«Η κυβέρνηση προσπαθεί να δώσει λύση σε μια εξίσωση με πολλούς άγνωστους παράγοντες. Καμία ρύθμιση δεν μπορεί να συγκρούεται με τη διεθνή έννομη τάξη», τόνισε και προσέθεσε: «Θα μπορούσε ένα νομοσχέδιο να σταματήσει τους πολέμους και τη φτώχεια ή να ωθήσει τις άλλες ευρωπαϊκές χώρες να δείξουν την απαραίτητη αλληλεγγύη; Αυτό το νομοσχέδιο δεν θα δώσει σε όλα τα προβλήματα λύσεις αλλά θα είναι η κατεύθυνση μας» υπεραμύνθηκε του νομοσχεδίου ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ, Γιώργος Πάλλης, υποστηρίζοντας πως η θέσπιση μέτρων για την επιτάχυνση των διαδικασιών ασύλου με την ενσωμάτωση των δύο ευρωπαϊκών οδηγιών και με γνώμονα τις ανθρώπινες αξίες είναι προτεραιότητα της κυβερνητικής πολιτικής.
 
Επί της αρχής υπερψήφισαν ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ, ΔΗΣΥ και Ένωση Κεντρώων δήλωσαν «παρών», ενώ ενιαία αρνητική στάση σχημάτισαν Νέα Δημοκρατία, ΚΚΕ και Χρυσή Αυγή.
 
«Το νομοσχέδιο έχει τη διάθεση επιτάχυνσης των διαδικασιών ασύλου, όμως δεν αντιμετωπίζει συνολικά τα οξύτατα προβλήματα που δημιουργούνται από τις αυξημένες μεταναστευτικές ροές. Εμείς λέμε όχι γιατί δεν θέλουμε να δώσουμε ψήφο εμπιστοσύνης στη μεταναστευτική πολιτική που ασκήθηκε τα τελευταία τρία χρόνια. Εμείς πιστεύουμε στην ευρωπαϊκή ευθύνη ώστε η Ελλάδα να μην είναι παρειά, αλλά θα επιβάλει τον σεβασμό της αλληλεγγύης στις άλλες χώρες που λένε δεν κάνουμε τίποτα», υποστήριξε ο εισηγητής της Νέας Δημοκρατίας, Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης, δηλώνοντας συνολική διαφωνία με τη μεταναστευτική πολιτική της κυβέρνησης.
 
«Κανείς δεν υποβαθμίζει το ζήτημα του προσφυγικού, αλλά πρέπει να είμαστε έντιμοι και ρεαλιστές, καταρχήν με τον εαυτό μας και με την ελληνική κοινωνία. Ακούμε την κυβέρνηση να λέει ότι “εμείς σώσαμε την τιμή της Ευρώπης”. Θα πρέπει αυτά, για να εκστομούνται, να έχουν μία αντιστοίχηση με την πραγματικότητα. Δεν μπορεί απλώς να λέγονται για να ασκείται μία ιδιόρρυθμη ψυχοθεραπεία της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ» δήλωσε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Νέας Δημοκρατίας, Νίκος Δένδιας, συνεχίζοντας την επίθεσή του στην κυβέρνηση, για να συμπληρώσει πως «η πραγματικότητα σήμερα στο μεταναστευτικό και η πραγματικότητα που κληρονομήσατε είναι τελείως διαφορετική».
 
Από τη μεριά της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, ο εισηγητής Θεόδωρος Παπαθεοδώρου, τόνισε μεταξύ άλλων πως «υπερψηφίζουμε την ενσωμάτωση των ευρωπαϊκών οδηγιών αλλά δεν στηρίζουμε τη προσφυγική πολιτική της κυβέρνησης. Ψηφίζουμε «παρών» επί της αρχής για καθαρά πολιτικούς λόγους. Θα είχαμε καταψηφίσει αν δεν υπήρχαν οι δύο ευρωπαϊκές οδηγίες. Με τη πολιτική σας μετατρέπεται τα νησιά και τις περιοχές πρώτης εισόδου σε χώρο εγκλωβισμού προσφύγων και μεταναστών».
 
«Μέχρι σήμερα, τρία χρόνια διακυβέρνησης δεν προχώρησε ένα σχέδιο για την αποσυμφόρηση των δυσανάλογα επιβαρυμένων περιοχών της χώρας. Δεν προχώρησαν όπως θα έπρεπε οι υπηρεσίες ασύλου. Περιοριστήκατε σε πρόχειρες δράσεις. Πώς να ξεχάσουμε εξάλλου τα αποτυχημένα πειράματα για την εκπαιδευτική ενσωμάτωση προσφύγων και μεταναστών;» κατηγόρησε την κυβέρνηση ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΔΗΣΥ, Θανάσης Θεοχαρόπουλος, κάνοντας ειδική αναφορά στη σωρεία δημοσιευμάτων ξένων μέσων ενημέρωσης για την κατάσταση των hot spots.
 
