Σε συνέντευξη που παραχώρησε στην Καθημερινή, ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών και αρμόδιος σε θέματα Προστασίας του Πολίτη, Νίκος Τόσκας, μίλησε για την εγκληματικότητα, για το νόμο Παρασκευόπουλου, τη διακίνηση ναρκωτικών στα Εξάρχεια και σε πανεπιστημιακά ιδρύματα, αλλά και για το μεταναστευτικό και τη συμφωνία ΕΕ – Τουρκίας.  

Σχετικά με τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η αστυνομία όσον αφορά την εγκληματικότητα, ο Ν. Τόσκας ανέφερε πως «το πρόβλημα εντοπίζεται στη μικροεγκληματικότητα, στις κλοπές και στις ληστείες σε σπίτια και το πεζοδρόμιο. Εκεί επικεντρωνόμαστε. Παρατηρούμε ότι τη διετία 2013 – 2014 το 70% των περιστατικών που διαχειρίστηκε η ΕΛ.ΑΣ. αφορούσαν ληστείες και κλοπές στην κατηγορία “βαρύνουσας εγκληματικότητας”», ενώ στη συνέχεια τόνισε ότι «στο σοβαρότερο έγκλημα έχουν επιτευχθεί μεγάλες επιτυχίες, συνεχώς αποκαλύπτονται κυκλώματα μεγάλης εγκληματικότητας, όπως για παράδειγμα στην περίπτωση του λαθρεμπορίου φαρμάκων. Ωστόσο, συνεχίζει να υπάρχει πρόβλημα σε χαμηλότερο επίπεδο, το οποίο ελέγχεται και πιο δύσκολα.

Ο αρμόδιος σε θέματα Προστασίας του πολίτη τόνισε τα μέτρα που έχουν ληφθεί για τον περιορισμό των «μικροεκλημάτων» δηλώνοντας πως «ενεργοποιηθήκαμε άμεσα και αποσύραμε σε χρόνο ρεκόρ 800 περίπου αστυνομικούς από τη φύλαξη προσώπων και στόχων και τους βάλαμε να αστυνομεύουν δημόσιους χώρους και περιοχές ή να πάνε στα αστυνομικά τμήματα. Επέβλεψα προσωπικά τη διαδικασία, ώστε να πάνε όλοι σε τμήματα και πεζές περιπολίες».

Επανεξέταση για τη μείωση ποινών φυλακισμένων

Για το νόμο 4322/2015, πιο γνωστό ως «Νόμος Παρασκευόπουλου», ο οποίος στόχευε, όταν ψηφίστηκε, στην αποσυμφόρηση των φυλακών με ευεργετικές διατάξεις για την αποφυλάκιση κατάδικων, ο Ν. Τόσκας σχολίσε πως «στηρίζεται σε άλλον παλαιότερο νόμο για την αποσυμφόρηση των φυλακών και σε μιαν αντίληψη όχι τιμωρητική απέναντι στον κάθε κρατούμενο. Όμως πρέπει να επανεξετάσουμε το σύστημα μείωσης των ποινών, τα κριτήρια που ισχύουν για ορισμένες περιπτώσεις κρατουμένων, καθώς υπάρχουν κρούσματα υποτροπών».

Εξετάζεται η ασφάλεια των Πανεπιστημίων

Σχετικά με το πανεπιστημιακό άσυλο και τις προϋποθέσεις που ορίζει ο νόμος για την άρση του σε περίπτωση κακουργημάτων, δήλωσε πως «υπάρχει, πράγματι, πρόβλημα ασφάλειας στους πανεπιστημιακούς χώρους. Είναι ένα ζήτημα το οποίο εξετάζεται από επιτροπή του υπουργείου Παιδείας με τη συμμετοχή εκπροσώπου της αστυνομίας. Το πόρισμα θα ολοκληρωθεί τις επόμενες ημέρες και δεν θέλω να προτρέξω. Στο Πανεπιστήμιο της Θεσσαλονίκης, πάντως, η αστυνομία έχει σε αρκετές περιπτώσεις επέμβει στο προαύλιο προκειμένου να διώξει μικρεμπόρους ναρκωτικών».

