Σε δηλώσεις του την Τρίτη ο υπουργός Οικονομικών, δήλωσε ότι είναι βέβαιος πως η Ελλάδα δε θα χρειαστεί πιστοληπτική γραμμή.

«Οι οίκοι αξιολόγησης δεν θα αναβαθμίσουν τα ελληνικά ομόλογα σε υψηλότερη επενδυτική βαθμίδα αν η Ελλάδα προσφύγει σε πιστοληπτική γραμμή στήριξης» είπε ο Ευ. Τσακαλώτος σε αποκλειστικές δηλώσεις του στην «Εφημερίδα των Συντακτών».

Σύμφωνα με ρεπορτάζ της «Καθημερινής», οι οίκοι αξιολόγησης υιοθετούν διαφορετική θέση. Συγκεκριμένα, η «Κ»  ρωτώντας τους οίκους αν θα ήταν πιστωτικά αρνητικό για τη χώρα σε περίπτωση που η Ελλάδα προσφύγει σε προληπτική πιστωτική γραμμή, οι επικεφαλής των οίκων απαντούν σε διαφορετική γραμμή από αυτή του υπουργού.

Η πρώτη αντιπρόεδρος του οίκου Moody’s, Κάθριν Μιούελμπρονερ, απαντά πως η προληπτική πιστωτική γραμμή δεν θα ήταν μια αρνητική εξέλιξη για τις αξιολογήσεις της Moody’s.

«Οι υποθέσεις μας σε ό,τι αφορά την αξιολόγηση της Ελλάδας έχουν βασιστεί στο ότι η χώρα θα δημιουργήσει ένα μεγάλο αποθεματικό ρευστότητας το οποίο θα λειτουργήσει ως εναλλακτική λύση σε μια προληπτική πιστωτική γραμμή. Ωστόσο, μια τέτοια πιστωτική γραμμή δεν θα ήταν αρνητική για τις αξιολογήσεις. Για εμάς, το κλειδί είναι να υπάρξει κάποια ενισχυμένη παρακολούθηση καθώς και όροι και προϋποθέσεις, ώστε οι ελληνικές αρχές να παραμείνουν αφοσιωμένες στις συνετές δημοσιονομικές πολιτικές και στη μεταρρυθμιστική πορεία. Μια προληπτική πιστωτική γραμμή θα το στήριζε αυτό» είπε χαρακτηριστικά στην «Κ».


«Δε θα ήταν αρνητικός παράγοντας η προληπτική γραμμή»

H Νίκολα Τζέιμς, επικεφαλής αξιολογήσεων του καναδικού οίκου DBRS δήλωσε ότι «η επιλογή της προληπτικής πιστωτικής γραμμής δεν θα ήταν ένας αρνητικός παράγων για την αξιολόγηση των ελληνικών ομολόγων».

Ο Μικέλε Ναπολιτάνο, επικεφαλής αξιολογήσεων στην περιοχή της Δυτικής Ευρώπης της Fitch Ratings απάντησε στην «Κ» πως «πιστεύουμε ότι τόσο η Ελλάδα όσο και οι επίσημοι πιστωτές θα επιδιώξουν την υβριδική καθαρή έξοδο, κάτι που αν και δεν συνεπάγεται προληπτική πιστωτική γραμμή, ωστόσο θα εξακολουθούσε να προϋποθέτει σημαντικούς όρους. Αυτοί οι όροι, είτε συνδέονται με μια προληπτική πιστωτική γραμμή είτε όχι, θα αυξήσουν την εμπιστοσύνη ότι η Ελλάδα θα συνεχίσει να εφαρμόζει δημοσιονομικές πολιτικές με στόχο τη μείωση του επιπέδου του δημόσιου χρέους, ανεξάρτητα από το ποιος θα είναι στην εξουσία».

«Δεν θα θεωρούσαμε την προσφυγή σε προληπτική πιστωτική γραμμή αρνητικό παράγοντα για την αξιολόγηση των ελληνικών ομολόγων», σημειώνει από την πλευρά της στην «Κ» και η επικεφαλής αναλύτρια της S&P Global Ratings για την Ελλάδα, Αάρτι Σακούγια.

Aυτό που έχει σημασία, είπε, είναι «να θεσπιστεί ένα πλαίσιο εποπτείας μετά το πρόγραμμα, παράλληλα με τη συνεχιζόμενη ελάφρυνση του χρέους, και αυτό θα μπορούσε να εδραιώσει τη δυναμική των μεταρρυθμίσεων, θα είναι θετικό για την εμπιστοσύνη των επενδυτών και θα βοηθήσει την Ελλάδα στην επίτευξη πλήρους χρηματοδότησης της αγοράς. Οι περαιτέρω αναβαθμίσεις θα εξαρτηθούν από πολλούς παράγοντες, όπως η προβλεψιμότητα του περιβάλλοντος χάραξης πολιτικής, η δύναμη και η βιωσιμότητα της οικονομικής ανάκαμψης, η σημαντική μείωση των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων του τραπεζικού συστήματος από τα σημερινά πολύ υψηλά επίπεδα και η ικανότητά του να προσελκύει η Ελλάδα χρηματοδότηση σε πιο ασφαλή βάση».