Μήνυση κατά του Ανδρέα Ξανθού και του Παύλου Πολάκη φέρεται να κατέθεσε η Λίνα Νικολοπούλου, αναφορικά με την υπόθεση της εταιρείας της Mindwork και τις υπέρογκες χρηματοδοτήσεις που έχει λάβει από τα μαύρα ταμεία του ΚΕΕΛΠΝΟ για τις διαφημιστικές καμπάνιες, σύμφωνα με δημοσίευμα της οικονομικής εφημερίδας των Financial Times.
 
Το δημοσίευμα αναφέρει πως κατά το περσινό έτος το υπουργείο Υγείας ακύρωσε ένα πρότζεκτ 3,5 εκατ. ευρώ, στο οποίο συμμετείχε η εταιρεία της Λ. Νικολοπούλου, με τη μήνυση της ίδιας να ζητά από τον εισαγγελέα Διαφθοράς να ερευνήσει για ποιον λόγο το έπραξε.
 
«Έχω αντιμετωπίσει παρενόχληση από τις δικαστικές αρχές για περισσότερο από ένα χρόνο σχετικά με αυτό το έργο, παρότι η συμμετοχή της εταιρείας μου κρίθηκε ικανοποιητική από τους ελεγκτές, σύμφωνα με τους κανονισμούς της ΕΕ» φέρεται να δηλώνει η Λ. Νικολοπούλου, ενώ αναφορικά με την ακύρωση του πρότζεκτ, δηλώνει πως «είναι σημαντικό οι υπουργικές αποφάσεις να υπόκεινται σε έλεγχο από τους αρμόδιους υπαλλήλους».
 
Το δημοσίευμα φιλοξενεί την αντίδραση του Ανδρ. Ξανθού, που δηλώνει πως «γνωρίζουμε αυτές τις κατηγορίες… Θα περιμένουμε τη δικαιοσύνη να πάρει την πορεία της», ενώ όπως αναφέρεται, ο Π. Πολάκης δεν ήταν διαθέσιμος να σχολιάσει την εξέλιξη.
 
Ωστόσο, η εφημερίδα φιλοξενεί παλαιότερες δηλώσεις του, στις οποίες αναφέρει «ποια είναι αυτή η εξωφρενική γυναίκα που θέλει να μας ασκήσει αγωγή για κάτι που ήταν καθήκον μας να πράξουμε;», ενώ συμπληρώνει πως «δεν είναι αρκετό, φαίνεται, ότι έβαλε το δάχτυλο στο μέλι… Είχε το θράσος να αναλάβει δράση εναντίον μας για παραβίαση της εμπιστοσύνης, επειδή την εμποδίσαμε να συνεχίσει να το απολαμβάνει».
 
Οι FT σημειώνουν πως το 2016 η οικονομική αστυνομία εισέβαλε στα γραφεία της εταιρείας, ξεκινώντας τότε έρευνα, η οποία ακόμη δεν έχει ασκήσει κατηγορίες, ενώ τονίζει πως η Λ. Νικολοπούλου αρνείται τις κατηγορίες. Επίσης, αναφέρει πως η διετής σύμβαση ύψους 600.000 ευρώ ως μέρος μιας εθνικής αντικαρκινικής εκστρατείας ολοκληρώθηκε, υποστηρίχθηκε και εξετάστηκε από την ΕΕ το 2014, ενώ η ακύρωση του έργου έγινε τον Μάρτιο του 2017.
 
Το δημοσίευμα υπογραμμίζει πως η αναδρομική ακύρωση ενός έργου που υποστηρίζει από την ΕΕ απαιτεί την πλήρη επιστροφή των κεφαλαίων που παρήχθησαν από τις Βρυξέλλες, τονίζοντας πως κάτι τέτοιο παραβιάζει το ελληνικό και το ενωσιακό δίκαιο, αποδίδοντας την κρίση σε έναν «κυβερνητικό δικηγόρο» και έναν ανώτερο υπάλληλο του υπουργείου Υγείας, χωρίς να τους κατονομάζει.
 

Τα προβλήματα του Στουρνάρα

 
Παρά το γεγονός πως αφορμή για το δημοσίευμα στέκεται η μήνυση της συζύγου του κεντρικού τραπεζίτη κατά του υπουργού και του αναπληρωτή του, η εφημερίδα δράττεται της ευκαιρίας για να εστιάσει και στα ζητήματα που έχει ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας με την ελληνική Δικαιοσύνη, με αφορμή την υπόθεση των παράνομων πληρωμών της Novartis.
 
Γίνεται ειδική αναφορά στις ανώνυμες καταθέσεις των τριών προστατευόμενων μαρτύρων, στην άρνηση του Γ. Στουρνάρα για τις κατηγορίες, καθώς και στην «κάλυψη» που του παρέχει μέχρι στιγμής ο προϊστάμενός του, διοικητής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Μάριο Ντράγκι.
 
Επίσης -όχι τυχαία- το δημοσίευμα καταλήγει υπενθυμίζοντας τη δημόσια αντιπαράθεση του κεντρικού τραπεζίτη με την ελληνική κυβέρνηση, αναφορικά με την προληπτική πιστοληπτική γραμμή μετά την ολοκλήρωση της δανειακής σύμβασης του τρίτου μνημονίου.