Την αρνητική στάση του ΚΚΕ εξέφρασε η ειδική αγορήτρια, Διαμάντω Μανωλάκου, που χαρακτήρισε το νομοσχέδιο «απάνθρωπο», κατηγορώντας πως όχι μόνο δεν δίνει λύσεις, αλλά αντίθετα οδηγεί στο διπλό εγκλωβισμό των προσφύγων και μεταναστών, περιορίζει την προσωπική ελευθερία ενώ καταπατούνται τα ανθρώπινα δικαιώματα. Ξεκαθάρισε ωστόσο ότι υπάρχουν και θετικά μέτρα τα οποία το ΚΚΕ θα υπερψηφίσει.
 
Παράλληλα, κατά την ομιλία της δεν παρέλειψε να καταδικάσει την επίθεση ισραηλινών κατά παλαιστινίων στη Λωρίδα της Γάζας, χαρακτηρίζοντας «τρομοκράτη το Ισραήλ που δολοφονεί παιδιά και βρέφη», ενώ κατηγόρησε τη κυβέρνηση ότι δεν βρήκε μια λέξη για να την καταδικάσει και πρόσθεσε ότι με τη στάση της αυτή φαίνεται να εξισώνει το θύμα με το θύτη.
 
«Το μεταναστευτικό πρόβλημα είναι πολυεπίπεδο και εξαρτάται άμεσα από τις διεθνείς εξελίξεις. Βρισκόμαστε σε κινούμενη άμμο. Η δουλειά μας είναι δύσκολη γιατί δεν θέλουμε μια Ευρώπη φρούριο αλλά και από την άλλη πρέπει να προστατεύσουμε αυτούς που έχουν ανάγκη χωρίς να βάζουμε σε κίνδυνο την ασφάλεια των πολιτών μας», δήλωσε ο εισηγητής του Ποταμιού, Σπύρος Δανέλης, σημειώνοντας πως με την ενσωμάτωση των οδηγιών βελτιώνεται σημαντική η εσωτερική νομοθεσία. Ωστόσο, εξέφρασε προβληματισμό για συγκεκριμένες διατάξεις του νομοσχεδίου.
 
Ο ειδικός αγορητής της Ένωσης Κεντρώων Γιάννης Σαρρίδης δήλωσε ότι το κόμμα του «ψηφίζει “παρών” επί της αρχής σε ένα κατά τα λοιπά χρήσιμο και αναγκαίο εργαλείο που έλειπε από το ελληνικό οπλοστάσιο». Μίλησε ακόμα για «πολλές ασάφειες του νομοσχεδίου, με λογική «βλέποντας και κάνοντας»» και προσέθεσε ότι η λύση του προβλήματος βρίσκεται στη δική μας ικανότητα να χρησιμοποιήσουμε όλα τα αναγκαία και κατάλληλα εργαλεία.
 
Αξίζει να σημειωθεί πως κατά τη συζήτηση προέκυψε ένταση όταν ο χρυσαυγίτης Κασιδιάρης επιτέθηκε φραστικά στην αντιπρόεδρο της Βουλής, Τασία Χριστοδουλοπούλου, αποκαλώντας την μεταξύ άλλων «σκιάχτρο», προκαλώντας την πληρωμένη απάντηση της ίδιας.
 
«Αυτό που θα ευχηθώ είναι η ελληνική Δικαιοσύνη να εκτελέσει το χρέος της για να ξεβρομίσει η Βουλή από αυτό φασιστικό, σεξιστικό, ρατσιστικό, ξενοφοβικό λόγο που τον ακούμε και παρακολουθούμε και δεν μπορούμε να αντιδράσουμε», απάντησε στον χρυσαυγίτη βουλευτή αποκαλώντας τον «νεοναζί κανίβαλο», ενώ συμπλήρωσε πως «δεν πρέπει να γίνουμε Ευρώπη», για την αδιαφορία που δείχνουν άλλες χώρες απέναντι στο προσφυγικό ζήτημα, αλλά και την άνοδο των ναζί.
 

