Απαντώντας σε ερώτηση κατά τη διάρκεια της παρουσίασης της έκθεσης του ΔΝΤ για τις οικονομικές προοπτικές της Ευρώπης, σε εκδήλωση του Κέντρου Ευρωπαϊκής Πολιτικής στις Βρυξέλλες, ο Πολ Τόμσεν επανέλαβε ότι τα χρονικά περιθώρια για την ενεργοποίηση του προγράμματος του ΔΝΤ στενεύουν καθώς θα πρέπει να εφαρμοστεί παράλληλα με το πρόγραμμα του ESM. «Αυτό εξαρτάται από την εύρεση συμφωνίας στο θέμα του χρέους», ανέφερε ο Π. Τόμσεν, προσθέτοντας ότι οι συζητήσεις είναι σε εξέλιξη γιατί υπάρχουν ακόμα «κάποια ανοιχτά ζητήματα». «Ελπίζω ότι οι λύσεις θα βρεθούν σύντομα», κατέληξε ο Π. Τόμσεν.
 
«Χρειαζόμαστε πραγματικά μία συμφωνία στο Eurogroup την επόμενη εβδομάδα», είπε ο Τόμσεν. «Ο χρόνος τελειώνει, αλλά αν υπάρξει συμφωνία στη σύνοδο του Eurogroup του Μαΐου, θα έχουμε αρκετό χρόνο για να ενεργοποιήσουμε το πρόγραμμα και να συμπέσει αυτό με το υπόλοιπο του προγράμματος του ESM (του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας)», προσέθεσε.
 
«Υπάρχει μία σημαντική μείωση των διαφορών τους τελευταίους μήνες, αλλά υπάρχουν ακόμη κάποιες διαφορετικές εκτιμήσεις για την ανάπτυξη μεσοπρόσθεσμα», δήλωσε ο Τόμσεν αναφερόμενος στις συζητήσεις για το θέμα του ελληνικού χρέους. «Αναγνωρίζοντας ότι αυτός είναι ένας τομέας που υπάρχει σημαντική αβεβαιότητα, συζητούμε έναν μηχανισμό για παροχή μεγαλύτερης ελάφρυνσης χρέους στην περίπτωση που η ανάπτυξη είναι ασθενέστερη από αυτή που περιμένουν οι Ευρωπαίοι εταίροι μας», προσέθεσε.
 
Οι δηλώσεις του Π. Τόμσεν έρχονται μία ημέρα μετά το EuroWorking Group της Δευτέρας και τις πιέσεις για την ολοκλήρωση των προαπαιτούμενων του τρίτου μνημονίου. Παράλληλα, η συζήτηση συνεχίζει να επικεντρώνεται γύρω από τις αυστηρές προϋποθέσεις που επιθυμεί η Γερμανία να επιβληθούν στην περίπτωση ελάφρυνσης του χρέους.
 
Την ίδια ώρα, με δήλωσή του επιχείρησε να επαναφέρει το αισιόδοξο κλίμα στις διαπραγματεύσεις για το χρέος ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Βάλντις Ντομπρόβσκις, που υπογράμμισε πως η απόφαση για τα μέτρα για τη ρύθμιση του χρέους είναι «ζήτημα μηνών», αναφέροντας τον Μάιο και τον Ιούνιο. Παράλληλα, μιλώντας στην Politico, παρατήρησε ότι γίνεται όλο και πιο σαφές πως η συμμετοχή του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα δεν προϋποθέτει και τη χρηματοδότηση από την πλευρά του Ταμείου.
 
Συγκεκριμένα, ερωτηθείς για το ζήτημα του ελληνικού χρέους, ο Β. Ντομπρόβσκις απάντησε ότι αυτήν τη στιγμή εξετάζονται τα μακροπρόθεσμα και μεσοπρόθεσμα μέτρα ελάφρυνσης, καθώς και ο μηχανισμός που συνδέει τον ρυθμό ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας με την αποπληρωμή του χρέους.
 
«Όλα βρίσκονται υπό συζήτηση» ανέφερε και πρόσθεσε ότι η Ελλάδα θα λάβει αυτά τα μέτρα ελάφρυνσης του χρέους όσο τηρεί τους δημοσιονομικούς στόχους της και δεν κάνει πίσω στην υλοποίηση των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων. «Είναι σαφές ότι με το επίπεδο του χρέους που έχει η Ελλάδα, πάνω από 180% του ΑΕΠ, πρέπει να είμαστε συνετοί για να διασφαλίσουμε την ομαλή επιστροφή της χώρας στις αγορές» σημείωσε, ενώ επανέλαβε ότι είναι σημαντικό η Ελλάδα να παραμείνει στον «σωστό δρόμο όσον αφορά τα δημοσιονομικά και τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις». Τόνισε, μάλιστα, ότι η Ελλάδα έχει δεσμευτεί πως θα τηρήσει τα συμφωνηθέντα και το έχει αποδείξει, μέχρι τώρα, με τις προσπάθειες που έχει κάνει για να σταθεροποιήσει τα δημόσια οικονομικά της και για να ανακάμψει την οικονομία της.
 