«Αναπροσαρμογή σχεδιασμού» για τα Εξάρχεια

Όσον αφορά το κύκλωμα ναρκωτικών στα Εξάρχεια, τόνισε ότι «στο παρελθόν δεν γίνονταν στοχευμένες δράσεις για την αντιμετώπιση των ναρκωτικών, αλλά μαζικές επιχειρήσεις κάτω από το φως των καμερών προκειμένου να δημιουργηθούν εντυπώσεις. Εμείς κάναμε μεγάλες επιχειρήσεις κατά των ναρκωτικών, που αποτελούν οξυγόνο στις άλλες μορφές εγκλήματος. Υπάρχουν πάντως τεράστια προβλήματα, δικαιολογώ τα παράπονα κατοίκων που λένε ότι η κατάσταση εκεί δεν έχει εξομαλυνθεί. Υπάρχει παραβατικότητα και η ΕΛ.ΑΣ. θα αναπροσαρμόσει τον σχεδιασμό της. Θα δείτε το επόμενο διάστημα διαφορετική αντιμετώπιση και στο πεδίο της μικροεγκληματικότητας, που ταλαιπωρεί τους κατοίκους».

«Παιχνίδια» της Τουρκίας για το προσφυγικό

Όσον αφορά το μεταναστευτικό, ο Ν. Τόσκας σημείωσε πως «εχουμε σημαντική αύξηση στις εισόδους μεταναστών, κυρίως στον Έβρο και δευτερευόντως στα νησιά, σε σύγκριση με τους αντίστοιχους μήνες του 2017. Στον Έβρο ενώ τους τέσσερις πρώτους μήνες του 2017 είχαμε υποδεχθεί 633 ανθρώπους, το 2018 ο αριθμός τους έφτασε τους 5.771. Η αυξητική τάση, πάντως, φαίνεται να ανακόπτεται μετά από προσπάθειες της ΕΛ.ΑΣ», ενώ στη συνέχεια δήλωσε πως «επικεντρωθήκαμε στη σύλληψη διακινητών και στην εμφανή παρουσία της αστυνομίας στα περάσματα του Έβρου. Έχουμε γύρω στους 1.400 αστυνομικούς στην περιοχή. Χρησιμοποιήσαμε σε εντατικό βαθμό και τεχνικά μέσα, εννοώ κάμερες αλλά και τα drones της αστυνομίας. Η καλή πληροφόρηση μας επέτρεψε να έχουμε καλύτερα αποτελέσματα».

Σχετικά με τη στάση της Τουρκίας ως προς τις μεταναστευτικές ροές τόνισε ότι «σ’ αυτό το θέμα, γίνεται ένα παιγνίδι από μεριάς Τουρκίας ανάμεσα στην αλήθεια και την υπερβολή. Χρησιμοποιούν υπερβολικούς αριθμούς για να διεκδικήσουν μεγαλύτερη χρηματοδότηση από την Ε.Ε. Πάντως, απ’ ό,τι λένε οι ίδιοι σε κάποιες κλειστές και περισσότερο σοβαρές συζητήσεις, οι παράτυποι μετανάστες στο έδαφός της υπολογίζονται στα δύο εκατομμύρια». Επιπλέον, υπογράμμισε ότι θα ήθελε περισσότερη βοήθεια από τις άλλες χώρες της Ευρώπης, αλλά και ότι έχει στείλει επιπλέον 600 αστυνομικούς στα νησιά.

Τέλος, ειδική αναφορά έκανε στην ετοιμότητα του πυροσβεστικού σώματος εν όψει της νέας περιόδου, δηλώνοντας ότι «Μισθώνουμε τέσσερα «βαρέος τύπου» πυροσβεστικά ελικόπτερα αντί τριών πέρυσι και εννέα μεσαίου τύπου αντί επτά, ενώ έχουμε στείλει στις ΗΠΑ για ανακατασκευή τους κινητήρες δώδεκα Canadair. Υπολογίζουμε ότι η διαθεσιμότητα των αεροσκαφών θα είναι μεγαλύτερη απ’ ό,τι την περυσινή χρονιά, που είχαμε βλάβες στο 50% των αεροσκαφών. Τις πρώτες ημέρες του Ιουνίου θα έχουμε ετοιμοπόλεμα επτά CL-215 και τρία έως πέντε CL-415. Επιπλέον, στη διάρκεια του χειμώνα εκπαιδεύσαμε τους χειριστές των Σινούκ του στρατού και των Super Puma της Πυροσβεστικής σε ρίψεις νερού με κάδο».