Με το βλέμμα στην ομάδα των 53+ που το τελευταίο διάστημα έχουν επανειλημμένως λάβει δημόσιες θέσεις εκφράζοντας προβληματισμό για τη λειτουργία και τον προσανατολισμό του κόμματος, Ενωτική Κίνηση, Πλατφόρμα 2010 και Πασοκογενείς του ΣΥΡΙΖΑ συναντήθηκαν σε αίθουσα του ξενοδοχείου Caravel.
 
Στο κάλεσμα της εκδήλωσης, σημειωνόταν μεταξύ άλλων η «συνειδητή, δημιουργική, ώριμη και πλήρως ανοιχτή ιδεολογική, πολιτική και οργανωτική ανασυγκρότηση του ΣΥΡΙΖΑ, για την Αριστερά του 21ου αιώνα» καλώντας για την «επανεκκίνησή του».
 
Σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο, η πλειοψηφία των συμμετεχόντων στην εκδήλωση έκαναν λόγο για «δυσαρμονία ανάμεσα στο κόμμα και στην κοινωνική του βάση, καθώς οι οργανωμένες δυνάμεις σε σχέση με την εκλογική του κόμματος είναι ένα προς εβδομήντα». Κατά τις ίδιες πληροφορίες, η συζήτηση περιστράφηκε επίσης γύρω από την ανάγκη ύπαρξης ενός νέου σχεδίου για ένα κόμμα «ενιαίο και πολύχρωμο», συμμετοχικό με αμεσοδημοκρατικά χαρακτηριστικά, με ανοικτές κομματικές λειτουργίες, χωρίς υποομάδες και αποκλεισμούς.
 
Αξίζει να σημειωθεί πως αναφορικά με τις τάσεις που διαδέχθηκαν τις συνιστώσες στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ υπογραμμίστηκε πως «είναι πλέον αντιπαραγωγικές καθώς δεν εκφράζουν διαφορετικές πολιτικές προτάσεις, μετά μάλιστα και τις ομόφωνες αποφάσεις του συνεδρίου του ΣΥΡΙΖΑ».
 
Ενδεικτική της συζήτησης, η δήλωση του διευθυντή της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ και ενός εκ των διοργανωτών της εκδήλωσης, Κώστα Ζαχαριάδη, που σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «Νέα Σελίδα» ανέφερε πως «η συζήτηση στο εσωτερικό του κόμματος πρέπει να γίνεται με απόψεις και επιχειρήματα, και όχι με κελύφη οργανωτικών σχηματισμών που έρχονται από το παρελθόν».
 
Κατά σχετικό δημοσίευμα της Αυγής, η πρωτοβουλία κινείται στην γραμμή που έδωσε στην Πολιτική Γραμματεία ο Αλέξης Τσίπρας προ ημερών. Συγκεκριμένα, στόχος είναι «να ανοίξει η συζήτηση για το αύριο του κόμματος με την εκπόνηση νέου σχεδίου και την αναβάθμιση του ρόλου του ΣΥΡΙΖΑ και των μελών του μπροστά στον νέο διπολισμό “προγραμματικού χαρακτήρα”, όπως περιγράφτηκε, που συνίσταται στη σύγκρουση ανάμεσα στην πρόοδο και τη συντήρηση».
 
Υπενθυμίζεται πως κατά τη συνεδρίαση του περασμένου Σαββάτου, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ υποστήριξε ότι το διακύβευμα και στις τοπικές κοινωνίες αφορά στη διάκριση πρόοδος-συντήρηση. Ακόμη, φέρεται να υπογράμμισε ότι ο «ο ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να κινητοποιήσει από τώρα όλες του τις δυνάμεις για τη δημιουργία πλατιών, προοδευτικών συνεργασιών σε τοπικό επίπεδο. Με μέτωπο στον νεοφιλελευθερισμό. Με μέτωπο στον ακροδεξιό λαϊκισμό».
 
«Ο ένας πυλώνας είναι τα αναπτυξιακά συνέδρια. Ο δεύτερος είναι το προοδευτικό φόρουμ, που υπάρχει και στην Ευρώπη. Ένας χώρος όπου θα συναντώνται οι προοδευτικές δυνάμεις ενισχύοντας την δυνατότητα για την συγκρότηση ευρύτερης κοινωνικής πλειοψηφίας. Ο τρίτος, η συνταγματική αναθεώρηση, με την οποία παρεμβαίνουμε στην οικονομία στην κοινωνία και στους θεσμούς και τέλος η συλλογικότητα. Είμαι βαθιά πεπεισμένος ότι η συλλογική λειτουργία με όποιες διαφωνίες μπορεί να υπάρχουν, είναι αυτή που μπορεί να αποτελέσει το αντίβαρο απέναντι σε αυτούς που σήμερα μάς επιτίθενται με χυδαίο τρόπο και που όλη την προηγούμενη περίοδο διαμόρφωσαν αυτή την κατάσταση στη χώρα μας» φέρεται να δήλωσε ενδεικτικά ο γραμματέας του ΣΥΡΙΖΑ, Πάνος Ρήγας.
 
Αξίζει να σημειωθεί πως στη συζήτηση παραβρέθηκαν υπουργοί, μεταξύ των οποίων, ο υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής, Νίκος Παππάς, Διοικητικής Ανασυγκρότησης Όλγα Γεροβασίλη, Ναυτιλίας, Παναγιώτης Κουρουμπλής, Μεταναστευτικής Πολιτικής, Δημήτρης Βίτσας, οι αναπληρωτές υπουργοί, Περιβάλλοντος, Σωκράτης Φάμελος, Έρευνας, Κώστας Φωτάκης, οι υφυπουργοί, Ναυτιλίας, Νεκτάριος Σαντορινιός, Μεταναστευτικής Πολιτικής, Γιάννης Μπαλάφας, Αθλητισμού, Γιώργος Βασιλειάδης, , η γραμματέας και ο διευθυντής της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ, Αφροδίτη Θεοπεφτάτου και Κώστας Ζαχαριάδης, γραμματείς υπουργείων και πολλοί βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ.