Συνεχίζονται οι συζητήσεις ανάμεσα σε Αθήνα και τρόικα, έχοντας ως στόχο να συμφωνήσουν μέχρι το Σάββατο  στα κρίσιμα ζητήματα που παραμένουν ανοικτά, ώστε να δοθεί το πράσινο φως και να επιτευχθεί η τεχνική συμφωνία μέχρι το Eurogroup της 24ης Μαΐου. Από την Δευτέρα τα τεχνικά κλιμάκια των δανειστών επεξεργάζονται με την ελληνική πλευρά την πορεία των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών και την επανεξέταση του ζητήματος της πώλησης των κόκκινων δανείων.

Ωστόσο, η επίσπευση της πώλησης των κόκκινων δανείων σε funds, δείχνει να έχει πάρει ήδη τον δρόμο της. Η Ντανιέλ Νουί, επικεφαλής του Ενιαίου Εποπτικού Μηχανισμού (SSM), που αποτελεί τον εποπτικό βραχίονα της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ), συναντήθηκε τη Δευτέρα με τους επικεφαλής των τεσσάρων συστημικών τραπεζών (Alpha Bank, Εθνική, Eurobank και Πειραιώς) και τόνισε ότι θα πρέπει να χρησιμοποιήσουν όλα τα διαθέσιμα «εργαλεία», να κινηθούν πιο γρήγορα στις πωλήσεις των κόκκινων δανείων σε funds.

Οι τραπεζίτες δεσμεύθηκαν να υλοποιήσουν την εντολή της, ενώ δήλωσαν σίγουροι και για την επίσπευση των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών. Η απαίτηση των δανειστών είναι να φτάσουν οι ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί στους 135.000 ως το 2021. Συγκεκριμένα, οι δανειστές απαιτούν να γίνουν 15.000 πλειστηριασμοί μέχρι το τέλος του 2018, ενώ για το 2019, το 2020 και το 2021 θα πρέπει να γίνονται 40.000 πλειστηριασμοί κάθε χρόνο.

Ιδιωτικοποιήσεις και ΔΕΗ στο μενού της Τετάρτης

Οι επαφές της τρόικας με τους υπουργούς της κυβέρνησης ξεκινούν στις 10 το πρωί της Τετάρτης με την εξέταση της πορείας των αποκρατικοποιήσεων (ΔΕΗ, ΔΕΣΦΑ, Ελληνικό, ΔΕΠΑ, ΔΑΑ, ΕΛΠΕ, Εγνατία). Στις 11 θα ξεκινήσει η συζήτηση για τις αλλαγές στην αγορά ενέργειας και ειδικά για τις λιγνιτικές μονάδες της ΔΕΗ και την οικονομική κατάσταση της επιχείρησης. Υπενθυμίζεται ότι τις τελευταίες μέρες έχει ξεσπάσει νέος κύκλος αντιπαράθεσης ανάμεσα σε κυβέρνηση και αντιπολίτευση, σχετικά με το μέλλον της ΔΕΗ. Ο Γιώργος Σταθάκης υποστήριξε πως κάποιοι συντηρούν την καταστροφολογία, προκειμένου να υποβαθμίσουν την εταιρία.

Το πρόγραμμα των συναντήσεων της Τετάρτης θα κλείσει με την υπουργό Διοικητικής Μεταρρύθμισης Όλγα Γεροβασίλη στις 15:30. Η συνάντηση οποία θα έχει ως βασικό θέμα την κινητικότητα και την αξιολόγηση στο Δημόσιο και τις τοποθετήσεις Γενικών Γραμματέων και Γενικών Διευθυντών. Αξιωματούχος του υπουργείου Οικονομικών δήλωσε ότι οι επαφές σε επίπεδο τεχνικών κλιμακίων εξελίσσονται θετικά και «δείχνουν διάθεση για επίλυση των διαφορών», θεωρώντας ότι αυτό είναι καλό σημάδι για την επίτευξη τεχνικής συμφωνίας έως το Eurogroup της 24ης Μαΐου.

Σύμφωνα με πηγή του ΥΠΟΙΚ, μέχρι το Eurogroup της 21ης Ιουνίου η κυβέρνηση εκτιμά πως θα έχει ολοκληρώσει σχεδόν το σύνολο των 88 προαπαιτούμενων μέτρων της τέταρτης αξιολόγησης. Στη συνεδρίαση του Ιουνίου η κυβέρνηση θα επιδιώξει να κλείσει η συμφωνία τόσο για το χρέος όσο και για τη μεταμνημονιακή παρακολούθηση.

Παραμένει το χάσμα ΔΝΤ – Βερολίνου για το χρέος

Την ίδια στιγμή, παραμένει η αγεφύρωτη διαφορά ανάμεσα σε Γερμανία και Διεθνές Νομισματικό Ταμείο για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους, λίγο πριν εκπνεύσει η δανειακή σύμβαση του τρίτου μνημονίου. Την Τετάρτη ο Πολ Τόμσεν ξεκαθάρισε ότι το Ταμείο επιθυμεί έναν αυτόματο μηχανισμό για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους.

Η Γερμανία έχει ξεκαθαρίσει πως θέλει την δημιουργία ενός μηχανισμού ελάφρυνσης του χρέους που θα ενεργοποιείται μόνο αν η Ελλάδα τηρεί τις δημοσιονομικές και άλλες δεσμεύσεις της, μετά το τέλος του τρίτου μνημονίου. Το Βερολίνο ζητά να περνά από έγκριση της γερμανικής Βουλής τα μέτρα ελάφρυνσης για το ελληνικό χρέος