Σύμφωνα με πληροφορίες της «Καθημερινής», ανώτατος παράγοντας του υπουργείου Οικονομικών ανέφερε πως οι νέες αντικειμενικές αξίες ακινήτων θα δημοσιοποιηθούν στις 14 Ιουνίου, με την κυβέρνηση να πρέπει να αποφασίσει για το αν θα πρέπει να αποφασίσει σχετικά με το αν θα υπάρξει τροποποίηση των συντελεστών για τον υπολογισμό του ΕΝΦΙΑ.

Ο υπολογισμός των νέων αξιών στα ακίνητα θα βασιστεί στις τιμές που έχουν δώσει οι ιδιώτες εκτιμητές. Με βάση αυτές προκύπτουν αρχικά αυξήσεις για το 60% των περιοχών, μειώσεις στο 23%, ενώ για το 17% των περιοχών πρότειναν να μη γίνει καμία μεταβολή.

Είναι δεδομένο από την πλευρά των δανειστών πως το ποσό που θα πρέπει να συγκεντρωθεί στα κρατικά ταμεία για το 2018 ανέρχεται στα 2,65 δισεκατομμύρια ευρώ. Το υπουργείο Οικονομικών δεν αμφισβητεί τη δέσμευση, αν και εξετάζει το ενδεχόμενο να απαλλάξει τους μικροϊδιοκτήτες από την καταβολή του φόρου.

Συγκεκριμένα, το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης εξετάζει το ενδεχόμενο να υπάρξει απαλλαγή από τον ΕΝΦΙΑ των ιδιοκτητών ακινήτων των οποίων η αντικειμενική αξία των ακινήτων τους είναι μέχρι 50.000 ευρώ. Στην περίπτωση που συμβεί αυτό προβλέπεται αύξηση του φόρου για όσους έχουν περιουσία που ξεπερνά τις 200 ή και τις 300 χιλιάδες ευρώ.