Σε εκδηλώσεις για την 98η επέτειο απελευθέρωσης της Αλεξανδρούπολης, παραβρέθηκε ο πρόεδρος της Δημοκρατίας, Προκόπης Παυλόπουλος, κάνοντας ειδική αναφορά στη φυλάκιση των δύο Ελλήνων στρατιωτικών από τις αρχές Μαρτίου.
 
Συγκεκριμένα, ο Π. Παυλόπουλος, ξεκαθάρισε ότι δεν υπάρχουν «γκρίζες ζώνες» για την Ελλάδα δηλώνοντας ότι «καθένας και πρωτίστως η γειτονική μας Τουρκία οφείλει να κατανοήσει ότι το Διεθνές και το Ευρωπαϊκό Δίκαιο έχουν καθορίσει τα σύνορα της Ελλάδας, άρα και τα σύνορα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, οριστικώς, αμετακλήτως και με απόλυτη σαφήνεια. Κατά συνέπεια, αμφισβητήσεις και, πολύ περισσότερο, “γκρίζες ζώνες” ως προς τα σύνορά μας και το έδαφός μας δεν είναι νοητές ούτε πρόκειται να γίνουν ανεκτές από την Ελλάδα».
 
Στη συνέχεια, απευθυνόμενος στις ένοπλες δυνάμεις τόνισε πως «οι ένοπλες δυνάμεις μας είναι, ανά πάσα στιγμή και έναντι παντός, έτοιμες να υπερασπισθούν τα σύνορά μας, το έδαφός μας και την κυριαρχία μας, μαζί δε τα σύνορα και το έδαφος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, πιστές σε όσα μας κληροδότησαν οι αγώνες των προγόνων μας.
 
Τέλος, όσον αφορά τους δύο Έλληνες στρατιωτικούς, ανέφερε ότι «στην Τουρκία, και συγκεκριμένα στην Αδριανούπολη, κρατούνται, επί μακρό χρονικό διάστημα, αυθαιρέτως και κατά παράβαση κάθε έννοιας Κράτους Δικαίου, δύο στελέχη των Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων. Αυτή η απαράδεκτη και αντιδημοκρατική συμπεριφορά της Τουρκίας δεν μπορεί να πλήξει τους δύο ηρωικούς στρατιωτικούς μας, αφού το ηθικό τους είναι ακμαίο στον υπέρτατο βαθμό, αποδεικνύοντας στην πράξη τι σημαίνει Ελληνικός στρατός και Ελληνικές ένοπλες δυνάμεις. Πλήττει όμως, κυρίως, το κύρος της Τουρκίας και της ηγεσίας της. Διότι αυτή η αυθαιρεσία, που έχει προκαλέσει την ευρωπαϊκή αλλά και την διεθνή κατακραυγή, είναι πλήγμα κατά της δημοκρατίας, των θεμελιωδών δικαιωμάτων του ανθρώπου και, εν γένει, του πολιτισμού μας».
 
Κάλεσε την τουρκική ηγεσία να «αναλογισθεί, έστω και τώρα, τις ευθύνες της απέναντι στην Ελλάδα, στην Ευρωπαϊκή Ένωση και στην διεθνή κοινότητα».

Στο ίδιο μήκος κύματος ο Μητσοτάκης

Στην Αλεξανδρούπολη παραβρέθηκε και ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, Κυριάκος Μητσοτάκης, δηλώνοντας ότι ζήτησε «από τον πρόεδρο της Επιτροπής Ευρωπαϊκής Ένωσης – Τουρκίας, Μανώλη Κεφαλογιάννη, να επισκεφθεί σήμερα τους δύο αξιωματικούς και να τους παρέχει, όχι απλά την ηθική στήριξη, την οποία τους παρέχουν όλοι οι Έλληνες πολίτες, αλλά να υπενθυμίσει το αυτονόητο, ότι οι δύο αξιωματικοί δεν φύλαγαν μόνο ελληνικά, αλλά και ευρωπαϊκά, σύνορα».

Επιπλέον δήλωσε προς την Τουρκία, ότι «εδώ και τώρα να δώσει οριστικό τέλος στην παράνομη κράτηση των δύο αξιωματικών μας. Να σεβαστεί τους κανόνες του Διεθνούς Δικαίου και τους κανόνες της καλής γειτονίας. Να αναλογιστεί τις ευθύνες της απέναντι στην Ελλάδα αλλά και συνολικά απέναντι στην Ευρωπαϊκή Ένωση».