Σε συνέντευξη του που αναμεταδίδει το Πρακτορείο Anadolu, ο Ερντογάν αναφέρει ότι η Ανατολική Μεσόγειος θα είναι αντιμέτωπη με μία διαρκή απειλή ασφαλείας εφόσον η ελληνοκυπριακή πλευρά συνεχίσει τις «μονομερείς επιχειρήσεις» ως προς την αξιοποίηση των κοιτασμάτων φυσικού αερίου στην ΑΟΖ της.

«Η τουρκοκυπριακή πλευρά με την ισχυρή στήριξη της Τουρκίας εδώ και μισό αιώνα καταβάλλει συνεχώς προσπάθειες για λύση. Η ελληνοκυπριακή πλευρά ωστόσο δεν πλησίασε καθόλου για να ιδρυθεί ένας συνεταιρισμός στη βάση της πολιτικής ισότητας με τους Τουρκοκύπριους. Αν η ελληνοκυπριακή πλευρά επιμένει να συνεχίσει μονομερείς δραστηριότητες για τους υδρογονάνθρακες η ασφάλεια και η σταθερότητα στην περιοχή θα είναι συνεχώς σε κίνδυνο. Αυτό το λέω καθαρά».

Υπενθυμίζεται ότι τους τελευταίους μήνες, κατά την διάρκεια των ερευνών στην Κυπριακή ΑΟΖ από ιταλικές και αμερικανικές εταιρείες φυσικού αερίου, η τουρκική πλευρά έχει προκαλέσει εμπόδια αναγκάζοντας το γεωτρύπανο της ιταλικής εταιρίας ΕΝΙ να αποσυρθεί από την κυπριακή ΑΟΖ.  Παράλληλα έχει προχωρήσει αρκετές φορές στην έκδοση παράνομων Navtex για δέσμευση των περιοχών που βρίσκονται μέσα στην Κυπριακή ΑΟΖ