Σημειώνεται πως ειδική αναφορά έκανε και στην πιθανότητα προληπτικής πιστοληπτικής γραμμής για την Ελλάδα, μετά από σχετική ερώτηση, υπογραμμίζοντας πως κάτι τέτοιο θα είναι επιλογή της Ελλάδας, και μέχρι στιγμής δεν έχει φαίνεται διατεθειμένη να το κάνει.

 
Αναφορικά με το ζήτημα της πιστοληπτικής γραμμής, υπενθυμίζεται πως με δήλωσή του ο υπουργός Οικονομικών υποστήριξε πως δεν θα υπάρξει μετά την ολοκλήρωση του τρίτου μνημονίου, παρά τις πιέσεις μερίδας των δανειστών. Από κοντά και η κυβέρνηση, με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο να κάνει λόγο για «μια συνολική συμφωνία για την καθαρή έξοδο από το τρίτο πρόγραμμα εντός Ιουνίου, έξοδο δηλαδή που δεν θα συνοδεύεται από πιστοληπτική γραμμή στήριξης».
 
«Δεν υπάρχει κανένας απολύτως λόγος για οποιαδήποτε καθυστέρηση από οποιαδήποτε πλευρά με δεδομένα, την θετική πορεία οικονομίας, τα θετικά δημοσιονομικά αποτελέσματα, την υλοποίηση δεσμεύσεων που αναλήφθηκαν στο πλαίσιο του 3ου προγράμματος και την αποκλιμάκωση των αποδόσεων των ελληνικών ομολόγων» πρόσθεσε ο Δημήτρης Τζανακόπουλος.
 
Για την ελληνική πλευρά πάντως, η 1η Ιουνίου θεωρείται ως ορόσημο για την απόφαση του ΔΝΤ, σύμφωνα τουλάχιστον με αξιωματούχο του ΥΠΟΙΚ που φρόντισε να διαρρεύσει την συγκεκριμένη ημερομηνία το μεσημέρι της Τρίτης. Η ίδια πηγή, κατά το Αθηναϊκό Πρακτορείο, επιβεβαίωσε τις μεγάλες αποστάσεις που υπάρχουν σήμερα μεταξύ Ταμείου και Γερμανίας σχετικά με τον αυτόματο μηχανισμό για τη διευθέτηση του χρέους.
 
Μάλιστα, υπογράμμισε πως το ΔΝΤ ζητεί απολύτως αυτόματο μηχανισμό, ενώ το Βερολίνο επιμένει ότι η όποια μελλοντική διευθέτηση πρέπει να εγκρίνεται από τη γερμανική Βουλή, χωρίς να φαίνεται ακόμη πια πλευρά θα επικρατήσει.
 

Τα τελευταία μέτρα για τεχνική συμφωνία

 
Στην πορεία της τέταρτης αξιολόγησης, οι επαφές μεταξύ των υπουργών της κυβέρνησης και των επικεφαλής των κλιμακίων των θεσμών αρχίζουν αύριο στις 10.00, με πρώτα θέματα τις ιδιωτικοποιήσεις και την ενέργεια (11.00). Θα ακολουθήσουν η επισκόπηση (12.00) και τα θέματα της δημόσιας διοίκησης (15.30).
 
Σύμφωνα με κυβερνητικούς παράγοντες που επικαλείται το Αθηναϊκό Πρακτορείο, το κείμενο της συμφωνίας σε τεχνικό επίπεδο (staff level agreement) συντάσσεται ήδη από τα τεχνικά κλιμάκια. Ο αξιωματούχος του υπουργείου Οικονομικών ανέφερε ότι οι επαφές σε επίπεδο τεχνικών κλιμακίων εξελίσσονται θετικά και «δείχνουν διάθεση για επίλυση των διαφορών», θεωρώντας ότι αυτό είναι καλό σημάδι για την επίτευξη staff level agreement έως το Eurogroup στις 24 Μαΐου, όπως είναι ο στόχος της κυβέρνησης.
 
Όπως αναφέρεται, η επόμενη κομβική ημερομηνία είναι η 21η Ιουνίου (συνεδρίαση Eurogroup), καθώς, σύμφωνα με τον αξιωματούχο την πηγή του ΥΠΟΙΚ εκτιμάται πως θα έχει ολοκληρωθεί το σύνολο των 88 προαπαιτούμενων της δ' αξιολόγησης (εάν απομένουν ένα ή δύο που είναι χρονοβόρα δεν θεωρείται πρόβλημα, όπως έγινε με την γ' αξιολόγηση) και ταυτόχρονα επιδιώκεται να κλείσει η συμφωνία τόσο για το χρέος όσο και για τη μεταμνημονιακή παρακολούθηση.