Τη Σύνοδο Κορυφής που σχεδιάζεται να διεξαχθεί τη 12η Ιουνίου με τη συμμετοχή του ηγέτη της Κιμ Γιονγκ Ουν και του αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ, απείλησε να ακυρώσει η Βόρεια Κορέα εάν η Ουάσινγκτον συνεχίσει να αξιώνει από την Πιονγκγιάνγκ να προχωρήσει στην καταστροφή των πυρηνικών της όπλων χωρίς αντάλλαγμα.

Συγκεκριμένα, όπως δήλωσε ο Βορειοκορεάτης πρώτος υφυπουργός Εξωτερικών, Κιμ Κιέ Γκουάν, και μετέδωσε το βορειοκορεάτικο κρατικό πρακτορείο ειδήσεων KCNA, «αν η κυβέρνηση του αμερικανού προέδρου συνεχίσει να «μας σπρώχνει στον τοίχο και να απαιτεί μονομερώς να εγκαταλείψουμε το πυρηνικό μας οπλοστάσιο, δεν θα έχουμε πλέον κανένα ενδιαφέρον για συνομιλίες και θα πρέπει να επανεξετάσουμε εάν θα δεχθούμε να συμμετάσχουμε στην επικείμενη σύνοδο κορυφής της Βόρειας Κορέας και των ΗΠΑ».
 

Ο υφυπουργός πρόσθεσε ότι το μέλλον των διμερών σχέσεων «θα είναι ξεκάθαρο» εάν η Ουάσινγκτον έχει κατά νου μια αποπυρηνικοποίηση τύπου Λιβύης στην περίπτωση της Βόρειας Κορέας, υπονοώντας πως η χώρα του δεν θα ήθελε να έχει την τύχη της χώρας της Μέσης Ανατολής.
 
Ο νέος σύμβουλος εθνικής ασφαλείας του Λευκού Οίκου, Τζον Μπόλτον, με δηλώσεις του στον Τύπο πυροδότησε τη συζήτηση καθώς προκρίνει ένα μοντέλο «τύπου Λιβύης» για να λάβει ξεκάθαρες απαντήσεις από τη Β. Κορέα.


«Λυπηρή» η απόφαση
 

Το υπουργείο Ενοποίησης στη Σεούλ χαρακτήρισε την απόφαση της Πιονγκγιάνγκ να αναστείλει μια διακορεατική σύνοδο η οποία σχεδιαζόταν να διεξαχθεί αυτή την εβδομάδα σε επίπεδο υπουργών «λυπηρή» και σημείωσε ότι δεν συνάδει με την ιστορική διακήρυξη που υπέγραψαν οι ηγέτες της Βόρειας και της Νότιας Κορέας στα τέλη του Απριλίου.
 
«Η απόφαση της Βόρειας Κορέας να αναβάλλει μονομερώς τις συνομιλίες υψηλού επιπέδου ανάμεσα στις δύο Κορέες, με την επίκληση των ετήσιων αεροπορικών γυμνασίων της Νότιας Κορέας και των ΗΠΑ, δεν συνάδει με το πνεύμα της Διακήρυξης του Πανμουντζόμ και είναι λυπηρή», τόνισε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Ενοποίησης Μπάικ Τάε-χιούν σε ανακοίνωση που έδωσε στη δημοσιότητα.
 
Ο Μπάικ προέτρεψε ταυτόχρονα την Πιονγκγιάνγκ να επιστρέψει το ταχύτερο δυνατόν στις συνομιλίες και συμπλήρωσε ότι θα σταλεί μια επίσημη επιστολή στη βορειοκορεάτικη κυβέρνηση εντός της ημέρας.