο και τη νέα μείωση των συντάξεων που έχει ήδη υπογράψει η κυβέρνηση, παραδέχθηκε πως συνιστά μέτρο περαιτέρω λιτότητας και ενίσχυσης των ανισοτήτων.