Ο αγωγός φυσικού αερίου East Med, τέθηκε στο τραπέζι κατά την τριμερή σύνοδο Ελλάδας – Κύπρου – Ισραήλ στη Λευκωσία την περασμένη βδομάδα.
 
Στο επίκεντρο των σημερινών συζητήσεων, στις οποίες η Κομισιόν συμμετείχε ως παρατηρητής, βρέθηκε η εξέταση σχεδίου διακυβερνητικής συμφωνίας για την κατασκευή του αγωγού.
 
Στις 4-5 Ιουλίου πρόκειται να πραγματοποιηθεί συνάντηση της ομάδας εργασίας ώστε να ολοκληρωθεί η διαδικασία και να υπογραφεί η διακυβερνητική συμφωνία το συντομότερο.
 
Σημειώνεται πως η συνάντηση λαμβάνει χώρα στην Ελλάδα την ίδια μέρα που μετράμε δεκάδες νεκρούς στη Γάζα από ισραηλινά πυρά, στο πλαίσιο διαδηλώσεων, ενώ εκατοντάδες είναι οι νεκροί.
 
Από μεριάς του το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών έκανε λόγο σε ανακοίνωσή του για «την τραγική απώλεια δεκάδων ανθρωπίνων ζωών, παιδιών συμπεριλαμβανομένων, καθώς και τον τραυματισμό εκατοντάδων διαδηλωτών από ισραηλινά πυρά στη Λωρίδα της Γάζας».
 
Όπως τονίζει το ΥΠΕΞ, «οι περιστάσεις επιβάλλουν την επίδειξη αυτοσυγκράτησης, προκειμένου να αποφευχθεί περαιτέρω κλιμάκωση και να μην υπάρξουν νέα θύματα» ενώ κάλεσε το Ισραήλ στην ανακοίνωσή του, την ίδια ώρα να σεβαστεί το δικαίωμα ειρηνικής διαμαρτυρίας και να αποφεύγει τη χρήση δυσανάλογης βίας.