«Όσο το Ιράν τηρεί τη συμφωνία, θα κάνει το ίδιο και η Ευρώπη, ανεξαρτήτως της απόφασης των ΗΠΑ» ανέφερε σε δήλωσή του ο Γερμανός υπουργός.

Η δήλωσε του ήρθε λίγο πριν τη διεξαγωγή συνάντησης που πραγματοποιείται την Τρίτη με τους υπουργούς Εξωτερικών της Γαλλίας και της Βρετανίας και την ύπατη εκπρόσωπο της Ε.Ε. Φεντερίκα Μογκερίνι, με τον υπουργό Εξωτερικών του Ιράν Μοχάμεντ Τζαβάντ Σαρίφ.

Μιλώντας στα τοπικά μέσα, ο υπουργός σημείωσε επίσης ότι η Γερμανία, η Γαλλία και η Βρετανία θα επιδιώξουν διάλογο και με τις άλλες χώρες που υπογράφουν τη συμφωνία, την Κίνα και τη Ρωσία.

«Οι συνομιλίες των επόμενων εβδομάδων δεν θα είναι εύκολες, αλλά όσο υπάρχει η δυνατότητα να διατηρήσουμε αυτό το σημαντικό στοιχείο της διεθνούς τάξης για τον αφοπλισμό, πρέπει να καταβάλουμε κάθε προσπάθεια» υπογράμμισε ο Χ. Μάας.

Η αναπληρωτής επικεφαλής ης ευρωπαϊκής διπλωματίας, Χέλγκα Σμιτ, μαζί με τους εκπροσώπους των τριών ευρωπαϊκών χωρών έχουν δεσμευτεί απέναντι στην Τεχεράνη.

Τη συμφωνία είχαν υπογράψει το 2015 το Ιράν και οι χώρες της Ομάδας 5+1  δηλαδή τα πέντε μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ,  Κίνα, ΗΠΑ, Γαλλία, Βρετανία και Ρωσία, μαζί με τη Γερμανία.