Την Παρασκευή 18 Μαΐου η Βουλή καλείται να συζητήσει το πόρισμα της προανακριτικής επιτροπής και να ψηφίσει υπέρ ή κατά της επιστροφής της υπόθεσης Novartis στη δικαιοσύνη. Η εν λόγω ψηφοφορία γίνεται πράξη εξαιτίας της αναρμοδιότητας που εισηγήθηκε ο πρόεδρος της προανακριτικής επιτροπής Θοδωρής Δρίτσας, στο πόρισμά της σχετικά με τη Novartis.
 
Συγκεκριμένα, υπενθυμίζεται ότι ο Θ. Δρίτσας είχε δηλώσει ότι «η κρίση αυτή που αναγνωρίζει την αρμοδιότητα της τακτικής Δικαιοσύνης, είναι σύμφωνη με το Σύνταγμα και τους νόμους και είναι η μόνη που εξασφαλίζει τη δυνατότητα να χυθεί άπλετο φως στην υπόθεση. Δηλαδή να εξεταστούν τα αποδεικτικά μέσα και να αξιολογηθούν εξονυχιστικά. Υπενθυμίζουμε, ότι η ενδεχόμενη αρμοδιότητα της ίδιας της Βουλής κατά το άρθρο 86 του Συντάγματος θα οδηγούσε σε παραγραφή ευθυνών για όλες τις πράξεις. Δηλαδή σε συσκότιση και αδιάκριτη ατιμωρησία».
 
Συγκεκριμένα, η ψηφοφορία στοχεύει στην ανάληψη της έρευνας από την ποινική δικαιοσύνη με σκοπό να διαπιστωθεί αν υπάρχουν ή όχι στοιχεία που θα οδηγήσουν κάποιον από τους δέκα φερόμενους ως εμπλεκόμενους. Υπενθυμίζεται ότι την Παρασκευή θα στηθούν 10 κάλπες με τα ονόματα των Αντώνη Σαμαρά, Παναγιώτη Πικραμμένου, Ευάγγελου Βενιζέλου, Δημήτρη Αβραμόπουλου, Ανδρέα Λοβέρδου, Ανδρέα Λυκουρέντζου, Γιάννη Στουρνάρα, Αδώνι Γεωργιάδη, Μάριου Σαλμά και Γιώργου Κουτρουμάνη.

Κάθε ένα από τα ψηφοδέλτια θα περιλαμβάνουν αναλυτικά τα προς διερεύνηση αδικήματα, με τους βουλευτές να επιλέγουν την άσκηση δίωξης ή όχι, αλλά και «παρών». Για τη λήψη απόφασης απαιτούνται τουλάχιστον 151 ψήφοι, σημειώνει η Εφημερίδα των Συντακτών. Σημειώνεται από την Καθημερινή ότι άγνωστο παραμένει ακόμα αν οι Α. Σαμαράς, Μ. Σαλμάς και Π. Πικραμένος θα τοποθετηθούν επί του θέματος στη Βουλή.

 
Όπως σημειώνει η «Εφημερίδα των Συντακτών», η διαδικασία θα ξεκινήσει από νωρίς το πρωί ώστε να τοποθετηθούν όλοι οι φερόμενοι ως εμπλεκόμενοι στην υπόθεση, καθώς και μέλη της προανακριτικής επιτροπής για την Novartis. Επιπλέον, αναμένεται να τοποθετηθούν και οι πολιτικοί αρχηγοί των κομμάτων, ενώ το προεδρείο της Βουλής εισηγήθηκε να μην τοποθετηθούν οι κοινοβουλευτικοί εκπρόσωποι σε όποιο κόμμα έχει ήδη τοποθετηθεί ο ίδιος ο επικεφαλής του. Το σκεπτικό της εισήγησης είναι να συντομευθεί η διαδικασία, με την ψηφοφορία να ξεκινάει το απόγευμα.
 

Τηρείται η διαδικασία σύμφωνα με τον Βούτση

 
Σχετικά με το επικείμενο ψήφισμά ο πρόεδρος της Βουλής, Νίκος Βούτσης, είχε δηλώσει ότι «δεν είναι δυνατόν να κλείνουμε τα μάτια μας σε υποθέσεις οι οποίες βρίσκονται στη δικαστική βάσανο και διερεύνηση. Η Βουλή αυτό κάνει και το κάνει, κατά τη γνώμη μου, πάρα πολύ καλά. Θα μας δοθεί η ευκαιρία στη συζήτηση της ερχόμενης Παρασκευής να μιλήσουμε και για την εγκληματική παγίδα που έχει στοιχίσει και στο ίδιο το πολιτικό σύστημα, το περίφημο άρθρο 86 του Συντάγματος. Και όποιος κάνει ότι δεν το καταλαβαίνει θα πάρει στη συζήτηση την Παρασκευή τις κατάλληλες απαντήσεις με επιχειρήματα. Διότι αυτό το άρθρο λέει ότι αμελλητί όταν αναφέρεται κάτι εναντίον…πχ “του Βούτση¨ πρέπει να σταλεί στη Βουλή και άρα δένει τα χέρια της δικαστικής εξουσίας να διερευνήσει για…”τον Βούτση”, τις διασυνδέσεις, τους λογαριασμούς, τα επιπλέον στοιχεία, να καλέσει μάρτυρες. Η Βουλή από την άλλη, λόγω παραγραφικών προθεσμιών, όταν παίρνει αυτές τις δικογραφίες ή πρέπει να τις οδηγήσει σε παραγραφή η ίδια ή να κάνει μια εξέταση σαν αυτήν που έγινε στην επιτροπή που προηγήθηκε και να την επιστρέψει στη Δικαιοσύνη ενθαρρύνοντας την να συνεχίσει για τα επιπλέον αδικήματα». 
 
