Σε συνέντευξή του στον «Ελεύθερο Τύπο» ο Φ. Κουβέλης σημείωσε ακόμη ότι «με ευθύνη των τουρκικών αρχών, το θέμα έχει τεθεί σε μη συντεταγμένα πλαίσια. Δηλαδή, ένα σύνηθες για τα τεκταινόμενα στην παραμεθόριο περιοχή συμβάν, υπό την έννοια ότι θα μπορούσε να λυθεί επιτόπου, έχει μετατραπεί σε αντικείμενο υπέρμετρης εκμετάλλευσης από την τουρκική πλευρά».

«Μάλιστα, οι δύο Έλληνες στρατιωτικοί παραμένουν έγκλειστοι χωρίς καν να τους έχει απαγγελθεί κατηγορία», πρόσθεσε.

Παράλληλα, εξέφρασε την άποψη ότι δεν θα υπάρξει άμεση διασύνδεση της κράτησης με τις επικείμενες εκλογές στην Τουρκία. «Θέλω να πιστεύω, ότι οι τουρκικές αρχές, η τουρκική κυβέρνηση, θα σταθμίσουν τα πράγματα και θα συμβάλουν στο να λήξει αυτή η κατάσταση», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Αναφορικά με την πιθανότητα ενός θερμού επεισοδίου με την Τουρκία, ο Φ. Κουβέλης υπογράμμισε πως πρέπει να υπάρχει σαφής διάκριση μεταξύ των εννοιών ένταση, κλιμάκωση, θερμό επεισόδιο, πολεμικό επεισόδιο, πόλεμος και δεν πρέπει να χάνουμε το μέτρο.

«Έχουμε λοιπόν μια αντιπαράθεση στον αέρα και στη θάλασσα στο Αιγαίο εξαιτίας των τουρκικών παραβιάσεων και παραβάσεων. Σε ορισμένες περιπτώσεις η τουρκική προκλητικότητα, αγγίζει τα όρια αυτού που αποκαλούμε κόκκινες γραμμές και μπορεί να εξελιχθεί σε θερμό επεισόδιο, δηλαδή αντιπαράθεση δύναμης, χωρίς βέβαια τη χρήση όπλων», σημείωσε.

Σύμφωνα με τον Φ. Κουβέλη η τουρκική πλευρά δεν κάνει τυχαίες κινήσεις. «Είναι καθοριστικό για τις δικές μας κινήσεις και αντιδράσεις, να μελετάμε σε βάθος τη συμπεριφορά της γείτονος χώρας και να καθορίζουμε τη στάση μας αναλόγως, με ψυχραιμία και με αποφασιστικότητα, αλλά κυρίως με αποτρεπτική λογική, που την τροφοδοτεί η ισχύς των ενόπλων μας δυνάμεων».

«Ο Τούρκος πρόεδρος αυτό που επιδιώκει είναι οι ευρύτεροι πολιτικοί και γεωπολιτικοί του στόχοι και σε αυτό εντάσσει και τις ελληνοτουρκικές σχέσεις, απ’ όπου προσπαθεί να αποκομίσει οφέλη για άμεσα εσωτερική πολιτική κατανάλωση, γιατί γνωρίζει πολύ καλά ότι η αναθεωρητική του στρατηγική δεν πρόκειται να ευοδωθεί», συμπλήρωσε ο αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Άμυνας.