Έπειτα από συνάντηση που είχαν οι ηγέτες της «Λέγκας του Βορρά» και του «Κινήματος των Πέντε Αστέρων» με τον Ιταλό πρόεδρο της Δημοκρατίας, Σέρτζιο Ματταρέλλα, αρνήθηκαν να σχολιάσουν τις πληροφορίες ιταλικών μέσων για τα διάφορα ονόματα που έχουν ακουστεί για τη θέση του υποψηφίου πρωθυπουργού της Ιταλικής συμμαχίας ή το σενάριο σε αυτή να οριστεί τεχνοκράτης.

«Ζητάμε λίγες ακόμα μέρες για να κλείσουμε τα ανοιχτά θέματα. Γνωρίζουμε ότι ο χρόνος πιέζει και ότι υπάρχουν διεθνείς συμφωνίες που πρέπει να τηρηθούν, αλλά επειδή γράφουμε το κυβερνητικό πρόγραμμα για την επόμενη πενταετία χρειάζεται έξτρα χρόνος για το ολοκληρώσουμε και να συμβουλευτούμε με ψηφοφορίες τα μέλη μας» είπε ο Λουίτζι Ντι Μάιο από τα Πέντε Αστέρια.
 

«Πρόκειται για κυβέρνηση της αλλαγής, με συμβόλαιο το οποίο έχει ως σημείο αναφοράς το γερμανικό μοντέλο. Τα μέλη μας θα το κρίνουν μέσω διαδικτύου. Είμαι περήφανος για τα αποτελέσματα, με αναφορά στη στήριξη ανέργων, την αλλαγή του νόμου για την συνταξιοδότηση, την καταπολέμηση της διαφθοράς». «Ξέρουμε ότι η νέα κυβέρνηση θα έχει ευρωπαϊκές αλλά και εκτός Ευρώπης υποχρεώσεις, με ειδική αναφορά στην μεταρρύθμιση του Δουβλίνου αλλά και τον νέο ευρωπαϊκό προϋπολογισμό», πρόσθεσε ο Ντι Μάιο.

Στη συνέχεια ο Ματτέο Σαλβίνι δήλωσε ότι υπάρχει σημαντική απόσταση μεταξύ των κομμάτων σε ό,τι αφορά τα ανθρώπινα δικαιώματα, τη σχέση με την Ευρώπη και τις συνθήκες για το μεταναστευτικό για το οποίο το ξενοφοβικό του κόμμα έχει ζητήσει να έχει το πάνω χέρι, ώστε να προστατευθεί, όπως είπε, η ασφάλεια των πολιτών.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το Politico, λίγες ώρες πριν, μετέδιδε ότι μετά τις διαπραγματεύσεις κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου, ο Λουίτζι ντι Μάιο και ο Σαλβίνι της Λέγκας του Βορρά, κατέληξαν σε συμφωνία για τον σχηματισμό κυβέρνησης και την Δευτέρα θα παρουσιάσουν στον Ματαρέλα το πρόγραμμα τους αλλά και το όνομα του επόμενου πρωθυπουργού της χώρας, που σύμφωνα με τον ντι Μάιο «είναι πολιτικός και όχι τεχνοκράτης».