«Στο ΝΑΤΟ, παρά τις οικονομικές θυσίες, κρατήσαμε το 2%, που αποτελεί ένα στόχο για πολλά κράτη-μέλη της Συμμαχίας, ενώ παράλληλα δεν περιορίσαμε τη συμμετοχή μας στις διεθνείς επιχειρήσεις» δήλωσε ο υπουργός Άμυνας, Πάνος Καμμένος, από το βήμα του 6ου Ετήσιου Συνεδρίου Exposec – Defenseworld, με θέμα «Άμυνα και Ασφάλεια σε έναν ψηφιακό κόσμο» που έγινε στην Αθήνα με διοργανωτή το Ελληνο-Αμερικανικό Εμπορικό Επιμελητήριο, ευχαριστώντας ακολούθως ΗΠΑ και Ολάντ για τη συμβολή τους το 2015.
 
«Την ίδια στιγμή δινόταν η μεγάλη μάχη με τους δανειστές και οφείλω να πω δημόσια ότι η λύση βρέθηκε χάρη στην παρέμβαση των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής και προσωπικά του προέδρου Τραμπ, που με τη βοήθεια του Γάλλου Προέδρου Ολάντ υποστήριξαν το νέο σχέδιο που κατέθεσε η ελληνική κυβέρνηση, το οποίο ενέκρινε ο ελληνικός λαός τον Σεπτέμβριο του 2015» συμπλήρωσε ο Π. Καμμένος.
 
Ακολούθως, ο αρχηγός των ΑΝΕΛ εξύμνησε το έργο του Αμερικανού πρέσβη, Τζέφρι Πάιατ και του στρατιωτικού ακολούθου, Ρόμπερτ Παλμ για τις σχέσεις Ελλάδας και ΗΠΑ, τονίζοντας πως οι σχέσεις μεταξύ των δύο κρατών βρίσκονται στο καλύτερο σημείο από την μεταπολίτευση.
 
«Σημαντικό ρόλο στη βελτίωση των σχέσεων με τις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής έπαιξε ο σημερινός πρέσβης των Ηνωμένων Πολιτειών Τζέφρι Πάιατ, ο Στρατιωτικός Ακόλουθος Ρόμπερτ Παλμ και όλο το επιτελείο της αμερικανικής πρεσβείας που με περίσσεια υπομονή, σκληρή δουλειά, συνεχή παρουσία στα μέσα ενημέρωσης και διπλωματικές ενέργειες προετοίμασαν τη σύσφιξη των σχέσεων μεταξύ της Ελλάδος και των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής που έχουν φτάσει στο καλύτερο σημείο από τη μεταπολίτευση» συνέχισε ο Π. Καμμένος, ενώ δεν παρέλειψε να αναφερθεί στις σχέσεις της Ελλάδας με άλλες χώρες, μεταξύ των οποίων το Ισραήλ και η Αίγυπτος.
 
«Χάρη σε αυτή τη συνεργασία, η Ελλάδα, χτίζοντας σιγά – σιγά μέσω του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας και του Υπουργείου Εξωτερικών στενές διμερείς σχέσεις με όλες τις moderate χώρες της Αφρικής, με μια πολύ στενή συνεργασία με το Ισραήλ, την Αίγυπτο, την Ιορδανία, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και το Λίβανο και βόρεια με τις χώρες των Βαλκανίων, με τη Ρουμανία, της οποίας ο υπουργός Άμυνας συνεχίζει σήμερα την επίσκεψή του στην Ελλάδα, τη Βουλγαρία, την Αλβανία, τη Σερβία, λύνοντας προβλήματα του παρελθόντος, έγινε, μαζί με την Κύπρο, το κέντρο ενός άξονα σταθερότητας σε μια περιοχή που φλέγεται» συνέχισε ο υπουργός Άμυνας, χωρίς ωστόσο να πει το παραμικρό για τις αιτίες που ανάφλεξης της περιοχής.
 

Βλέμμα στην τρομοκρατία

 
Στην ομιλία του, ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, αναφέρθηκε και στην τρέχουσα οικονομική συγκυρία υποστηρίζοντας πως η Ελλάδα γυρίζει σελίδα και πως τελείωσε η εποχή που ελάμβανε εντολές από τους δανειστές, ενώ εξήρε τον ρόλο των στελεχών των ενόπλων δυνάμεων, που «παρά τις μεγάλες οικονομικές περικοπές, κράτησαν όρθια την αμυντική δύναμη της πατρίδας».
 
Ακόμη, τόνισε πως η χώρα διαδραματίζει σημαντικό γεωστρατηγικό ρόλο, υπογραμμίζοντας ότι μαζί με την Κύπρο αποτελεί το κέντρο σε έναν άξονα σταθερότητας την ώρα που η κατάσταση στις γύρω χώρες είναι έκρυθμη.
 
Αξίζει να σημειωθεί πως, μεταξύ άλλων, ο Π. Καμμένος πρότεινε τη δημιουργία κοινών κανόνων για την αντιμετώπιση τρομοκρατικών απειλών, δηλώνοντας πως «στην εποχή μας, το θέμα της ασφάλειας εμπλέκεται με το θέμα της άμυνας. Πέραν της σκληρής δουλειάς που γίνεται μεταξύ των υπουργείων, πρέπει να δημιουργήσουμε κοινούς κανόνες εμπλοκής μεταξύ των Ενόπλων Δυνάμεων, της Ελληνικής Αστυνομίας και του Λιμενικού. Μόνο έτσι θα δημιουργήσουμε το κατάλληλο περιβάλλον για την αντιμετώπιση αυτών των απειλών, για την αντιμετώπιση τρομοκρατικού κινδύνου».

