Ο Αλέξης Τσίπρας μεταβαίνει την Τετάρτη στη Σόφια, προκειμένου να μετάσχει στις εργασίες του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και της Συνόδου ΕΕ-Δυτικών Βαλκανίων. Την Τετάρτη (19:30-22:30) θα λάβει μέρος στο δείπνο εργασίας των ηγετών των 28 κρατών-μελών της ΕΕ, στο οποίο κάλεσε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ και το οποίο παραθέτει ο πρωθυπουργός της Βουλγαρίας Μπόικο Μπορίσοφ.

Τα βλέμματα στρέφονται στη διμερή συνάντηση που θα έχει το πρωί της Πέμπτης (10:15-11:15) με τον πρωθυπουργό της ΠΓΔΜ, Ζόραν Ζάεφ, στο περιθώριο της Συνόδου, με αντικείμενο τις διαπραγματεύσεις για το ονοματολογικό της γείτονος.

Η ατζέντα της συνάντησης περιλαμβάνει το σύνολο των ζητημάτων που σχετίζονται με τη διαπραγμάτευση για το όνομα.

Λίγες μέρες πριν ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Δημήτρης Τζανακόπουλος υπογράμμισε ότι στις συνεχιζόμενες συζητήσεις με τους γείτονές μας «έχουν γίνει σημαντικά βήματα προόδου, ωστόσο απέχουμε ακόμη αρκετά από την κατάληξη των διαπραγματεύσεων και την επίτευξη συμφωνίας». Έκανε λόγο για εξαιρετικά χρήσιμη και σημαντική συνάντηση, επισημαίνοντας ότι, ωστόσο, δεν μπορεί σε καμία περίπτωση να προεξοφληθεί ότι θα καταλήξει σε συμφωνία και συνεπώς είναι πολύ πιθανό να χρειαστεί και επόμενος γύρος, ώστε να διανυθεί η απαιτούμενη απόσταση που χωρίζει τις δύο πλευρές.