Σύμφωνα με την τροπολογία που κατατέθηκε στη Βουλή προς ψήφιση, για την τροποποίηση του αρ. 18 Ν. 2121/1993 με την παρ. 2 του άρθρου 54 του Ν. 4481/2017 περί «εύλογης αμοιβής για ιδιωτική αναπαραγωγή», ο νέος φόρος 2% θα επιβληθεί επί της αξίας των συσκευών.
 
Η τροπολογία έχει ήδη προκαλέσει τις αντιδράσεις του Συνδέσμου Εταιρειών Πληροφορικής Ελλάδος (ΣΕΠΕ), που κάνει λόγο για πρόσθετα εμπόδια στην προσπάθειά τους να αντέξουν τον διεθνή ανταγωνισμό και να συμβάλουν στην ανάκαμψη της οικονομίας. Μάλιστα, στην ανακοίνωσή του κατηγορεί το υπουργείο Πολιτισμού, που κατέθεσε την τροπολογία, πως παρά τις διαβουλεύσεις για δίκαιη τροποποίηση της διάταξης και τις δεσμεύσεις που δόθηκαν, τελικά δεν είχαν αποτέλεσμα.
 
Αξίζει να σημειωθεί πως σε σχετική ερώτηση από το ρ/σ 247, μία μόλις ημέρα μετά την κατάθεση της τροπολογίας, ο υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής, Νίκος Παππάς, απέφυγε να πάρει θέση σχετικά με τη νέα επιβάρυνση. Ωστόσο, στη συνέχεια μέσω του προσωπικού του λογαριασμού στο twitter ανέφερε ότι το μέτρο πρέπει να επανεξεταστεί.


Σύμφωνα με τον ΣΕΠΕ πάντως, το κόστος ενός τέτοιου τέλους αναμένεται να φτάσει τα 65 εκατ. ευρώ για τους πολίτες, ενώ τονίζουν πως είναι 24 φορές υψηλότερη «αναλογικά» από το αντίστοιχο που ισχύει στην Ισπανία.
 
«Ο ΣΕΠΕ εκφράζει για πολλοστή φορά την έντονη αντίθεσή του στον νόμο για την εύλογη αμοιβή των πνευματικών δικαιωμάτων με αφορμή τη συγκεκριμένη τροποποίηση και επισημαίνει τις σοβαρές συνέπειες που θα επιφέρει», αναφέρει χαρακτηριστικά στη χθεσινή ανακοίνωση.
 
Συμπληρώνεται δε, πως το τέλος θα φτάσει στο 4% της αξίας των συστημάτων φωτοαντιγραφής και τους εκτυπωτές, καθώς και στο 6% για τις συσκευές εγγραφής ήχου και εικόνας.