Την πρεσβεία τους από το Τελ Αβίβ στην Ιερουσαλήμ θα μεταφέρουν επισήμως οι Ηνωμένες Πολιτείες τη Δευτέρα, 14 Μαΐου, δυναμιτίζοντας περισσότερο την έκρυθμη κατάσταση που επικρατεί στη Μέση Ανατολή.

Τα εγκαίνια της νέας πρεσβείας γίνονται ανήμερα της 70ής επετείου από την ανακήρυξη της ανεξαρτησίας του κράτους του Ισραήλ και παραμονή της συμπλήρωσης 70 χρόνων από τη Νάκμπα, δηλαδή την αιματηρή εκδίωξη των Παλαιστινίων από τα σπίτια τους και τη γη τους.
 

Έντονη είναι η ανησυχία για μαζικές κινητοποιήσεις των Παλαιστινίων κατά μήκος των συνόρων στη Γάζα, καθώς το Ισραήλ έχει προειδοποιήσει ότι θα αποτρέψει τυχόν παραβίαση συνόρων με κάθε κόστος. 
 
Από την πλευρά του, το Ισραήλ βρίσκεται σε εορταστικό κλίμα, τόσο για την πρεσβεία όσο και για την επέτειο της ανεξαρτησίας, ενώ έχει ήδη ενισχύσει τις στρατιωτικές του δυνάμεις κατά μήκος των συνόρων στη Γάζα, αναμένοντας μία μεγάλη κινητοποίηση τη Δευτέρα.
 
Τον Δεκέμβριο ο Αμερικανός πρόεδρος είχε αναγνωρίσει με μονομερή απόφαση την Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσα του ισραηλινού κράτους κάνοντας πράξη μια από τις προεκλογικές του υποσχέσεις. Παράλληλα ανακοίνωσε την μεταφορά της αμερικανικής πρεσβείας από το Τελ Αβίβ στην Ιερουσαλήμ αφήνοντας εμβρόντητη τη διεθνή κοινή γνώμη, καθώς αντίκειται προς τη διεθνή συναίνεση, κατά την οποία οι πρεσβείες δεν πρέπει να εγκατασταθούν στην Ιερουσαλήμ πριν υπάρξει διευθέτηση για το τελικό καθεστώς της πόλης κατόπιν διαπραγματεύσεων μεταξύ των Ισραηλινών και των Παλαιστίνιων.
 
Μάλιστα, ο πρωθυπουργός του Ισραήλ, Μπενιαμίν Νετανιάχου, έχει επαινέσει τις ΗΠΑ και τον Αμερικανό πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ για την «τολμηρή» απόφασή του να μεταφέρει την πρεσβεία στην Ιερουσαλήμ, προτρέποντας κι άλλα κράτη να πράξουν το ίδιο. 

*Διαβάστε ακόμη: «Σ’ αυτή τη γη δεν υπάρχει παιδική ηλικία. Δεν υπάρχουν μέρες ξεγνοιασιάς»: Ταξίδι στην Παλαιστίνη