«Η Ελλάδα μπορεί να είναι η πόρτα των Ηνωμένων Πολιτειών για τη Μέση Ανατολή και η Ελλάδα μπορεί να αποτελέσει την πόρτα για τις επιχειρήσεις της Μέσης Ανατολής προς το ΝΑΤΟ και στην Ευρωπαϊκή Ένωση» κατέληξε στην ομιλία του.

Παρακολουθήστε το βίντεο της ομιλίας του Π. Καμμένου:


 

Βάρος και στο προσφυγικό

 
Στην αντιμετώπιση των προβλημάτων που απορρέουν από το προσφυγικό, αναφέρθηκε, στη δική του ομιλία, ο αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Νίκος Τόσκας.
 
«Η Ελλάδα βρίσκεται στο κέντρο ενός ασταθούς γεωπολιτικού τόξου που τοποθετείται στη διασταύρωση Βορρά-Νότου και Ανατολής-Δύσης και επηρεάζεται από τις συρράξεις, τις ανακατατάξεις και την παρατεταμένη αστάθεια στην ευρύτερη περιοχή που δημιουργεί κρίσεις με μεταναστευτικές και προσφυγικές ροές, τις οποίες πρώτη η χώρα μας καλείται να αντιμετωπίσει. Στη διάσταση αυτή τα όρια της εσωτερικής ασφάλειας και της άμυνας συγχέονται και οι συνέργειες προκύπτουν ως προϋπόθεση για οποιοδήποτε σχεδιασμό σε εθνικό αλλά και σε ευρωπαϊκό επίπεδο» σημείωσε ο υπουργός, σύμφωνα με την αναμετάδοση του Αθηναϊκού Πρακτορείου.
 
Από την πλευρά του, ο υφυπουργός Εξωτερικών, Γιάννης Αμανατίδης, ανέλυσε τον ρόλο της Ελλάδας στην ευρύτερη περιοχή των Βαλκανίων και της νοτιανατολικής Μεσογείου, Υποστήριξε δε πως η Ελλάδα είναι πυλώνας σταθερότητας που συμβάλλει στην περιφερειακή ασφάλεια και ανάπτυξη με τον σχηματισμό πόλων σταθερότητας.
 

Ύμνοι Πάιατ για την αγορά όπλων

 
Από την πλευρά του ο πρέσβης των ΗΠΑ στην Ελλάδα, Τζέφρι Πάιατ, υπογράμμισε τη μεγάλη σημασία που έχει για τη χώρα του η συμμαχία με την Ελλάδα και πως οι σχέσεις των δύο χώρων είναι σήμερα πιο δυνατές από ποτέ. Είπε ακόμη πως οι επόμενες 100 μέρες θα είναι κρίσιμες για την Ελλάδα, καθώς αυτή θα βγει από το πρόγραμμα επιτήρησης και θα μπει στον δρόμο για την οικονομική ανάκαμψη.
 
Ο πρέσβης των ΗΠΑ χαρακτήρισε την αναβάθμιση των μαχητικών αεροσκαφών F-16 της ελληνικής Πολεμικής Αεροπορίας «επιτυχημένο παράδειγμα διμερούς συνεργασίας» και τόνισε πως γίνεται η προεργασία και για άλλες συνεργασίες που θα επισφραγιστούν στη Διεθνή Έκθεση της Θεσσαλονίκης, όπου οι ΗΠΑ θα είναι η τιμώμενη χώρα.
 
Ακόμη, ο Τζ. Πάιατ εξέφρασε την ευγνωμοσύνη του για την συνεισφορά της Ελλάδας στο ΝΑΤΟ και έδωσε τα εύσημα για τις διπλωματικές κινήσεις της χώρας στην ευρύτερη περιοχή με τη δημιουργία τριμερών σχημάτων συνεργασίας με Κύπρο – Ισραήλ καθώς επίσης με Κύπρο – Αίγυπτο. «Η δε αναβάθμιση των F16 θα είναι ένα επιτυχές παράδειγμα συνεργασίας και για τις δυο χώρες. Και οι δυο πλευρές συμφωνούμε ότι η συμμαχία μας πρέπει να γίνει ακόμα ισχυρότερη απέναντι στις αναδυόμενες προκλήσεις» είπε.
 
Ο τομεάρχης Άμυνας της ΝΔ, Βασίλης Κικίλιας, σημείωσε πως οι νέες τεχνολογικές εξελίξεις στο 3d printing, UAV και την τεχνητή νοημοσύνη, αλλάζουν τα δεδομένα στον γεωπολιτικό χάρτη και διαμορφώνουν διαφορετικούς όρους στις παγκόσμιες ισορροπίες. Σε αυτό το σκηνικό η Ελλάδα θα πρέπει να προγραμματίσει και να υλοποιήσει μια διαφορετική στρατηγική άμυνας και ασφαλείας και να δώσει μεγάλο βάρος στις νέες τεχνολογίες.
 
Τέλος, ο τομεάρχης Εξωτερικών της ΝΔ, Γιώργος Κουμουτσάκος, δήλωσε πως η Ελλάδα έχει θέση σταθερότητας σε μια περιοχή που αλλάζει δραστικά. Χαρακτήρισε τη βάση της Σούδας «στρατηγικό πλεονέκτημα» και πρότεινε, αντί να ανανεώνεται η συμφωνία με τις ΗΠΑ ετησίως όπως γίνεται έως σήμερα, να ανανεώνεται κάθε πέντε χρόνια.