Στην διάψευση του δημοσιεύματος της Αυγής σχετικά με την έγκριση του ονοματολογικού για την ΠΓΔΜ με ενισχυμένη πλειοψηφία 180 βουλευτών, προχώρησε η Κομισιόν. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με το ίδιο δημοσίευμα, η κυβέρνηση έχει δεχθεί πιέσεις να εισηγηθεί την επικύρωση πιθανού ονόματος της ΠΓΔΜ στη Βουλή, με ψηφοφορία που θα χρειάζεται 180 θετικές ψήφους για να εγκριθεί. Επιπλέον, στην Αυγή τονίζεται ότι το σενάριο αυτό υποστηρίζει και ο πρόεδρος της Κομισιόν, Ζαν Κλοντ Γιουνκέρ αλλά και η ύπατη εκπρόσωπος της ΕΕ για την εξωτερική πολιτική, Φεντερίκα Μογκερίνι. Τέλος, το δημοσίευμα καταλήγει ότι από την πλευρά της Κομισιόν, υπάρχει μειωμένη εμπιστοσύνη στο ελληνικό πολιτικό σύστημα για το θέμα της ΠΓΔΜ, κυρίως λόγω της αρνητικής στάσης της αντιπολίτευσης, συγκριτικά με τη στάση που κρατάει η αντιπολίτευση στην ΠΓΔΜ.

Διάψευση Κομισιόν

 
Σύμφωνα με το In.gr πηγές της Κομισίον ανέφεραν ότι «ο Ζαν Κλωντ Γιούνκερ είπε urbi et orbi στη Βουλή ότι υποστηρίζει τη λύση αλλά ότι οι Βρυξέλλες δεν θα αναμειχθούν, είναι θέμα των μερών να κινηθούν όπως νομίζουν». Επιπλέον, η ίδια πηγή υπενθυμίζει τα λόγια του προέδρου της Κομισιόν από το βήμα της ελληνικής Βουλής, όπου ο Ζ. Κ. Γιουνκέρ είχε δηλώσει ότι «δεν είναι δική μου δουλειά για να σας δώσω προτάσεις, κατευθυντήριες γραμμές, ή ακόμα και καθοδήγηση για ένα θέμα που είναι για να ρυθμίσετε μεταξύ σας. Επιτρέψτε μου, ωστόσο, να τονίσω την ανάγκη επίλυσης αυτού του προβλήματος», αναφερόμενος στο μακεδονικό.
 
Υπενθυμίζεται ότι έχει προγραμματιστεί συνάντηση μεταξύ των πρωθυπουργών Ελλάδας και ΠΓΔΜ στις 17 Μαΐου, στη Σόφια, στο περιθώριο της συνόδου κορυφής ΕΕ – Δ. Βαλκανίων, όπως είχε ανακοινώσει ο ειδικός απεσταλμένος του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών, Μάθιου Νίμιτς. Επιπλέον, υπενθυμίζεται ότι μετά το πέρας της συνάντησης των Νίκο Κοτζιά, Μάθιου Νίμιτς και Νίκολα Ντιμιτροφ στο Σούνιο, στις 12 Μαΐου, ο Μ. Νίμιτς τόνισε πως οι δύο υπουργοί Εξωτερικών είχαν σήμερα ακόμα μία «πολύ σοβαρή συνάντηση, με σκληρή, εντατική και θετική δουλειά».

Συνάντηση ΥΠΕΞ στο Σούνιο

 
Σύμφωνα με πληροφορίες που αναμεταδίδει το News24/7, αν και δεν υπήρξαν διαρροές μετά την τριμερή συνάντηση στο Σούνιο, το κλίμα χαρακτηρίστηκε «συγκρατημένα αισιόδοξο» ενώ ταυτόχρονα έγινε αναφορά σε «προχωρημένες διαδικασίες». Επιπλέον, η ίδιο πηγή σημειώνει ότι για τη συνάντηση σε επίπεδο πρωθυπουργών την Πέμπτη στη Σόφια, υπάρχουν περιθώρια για «ευτυχή κατάληξη» της διαπραγμάτευσης. «Από τη συνάντηση Τσίπρα – Ζάεφ αναμένουμε ¨λευκό καπνό¨» τονίζει ανώτερη κυβερνητική διπλωματική πηγή στο Νews24/7, με την Αθήνα να επιμένει στην ονομασία erga omnes.

Παρών η Γερμανία στη Σόφια

 
Σημειώνεται ότι στη Σόφια θα περευρίσκεται και η Γερμανίδα Καγκελάριος, Άνγκελα Μέρκελ, η οποία θα έχει συνάντηση με τον Έλληνα πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα, αλλά και τον Ζόραν Ζάεφ, γεγονός που δείχνει την ανάγκη του Βερολίνου να έρθουν οι δύο πλευρές σε συμφωνία αλλά και τις πιέσεις τόσο της Ουάσιγκτον όσο και της Γερμανίας προς αυτή την κατεύθυνση. 

Περί τελικής συμφωνίας

 
Τέλος, το News24/7 αναφέρει ότι σε περίπτωση τελικής συμφωνίας των δύο πλευρών στη Σόφια, η ΠΓΔΜ θα αποστείλει σε διεθνείς οργανισμούς την καθιέρωση του νέου ονόματος erga omnes, με την Αθήνα ως αντάλλαγμα να δίνει το πράσινο φως για την ενταξιακή πορεία της ΠΓΔΜ στους ευρωπαϊκούς θεσμούς. Επιπλέον, το δημοσίευμα σημειώνει ότι  «τον Ιούνιο, στη σύνοδο κορυφής των Βρυξελλών, η Ελλάδα θα επιτρέψει να ανοίξουν κεφάλαια για την ευρωπαϊκή ενταξιακή πορεία των Σκοπίων, και τον Ιούλιο, στο ΝΑΤΟ, θα συμφωνήσει σε δήλωση πως εάν η FYROM προχωρήσει σε συνταγματική αλλαγή του ονόματός της, θα μπορεί να εισέλθει στο ΝΑΤΟ. Η αλλαγή του Συντάγματος εκτιμάται ότι θα γίνει μέχρι το τέλος του έτους».