Την Τρίτη ο Δημήτρης Αβραμόπουλος εξέφρασε την ελπίδα να μην υπάρξουν αλλαγές στη στάση της Ιταλίας σχετικά με τις μεταναστευτικές και προσφυγικές ροές, μετά τον σχηματισμό νέας κυβέρνησης, για να λάβει άμεσα την επιθετική απάντηση από τον Ματέο Σαλβίνι της Λέγκας.

Συγκεκριμένα, ο Σαλβίνι άνοιξε μέτωπο με την ΕΕ χαρακτηρίζοντας πως η δήλωση Αβραμόπουλου «ήταν μια ακόμη απαράδεκτη ανάμειξη μη εκλεγμένων Ευρωπαίων», ενώ έδωσε τον τόνο που θα ακολουθήσει η Ιταλία σε περίπτωση που ευοδωθεί ο κυβερνητικός σχηματισμός ανάμεσα στη Λέγκα του Βορρά και το Κίνημα Πέντε Αστέρων. «Τέλος η υποδοχή και η φιλοξενία, τώρα ήρθε η ώρα της νομιμότητας και των απωθήσεων», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Σαλβίνι, που ζητά τον έλεγχο του υπουργείου Εσωτερικών της χώρας.

Ο Σαλβίνι έστειλε μήνυμα και στην Κομισιόν σχετικά με τη δημοσιονομική πολιτική που αναμένεται να ακολουθήσει η Ιταλία. Ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν, Βάλντις Ντομπρόβσκις, δήλωσε ότι η Ιταλία θα πρέπει «να συνεχίσει να ακολουθεί τη σημερινή πορεία, με βαθμιαία μείωση του δημοσίου χρέους και του ελλείμματος», με τον Σαλβίνι να τον αδειάζει και να κάνει λόγο για επανεξέταση των δεσμεύσεων της χώρας απέναντι στους Ευρωπαίους. «Ή θα κατορθώσω να δώσω ζωή σε μία κυβέρνηση που θα ξανασυζητήσει τις ευρωπαϊκές δεσμεύσεις της χώρας ή εδώ κάνουμε καταγραφή ονείρων».

Αναμένοντας τον σχηματισμό της κυβέρνησης

Μετά από συνάντηση που είχαν την Δευτέρα οι ηγέτες της Λέγκας του Βορρά και του Κινήματος των Πέντε Αστέρων με τον Ιταλό πρόεδρο της Δημοκρατίας, Σέρτζιο Ματταρέλλα, αρνήθηκαν να σχολιάσουν τις πληροφορίες ιταλικών μέσων για τα διάφορα ονόματα που έχουν ακουστεί για τη θέση του υποψηφίου πρωθυπουργού της Ιταλικής συμμαχίας ή το σενάριο σε αυτή να οριστεί τεχνοκράτης.

«Ζητάμε λίγες ακόμα μέρες για να κλείσουμε τα ανοιχτά θέματα. Γνωρίζουμε ότι ο χρόνος πιέζει και ότι υπάρχουν διεθνείς συμφωνίες που πρέπει να τηρηθούν, αλλά επειδή γράφουμε το κυβερνητικό πρόγραμμα για την επόμενη πενταετία χρειάζεται έξτρα χρόνος για το ολοκληρώσουμε και να συμβουλευτούμε με ψηφοφορίες τα μέλη μας» είπε ο Λουίτζι Ντι Μάιο από τα Πέντε Αστέρια.

Ο Σαλβίνι  δήλωσε από την πλευρά του ότι υπάρχει σημαντική απόσταση μεταξύ των κομμάτων σε ό,τι αφορά τα ανθρώπινα δικαιώματα, τη σχέση με την Ευρώπη και τις συνθήκες για το μεταναστευτικό για το οποίο το ξενοφοβικό του κόμμα έχει ζητήσει να έχει το πάνω χέρι, ώστε να προστατευθεί, όπως είπε, η ασφάλεια των πολιτών. Ο ηγέτης της Λέγκας του Βορρά έχει ζητήσει να στηθούν το ερχόμενο Σαββατοκύριακο στις πλατείες της χώρας εκλογικά περίπτερα για να αποφανθούν οι πολίτες υπέρ ή κατά της κυβερνητικής συμφωνίας.