Ως «αποτυχημένη τα τελευταία χρόνια» χαρακτήρισε την μεταναστευτική πολιτική της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ο ομοσπονδιακός καγκελάριος της Αυστρίας και αρχηγός του συντηρητικού Λαϊκού Κόμματος, Σεμπάστιαν Κουρτς.. Επισήμανε πως «αυτή την αποτυχία, την έχει αναγνωρίσει, στο μεταξύ, σχεδόν ο καθένας, γιατί ακριβώς κανείς δεν προσπάθησε να ελέγξει τη μετανάστευση, και αυτό συνιστά αμέλεια. Συμβίωση, ένταξη, μπορεί τότε μόνον να πετύχει όταν εμείς ελέγχουμε ποιος επιτρέπεται να έλθει σε εμάς και ποιος όχι».
 
Στη συνέχεια, όπως αναφέρει το ΑΠΕ – ΜΠΕ,  ο Σ. Κουρτς αναφέρθηκε και στις ευθύνες της λανθασμένης μεταναστευτικής πολιτικής που επικρατεί στην Αυστρία, κατηγορώντας την προηγούμενη σοσιαλδημοκρατική κυβέρνηση. Σχετικά με την επικείμενη προεδρία της Αυστρίας στην ΕΕ το δεύτερο εξάμηνο του 2018, ο Αυστριακός καγκελάριος τόνισε τις προσδοκίες που έχει με σκοπό να προστατέψει τις χώρες που ανήκουν στη Σέγκεν, με προϋπόθεση την αύξηση της προστασίας των εξωτερικών συνόρων της ΕΕ. Για να επιτευχθεί αυτός ο στόχος, σύμφωνα με τον Σ. κουρτς, πρέπει να ενισχυθεί η συνεργασία των χωρών στον τομέα της ασφάλειας.
 
Υπενθυμίζεται ότι ο Αυστριακός καγκελάριος είχε δηλώσει τον Δεκέμβριο του 2017, ότι«το να υποχρεώνεις τα κράτη να δεχτούν πρόσφυγες δεν εξελίσσει την Ευρώπη. Η απόφαση δεν βγάζει κανένα νόημα».