 

Οι αντιδράσεις της αντιπολίτευσης στην Προανακριτική
 

Σύμφωνα με το In.gr, η αξιωματική αντιπολίτευση εξέφρασε έντονες αντιδράσεις στο ενδεχόμενο να υπάρχει γραπτή αιτιολόγηση στην ψήφιση κατά («όχι») της παραπομπής της υπόθεσης στην ποινική δικαιοσύνη. Σημειώνεται ότι όλα τα κόμματα της αντιπολίτευσης είχαν διαφωνήσει σχετικά με την αναρμοδιότητα της Βουλής να εμβαθύνει στην ουσία της υπόθεσης Novartis, ενώ στη συνέχεια αποχώρησαν από την προανακριτική επιτροπή. Πρώτο είχε αποχωρήσει το ΚΚΕ, κατηγορώντας τη διαδικασίας ως «προσχηματική».
 
Στις 14 Μαΐου ο Ν. Βούτσης αναφέρθηκε στον κανονισμό της Βουλής με τη ΝΔ και τη Δημοκρατική Συμπαράταξη να εκφράζουν αντιρρήσεις για των αριθμό των καλπών, με τον πρόεδρο της Βουλής να παραπέμπει στο Άρθρο 157 και το «δεσμευτικό» χαρακτήρα του. 

Αναλυτικά το Άρθρο 157:

*'Αρθρo 157:Συζήτηση τoυ πoρίσματoς της επιτρoπής
 
1. Μέσα σε πέντε ημέρες από τη διανομή του πορίσματος της επιτροπής στους Βουλευτές καταρτίζεται ειδική ημερήσια διάταξη της Ολομέλειας της Βουλής.
 
2. Η συζήτηση, αρχίζει το αργότερο σε δεκαπέντε ημέρες από την κοινοποίηση της ειδικής ημερήσιας διάταξης, είναι γενική και αναφέρεται στην παραδοχή ή μη της πρότασης για την άσκηση δίωξης. Κατά τη διάρκεια της συζήτησης η Βουλή μπορεί να καλέσει εκείνον κατά του οποίου στρέφεται η πρόταση άσκησης δίωξης, και αν ακόμη δεν είναι μέλος της Κυβέρνησης, Υφυπουργός ή Βουλευτής, να εμφανιστεί ενώπιόν της και να ακουστεί. Το δεύτερο εδάφιο της παρ. 6 του άρθρου 155 εφαρμόζεται αναλόγως.
 
3. Αμέσως μετά τη λήξη της συζήτησης διεξάγεται μυστική
ψηφοφορία για την πρόταση της επιτροπής και χωριστά για κάθε καταγγελλόμενη πράξη ή παράλειψη, για την οποία ζητείται άσκηση δίωξης. Η απόφαmι λαμβάνεται με την απόλυτη πλειοψηφία του όλου αριθμού των Βουλευτών.
 
4. Αν μετά την κατάθεση του πορίσματος της επιτροπής λήξει η σύνοδος ή διαλυθεί η Βουλή ή λήξει η βουλευτική περίοδος, η γενική συζήτηση για το παραδεκτό της πρότασης διεξάγεται κατά περίπτωση στην επόμενη σύνοδο ή στην πρώτη σύνοδο της νέας βουλευτικής περιόδου, με την επιφύλαξη της διάταξης του άρθρου 86 παρ. 3 εδάφιο δεύτερο του Συντάγματος.
 
5. Αν απορριφθεί το πόρισμα της επιτροπής, δεν μπορεί να υποβληθεί νέα πρ’οταση άσκησης δίωξης εναντίον του ίδιου προσώπου στηριζόμενη στα ίδια πραγματικά περιστατικά.
Στην περίπτωση απορρίψεως του πορίσματος, η τυχόν επιβληθείσα κατάσχεση περιουσιακών στοιχείων αίρεται αυτοδίκαια. Ο Πρόεδρος της Βουλής μπορεί να εκδώσει σχετική διαπιστωτική πράξη μετά από αίτηση του καθού η κατάσχεση ή των κληρονόμων του.