«Καταργεί το δικαίωμα σε δίκαιη και αποτελεσματική διαδικασία ασύλου»

 
Τον έντονο προβληματισμό που προκαλεί το νομοσχέδιο εξέφρασαν με κοινή ανακοίνωσή τους 13 οργανώσεις που αποτελούν την «Καμπάνια για το άσυλο», υπογραμμίζοντας πως οι τροποποιήσεις της διαδικασίας ασύλου, όπως η σύντμηση των προθεσμιών για την άσκηση βασικών δικαιωμάτων όσων ζητούν άσυλο, η πλασματική επίδοση των αποφάσεων των Επιτροπών Προσφυγών, η συμμετοχή δικαστικών λειτουργών στις Επιτροπές και η νέα διαδικασία επιλογής του διευθυντή των Επιτροπών Προσφυγών, «φτάνουν στο σημείο να καταργούν, στην ουσία, το δικαίωμα των αιτούντων άσυλο σε δίκαιη και αποτελεσματική διαδικασία ασύλου, σε πραγματική προσφυγή και δικαστική προστασία».
 
Κατά την ανακοίνωση που δημοσιεύει η Εφημερίδα των Συντακτών, οι οργανώσεις εκφράζουν ανησυχίες αναφορικά με τη νέα απόφαση γεωγραφικού περιορισμού, σημειώνοντας πως καταστρατηγεί τη νομιμότητα, αφού δεν λαμβάνει υπόψη τον κίνδυνο έκθεσης όσων ζητούν άσυλο σε συνθήκες που δεν ταιριάζουν σε όσα προβλέπει η ευρωπαϊκή οδηγία για την υποδοχή. Επίσης, υπογραμμίζεται πως  δεν τηρεί την αρχή της αναλογικότητας, καθώς δεν θέτει ανώτερο χρονικό όριο εφαρμογής του μέτρου, ούτε προβλέπει εξατομικευμένη εξέταση για την επιβολή του μέτρου.
 
Διαβάστε ολόκληρη την ανακοίνωση των οργανώσεων:
 

Όχι άλλες παραβιάσεις των δικαιωμάτων των αιτούντων άσυλο στο βωμό της Κοινής Δήλωσης ΕΕ-Τουρκίας
 
Οι υπογράφουσες οργανώσεις-μέλη της Καμπάνιας  για την Πρόσβαση στο Άσυλο εκφράζουμε την έντονη ανησυχία μας καθώς διαπιστώνουμε ότι η ελληνική κυβέρνηση προκειμένου να συνεχίσει την εφαρμογή της Κοινής Δήλωσης αρχηγών κρατών μελών της ΕΕ-Τουρκίας, παραβλέπει τα σοβαρά ζητήματα νομιμότητας και παραβίασης των δικαιωμάτων του ανθρώπου που καταγράφονται ιδίως στα νησιά του Ανατ. Αιγαίου και ανακύπτουν από την υλοποίησή της. Σημειωτέον ότι τα ζητήματα αυτά έχουν ήδη επισημανθεί από την Εθνική Επιτροπή για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου,  τις οργανώσεις προάσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, τα διεθνή και ελληνικά μέσα μαζικής ενημέρωσης καθώς και στην πρόσφατη απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας για την παράνομη επιβολή περιορισμού κυκλοφορίας των αιτούντων άσυλο στα νησιά.
 
Ειδικότερα θα θέλαμε να τονίσουμε ότι:
 
1) Παρά το γεγονός ότι με την υπ' αριθ. 805/2018 απόφαση του ΣτΕ, ακυρώθηκε η,  από τον Ιούνιο του 2017, απόφαση της Διευθύντριας της Υπηρεσίας Ασύλου περί «Περιορισμού κυκλοφορίας των αιτούντων διεθνή προστασία», γιατί παραβίαζε τη νομιμότητα, λίγες μόνο μέρες αργότερα επανεκδόθηκε νέα όμοια, κατά το περιεχόμενο των μέτρων, απόφαση του Διευθυντή της Υπηρεσίας Ασύλου (ΦΕΚ 1366Β/20-4-2018), η οποία καταστρατηγεί τη νομιμότητα αφού η Διοίκηση, αντί να συμμορφωθεί ως όφειλε, παραγνωρίζει τα κριτήρια της απόφασης του ΣτΕ και συγκεκριμένα δεν λαμβάνει υπόψη:
 
⇒ τον κίνδυνο έκθεσης των αιτούντων άσυλο σε συνθήκες που δεν συνάδουν με την οδηγία Υποδοχής, εξαιτίας των συνθηκών υποδοχής, που επικρατούν στα ελληνικά νησιά του Ανατολικού Αιγαίου,
 
⇒ την υποχρέωση τήρησης της αρχής της αναλογικότητας, καθώς δεν τάσσει ανώτερα όρια ισχύος του περιορισμού, τους ειδικότερους λόγους  για την επιβολή του και δεν προβλέπει την παροχή δυνατότητας εξατομικευμένης εξέτασης της επιβολής του περιορισμού,
 
⇒ την υποχρέωση επιμερισμού των αιτούντων άσυλο στο σύνολο της Ελληνικής επικράτειας και τον σοβαρό κίνδυνο πρόκλησης κοινωνικών εντάσεων, όπως οι πρόσφατες στη  Μυτιλήνη, με οργανωμένες επιθέσεις εναντίον προσφύγων.
 
