Ως «μητέρα όλων των κακών» χαρακτήρισε ο Τούρκος πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, την άνοδο των επιτοκίων, καλώντας σε περαιτέρω πτώση τους, την ώρα που η τουρκική οικονομία φαίνεται να αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα με τα ογκώδη ελλείμματα και των υψηλό πληθωρισμό. Επιπλέον, ο Τούρκος πρόεδρος σε ομιλία που έδωσε σε επιχειρηματίες στην Ανκάρα, δήλωσε ότι «αν ο κόσμος μου λέει να συνεχίσω σε αυτό το δρόμο στις εκλογές, θα βγω νικητής στη μάχη ενάντια στην κατάρα των επιτοκίων». Στην ίδια ομιλία υποστήριξε ότι «πιστεύω πως τα επιτόκια είναι η αιτία του πληθωρισμού. Ο πληθωρισμός είναι αποτέλεσμα, δεν είναι αιτία. Πρέπει να μειώσουμε τα επιτόκια» όπως μεταδίδει το Reuters.
 
Επιπλέον, ο Τ. Ερντογάν δήλωσε ότι οι αναταραχές της τουρκικής οικονομίας οφείλονται στις «παγκόσμιες συνθήκες» και ότι όσο η Τουρκία «παραμένει δυνατή, θα ξεπεράσει αυτή τη παγκόσμια αρνητικότητα».

Ωστόσο όπως αναφέρει η Hurriyet, αρκετά επικριτικός εμφανίστηκε ενάντια στους οίκους αξιολόγησης οι οποίοι μιλούν για αρνητικές προοπτικές της τουρκικής οικονομίας, σημειώνοντας ότι «δεν ενδιαφερόμαστε για τους εχθρούς της Τουρκίας οι οποίοι κρύβονται πίσω από υποθέσεις για την ισοτιμία νομίσματος, το λόμπι επιτοκίων ή τους οίκους αξιολόγησης. Δεν μας ανησυχούν». Στη συνέχεια σχετικά με την ανάπτυξη της Τουρκίας υποστήριξε ότι «η χώρα έχει τα πρωτεία στην ανάπτυξη με ρυθμούς 7,4%. Ωστόσο, ο οίκος αξιολόγησης ισχυρίστηκε κάτι διαφορετικό. Μην δίνετε προσοχή». Σημειώνεται ότι αφορμή τέτοιων σχολίων αποτέλεσε η υποβάθμιση από την Standard & Poor's από BB/B σε ΒΒ-/Β, της κρατικής πιστοληπτικής ικανότητας της χώρας.
 

 

«Τελειωμένη» η οικονομία της Ελλάδας
 

Το γεγονός της υποβάθμισης έδωσε χώρο στον Τ. Ερντογάν να αναφερθεί και στην Ελλάδα, χαρακτηρίζοντας την «τελειωμένη», ενώ στη συνέχεια δήλωσε για τους οίκους αξιολόγησης ότι «αυτοί έναν γείτονα που τελείωσε και χρεοκόπησε τον αναβάθμισαν τέσσερις βαθμίδες. Αυτοί λαμβάνουν νέα χρέη και ζουν με αυτά», κατηγορώντας αμφότερους την Ελλάδα και τον οίκο αξιολόγησης. Επιπλέον, πρόσθεσε ότι «συγγνώμη δηλαδή, αλλά η Ελλάδα δεν μπορεί να πληρώσει τους μισθούς των δημοσίων υπαλλήλων. Πώς γίνεται αυτό;», σχολιάζοντας την αναβάθμιση της Ελλάδας από τους οίκους αξιολόγησης.
 
Τέλος, υπογραμμίζεται ότι την προηγούμενη εβδομάδα το ΔΝΤ προειδοποίησε την Τουρκία πως οι επεκτατικές οικονομικές πολιτικές δεν είναι κατάλληλες και κάλεσε για μία περίοδο οικονομικής εξυγίανσης και σταθερότητας.