2) Προκειμένου δε  να εξυπηρετηθεί η εφαρμογή της Δήλωσης ΕΕ-Τουρκίας, το Υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής εισήγαγε, εκ νέου, στο Κοινοβούλιο για ψήφιση νομοσχέδιο που περιλαμβάνει τροποποιήσεις της διαδικασίας ασύλου, οι οποίες φτάνουν στο σημείο να καταργούν, στην ουσία, το δικαίωμα των αιτούντων άσυλο σε δίκαιη και αποτελεσματική διαδικασία ασύλου, σε πραγματική προσφυγή και δικαστική προστασία. Συγκεκριμένα, αναφερόμαστε στις τροποποιήσεις που αφορούν, μεταξύ άλλων: στη σύντμηση των προθεσμιών για την άσκηση βασικών δικαιωμάτων των αιτούντων άσυλο, στην πλασματική επίδοση των δευτεροβάθμιων αποφάσεων και την τελεσιδικία, στη συμμετοχή καθώς και τη δυνατότητα αντικατάστασης δικαστικών λειτουργών στις Επιτροπές Προσφυγών και τη διαδικασία επιλογής του Διευθυντή της Αρχής Προσφυγών μόνο με απόφαση του Υπουργού Μεταναστευτικής Πολιτικής αντί της προβλεπόμενης Επιτροπής με εχέγγυα ανεξαρτησίας,  καταργώντας έτσι μια βασική εγγύηση για την ανεξάρτητη λειτουργία της.
 
Καλούμε την Ελληνική Πολιτεία:
 
Να μην προχωρήσει σε περαιτέρω επιτάχυνση της διαδικασίας ασύλου.
 
Να διασφαλίσει την πρόσβαση, παραμονή και προστασία των αιτούντων άσυλο στην ελληνική επικράτεια μέχρι την ολοκλήρωση μιας δίκαιης εξέτασης των αιτημάτων τους καθώς και το δικαίωμά τους σε αποτελεσματική προσφυγή, με τη ρητή πρόβλεψη αυτόματου ανασταλτικού αποτελέσματος των σχετικών ένδικων μέσων.
 
Να προβεί σε άμεση κύρωση του 4ου Πρόσθετου Πρωτοκόλλου της Ευρωπαϊκής Σύμβασης για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου, που απαγορεύει τις ομαδικές απελάσεις και προβλέπει την ελευθερία κυκλοφορίας όλων όσων διαβιούν νόμιμα στη χώρα, συμπεριλαμβανομένων των αιτούντων άσυλο.
 
ΟΙ ΟΡΓΑΝΩΣΕΙΣ ΠΟΥ ΥΠΟΓΡΑΦΟΥΝ (αλφαβητικά)
 
ΑΙΤΗΜΑ http://www.aitima.gr
ΑΡΣΙΣ – Κοινωνική Οργάνωση Υποστήριξης Νέων http://arsis.gr
Δίκτυο Κοινωνικής Υποστήριξης Προσφύγων & Μεταναστών http://migrant.diktio.org
Ελληνική Ένωση για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου http://www.hlhr.gr
Ελληνικό Παρατηρητήριο των Συμφωνιών του Ελσίνκι https://greekhelsinki.wordpress.com
Ελληνικό Συμβούλιο για τους Πρόσφυγες http://www.gcr.gr
Ελληνικό Φόρουμ Προσφύγων http://www.refugees.gr
Κέντρο Συμπαραστάσεως Παλιννοστούντων και Μεταναστών – Οικουμενικό Πρόγραμμα Προσφύγωνhttp://www.ecclesia.gr/greek/koinonia/kspm.html
“ΛΑΘΡΑ;” – Επιτροπή Αλληλεγγύης στους Πρόσφυγες Χίου http://www.lathra.gr
Ομάδα Δικηγόρων για τα Δικαιώματα Προσφύγων και Μεταναστών http://www.omadadikigorwn.blogspot.com
PRAKSIS http://www.praksis.gr
Πρωτοβουλία για τα Δικαιώματα των Κρατουμένων http://www.tokeli.gr
Υποστήριξη Προσφύγων στο Αιγαίο (RSA) http://rsaegean.org/el